Index Vakbarát Hírportál

Vinícius két kézzel ment Orbán torkára, megúszta a kiállítást, majd a Real hőse lett

2024. március 6., szerda 22:53

Az RB Leipzig álmoskás első félidő után nagy csatára késztette a Bajnokok Ligája rekordgyőztesét, ám végül nem tudott nyerni a Real Madrid otthonában. Más kérdés, hogy a madridiak vezető találatát szerző Vinícius Jr.-nak már jó eséllyel pályán sem kellett volna lennie, mikor betalált, mivel nem sokkal előtte két kézzel torkon csapta Willi Orbánt. Azt az Orbánt, aki három perccel Vinícius után egyenlített a lipcseieknek (1–1), visszahozva a hajrára a német reményeket. A nap másik mérkőzésén a címvédő Manchester City magabiztosan verte a Köbenhavnt.

Ünneprontásra készült az RB Leipzig, noha az esélyek még véletlenül sem Marco Rose együttese mellett szóltak. A fennállása 122. évfordulóját ünneplő Real Madrid egyetlen alkalommal sem kapott ki a jeles napon a Bajnokok Ligájában, legutóbb 2018-ban épp egy Paris Saint-Germain elleni győzelem és továbbjutás tette önfeledté az ünnepet. Arról nem is beszélve, hogy a királyiak eddig mindig továbbmentek a nyolcaddöntőből, mikor az első meccset 1–0-ra megnyerték...

A Santiago Bernabéuban csaknem a teljes lelátót magába foglaló koreográfia köszöntötte a pályára érkező játékosokat – köztük a Lipcse két magyar válogatott labdarúgóját, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt. Utóbbi is jubilált: a 300. tétmérkőzésén öltötte magára az RB szerelését.

A vendégegyüttes az első percekben igyekezett is meglepetést okozni az ünnepeltnek: Benjamin Sesko előbb gyanús körülmények között került a földre Ferlan Mendy mellett, majd a 9. percben már lövésig is jutott, Andrij Lunyin tolta ki a biztonság kedvéért a bal alsóba tartó labdát, mielőtt kiderült volna, les előzte meg.

Az első félidő véletlenül sem hozott öldöklő iramot, a Real játékán érződött, az idegenben megszerzett egygólos előny tudatában minden felesleges kockázatot igyekszik kerülni a csapat. Ráadásul támadásépítésben sokszor indokolatlanul lassúnak, körülményesnek érződött Carlo Ancelotti együttese. A Leipzig eközben rendkívül szervezett védekezéssel rukkolt elő, és öt-hat perces periódusokban újra meg újra mélyebb blokkba húzódva várt a kontralehetőségekre.

Ebből aztán csak egy szabályos kaput eltaláló gólszerzési kísérlet kerekedett ki az egész első félidőben. Nem véletlen, hogy a meccs elején még ünneplő madridi tömeg szórványos füttyszóval jelezte elégedetlenségét az öltözőbe vonuló csapatok láttán.

Szünetben jött is Rodrygo, de bármit is remélt ettől Ancelotti, a második félidő elején aligha kapta meg. A 47. percben rögvest Lunyin hozta a szívbajt a hazaiakra, Lois Openda helyzeténél pocsék ütemben kimozdulva a kapuból – de a 24 éves belga éles szögből nem mert lőni, aztán rosszul cselezett, ezzel elszórakozva az ordító esélyt. Nem sokkal később Xavi Simons harcolt ki ígéretes szabadrúgást a kaputól 22 méterre, de a Barcelona-nevelésű Dani Olmo a sorfalba bombázott.

Az 53. percben Vinícius adta újabb tanújelét annak, amennyire jó képességű futballista, annyira gyenge idegekkel áldotta meg az ég. Előbb teljesen feleslegesen fellökte hátulról Orbánt, majd két kézzel nyakmagasságban meg is ütötte a magyar válogatott védőt. A játékvezető érthetetlen módon csak egy sárga lappal „jutalmazta” a brazil szélső elragadtatott dühkitörését (pedig maximum azon lett volna érdemes vitatkozni, hogy azonnali piros lappal vagy egymást követő két sárgával kellett volna büntetni), és valamiért a VAR sem érezte úgy, hogy közbe kellene lépni...

Hirtelen felpörögtek az események, egy-egy ígéretes szabadrúgás után Gulácsinak kellett megvillanni és bravúros robinzonáddal kitolni a bal felső elől Rodrygo bombáját. A 65. percben viszont már a 33 éves kapus is tehetetlen volt...

Mi sem természetesebb, az a Vinícius bombázott védhetetlenül a vendégkapuba, akinek ekkor már pályán sem kellett volna lennie (1–0).

Az élet azonban ezúttal is bizonyította, remek rendező: David Raum beadása után ugyanis épp Orbán volt az, aki három perccel később Lunyin kapujába bólintott és egalizált (1–1)! Most a lipcseiek kaptak vérszemet, még véletlenül sem a szó viníciusi értelmében: Benjamin Henrichs átlövését az ukrán kapus védte, a 81. percben Orbán újabb veszélyes fejese után a centik segítették ki a Realt az újabb góllal szemben. 

A ráadásban Olmo menthette volna hosszabbításra a párharcot, ám elegáns emelése a keresztlécen csattant – pedig Lunyin már vert helyzetben volt.

Újabb esély pedig már nem adódott a németek előtt erre.

A címvédő simán jutott tovább

Manchesterben úgy tűnt, tíz perc alatt lerendezi a visszavágót az angol BL-címvédő a dán riválissal szemben, amelyet vendégként 3–1-re rendezett le. Julián Álvarez szöglete után előbb Manuel Akanji szerezte meg a vezetést, majd a vendégkapus hathatós közreműködése mellett éles szögből Álvarez is bevette a kaput (2–0). A City az első félidőben végig 75–80 százalékon tartotta a labdabirtoklási mutatóját, úgy is, hogy különösebben nagy tempót nem diktált. A 29. percben egy szép összjáték után az Orri Oskarssontól sarokkal visszakapott labdát Mohamed Elyounoussi lőtte ziccerben Ederson hálójába (2–1). 

Feltámadásról azonban szó sem lehetett, a hosszabbítás pillanataiban Erling Haaland állította vissza a kétgólos hazai fórt (3–1), így összességében már 6–2-re ment az angol együttes.

A második félidő újabb gólt nem hozott, így Josep Guardiola együttese komoly izgalmak nélkül lépett a következő körbe.

A Real és a Man. City jutott a nyolc közé szerda este.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását?

  • 24759
    Real Madrid
  • 6319
    Bayern München
  • 2693
    Paris Saint-Germain
  • 2127
    Dortmund

LABDARÚGÁS
BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–RB Leipzig (német) 1–1 (Vinícius Jr. 65., ill. Orbán 68.)
Továbbjutott: a Real Madrid 2–1-es összesítéssel.
Manchester City (angol)–Köbenhavn (dán) 3–1 (Akanji 5., Álvarez 9., Haaland 45+3., ill. Elyounoussi 29.)
Tj.: a Manchester City 6–2-es összesítéssel.

(Borítókép: Willi Orbán és Vini Jr. összecsapása a labdáért. Fotó: Manuel Queimadelos / Quality Sport Images / Getty Images)

Rovatok