Index Vakbarát Hírportál

Kora legszikrázóbb futballcsillaga volt, ma hajléktalan alkoholista

2024. március 6., szerda 09:00

Paul Gascoigne élete elrettentő példa azon sorstársai számára, akik nem képesek feldolgozni a hírnév és a gazdagság lelki problémáit. A kilencvenes évek angol és világfutballjának egyik legnagyobb tehetségű csillaga 2004-es visszavonulása óta szabadesésben zuhan az alkoholizmus feneketlen szakadékába, és manapság, 56 évesen ügynöke házában, egy kis szobában tengeti napjait kegyelemkenyéren, hajléktalanként. Egy valaha szikrázóan tehetséges labdarúgó tragédiája.

A The Sun megrázó cikket közölt Paul Gascoigne-ról, minden idők egyik legnagyszerűbb angol futballistájáról, az 1990-es világbajnokság és az 1996-os Európa-bajnokság hőséről.

A legendás „Gazza” 57 alkalommal szerepelt az angol válogatottban, tíz gólt szerzett, és ő volt az 1990-es világ-, majd az 1996-os Európa-bajnokság egyik hőse. 1985-ben a Newcastle United csapatában kezdte profi pályafutását, később megfordult a Tottenham Hotspur, a Lazio, a Glasgow Rangers, a Middlesbrough, az Everton és a Burnley együttesében, kínai és amerikai kitérő után 2004-ben, 36 évesen vonult vissza.

Azóta egyre reménytelenebb küzdelmet folytat az alkohollal, többször megjárta a börtönt is ittas vezetés és egyéb vétségek miatt, jelenleg pedig hajléktalanként tengődik ügynöke, Katie Davis dorseti házában, kegyelemkenyéren, egy kis szobában meghúzva magát. 

Jake Humphrey újságíró itt látogatta meg a mélyre csúszott legendát, és egyórás podcastot készített vele.

A műsorban Gascoigne bevallotta, hogy nem képes kigyógyulni szenvedélybetegségéből, hogy „szomorú alkoholista”, aki már nem is jár el otthonról, hanem a kis szobája magányában issza le magát a sárga földig.

Az emberek csak Paul Gascoigne-t ismerik, Gazzát viszont nem. Sokszor még én sem ismerem saját magamat. Amikor nagyon magam alatt vagyok, akkor nyúlok a pohárhoz, hogy egy kicsit felvidítsam magam – mondta a podcastban.

Gascoigne hihetetlen magasról zuhant elképzelhetetlenül mélyre. Az emberek leginkább arra emlékeznek, amikor az 1990-es olaszországi világbajnokságon a németek elleni elődöntőben sírva fakadt a sárga lapja után, mert tudatosult benne, hogy nem játszhat a döntőben. Aztán a tizenegyespárbajt elveszítették, és Németország jutott a fináléba, ahol 1–0-ra legyőzte Argentínát. 

Gazza könnyei bejárták a világsajtót:

A ivászat igazából a visszavonulásom után indult be. Amíg játszottam, sohasem hagytam cserben sem a szurkolókat, sem a menedzseremet, sem a csapattársaimat – állítja. 

Hét alkalommal vonult be elvonókúrára, a hetedik egy olyan southamptoni intézet volt, ahol havi 6000 fontba került a kezelés. 2018-ban 20 000 fontért egy olyan eszközt operáltatott a gyomrába, ami nem engedte, hogy alkoholt fogyasszon. De ez sem segített. 2021-ben egy interjúban bevallotta, hogy ő már örökre alkoholista marad. 

Aztán elfogyott a pénze, pedig profi futballistaként rengeteget keresett. Így került az ügynöke házába, ott is az egyik kis szolgálati helyiségbe.

Sajnos, a szomszédok sem segítenek az alkoholizmusom leküzdésében – mondja. – Sokszor letesznek egy üveg gint a küszöbömre, én meg amikor depressziós vagyok, bizony megiszom. Így tényleg nem lehet kigyógyulni a szenvedélybetegségemből.

(Borítókép: Paul Gascoigne 2022. március 26-án. Fotó: Neil Hanna / PA Images / Getty Images Hungary)

Rovatok