Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a győri biztonságiak vezetője: lengyel ultrák fegyverkeztek fel az ETO-pályán

2024. március 13., szerda 13:15

Mintegy másfél tucatnyi lengyel ultra randalírozhatott hétfőn a Győri ETO FC futballstadionjában, a feljutásra pályázó együttes Budapest Honvéd (0–1) elleni bajnoki mérkőzésének második félidejében. A magyar stadionokban rég nem látott, több súlyos sérüléssel járó összecsapás részleteiről a győri meccseken a biztosítással megbízott cég vezetői nyilatkoztak.

Amint arról az Index is beszámolt: a lefújás után a hazai csapat közösségi oldalát ellepték azok a kommentek, miszerint a klub saját biztonsági szolgálatának alkalmazottjai viperákkal támadtak a győri szurkolókra a stadionban. Az esetnél rendőri beavatkozás is szükségessé vált. Az Országos Mentőszolgálat mentőegysége egy férfit szállított a helyszínről súlyos sérülés miatt stabil állapotban kórházba, míg a Győri Rendőrkapitányság az ügyben súlyos testi sértés bűntette miatt – ismeretlen tettes ellen – büntetőeljárást indított.

Az ETO FC kedd este kiadott egy közleményt, amelyben az áll, hogy az ügyben belső vizsgálatot rendeltek el.

Megerősítették, hogy a szervezők közül ketten megsérültek, illetve hozzátették, hogy a rendőrség egy lengyel állampolgár ellen indított eljárást.

Őze Balázs, a biztosítást végző Target Grup Zrt. területi képviselője az ugytudjuk.hu megkeresésére elmondta: négy éve biztosítják az ETO hazai mérkőzéseit, és eddig még nem történt hasonló eset. Hozzátette: ezúttal sem a győri szurkolók voltak azok, akik miatt be kellett avatkozni, a hétfői találkozóra 15-20 fős lengyel csapat érkezett.

„Ők voltak azok, akik nagyon brutális módon, minden előzmény nélkül támadták meg a kollégánkat, felfeszítették az ETO-szurkolóknak fenntartott kis raktárat, és felfegyverkeztek az ott talált széklábakkal, asztallábakkal és minden más egyébbel. Azért mentünk be a szektorba – és itt hangsúlyoznám, hogy nem a családi, hanem az ultrák szektorába –, hogy a megtámadott kollégák segítségére tudjunk sietni, és megakadályozzuk, hogy a rendbontók a többi szektoron át akár a pályáig jussanak. Amikor érzékeltem, hogy a helyzet túlmutat a mi vagyonőri jogosultságunkon, azonnal hívtam a 112-t, és rendőri segítséget kértem.”

Kiemelte: a magyar meccseken abszolút nem jellemző magatartást mutató lengyel csoport jó része a rendőrség kiérkezésekor a pálya kerítését felfeszítette, majd elfutott. Hozzátette: a megtámadott két kolléga nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. Egyikük jelenleg is a kórházban fekszik, míg a balhét kezdeményező szurkolók egyike hétfő óta előzetes letartóztatásban van.

Sulyok Szabolcs, a győri biztosítás vezetője hangsúlyozta: a rendbontók a pályára akartak bejutni.

Én a családi szektorban voltam, amikor jött a hívás, hogy azonnal menjek fel a B-középbe, mert megtámadták a kollégákat. A rendbontók megindultak a vendégek felé, az volt a céljuk, hogy előbb a vendégszektorba, majd aztán a pályára jussanak be. A két tábor közötti üres szektorba be is jutottak, de tovább nem tudtak menni.

Menekülés a lelátó felső részére

Az Index megszólaltatta a táborban lévő, passzív szurkolók egyikét. Tamás az esetről annyit jegyzett meg, hogy

minden olyan váratlanul és gyorsan történt.

Előbb még csak füstöt láttak az ETO-táborban – a lengyel vendégdrukkerek érkezéséről ők is tudtak –, utána pedig azt látták, hogy három biztonsági rontott társaikra. Számukra érthetetlen okból. A felek között azonnal verekedés alakult ki, amelyben a létszámhátrányban lévő utóbbiak húzták a rövidebbet.

A szemtanúk beszámolója szerint mindkét félnél voltak támadásra alkalmas eszközök (tegnap közölt fotók tanulsága alapján a biztonságiaknál bokszerek, viperák, míg a drukkereknél szék, vascső), tehát nem feltétlen ökölcsata zajlott, amire a súlyos sérülések szolgálnak bizonyítékként.

A győri szurkolók többsége, így Attila és párja közben a lelátó felső részére húzódott. A győri táborban szóbeszéd tárgya volt, folytatta szemtanúnk – aki a szezonban először volt mérkőzésen, miután hónapok óta ígérgette párjának, hogy kinéznek egy bajnoki összecsapásra, és a hétfői, nevében rangadó ideális választásnak tűnt –, hogy a két csapat ultrái készülnek megütközni egymással. A szektorban történt balhé után azonban az ultrák kereket oldottak, ott azonban a rendőrökbe futottak.

Később egy másik győri szurkoló, Zoltán kiegészítésként annyit tett hozzá a társa által elmondottakhoz, hogy lengyel testvérklubjuktól korábban már többször jártak Győrben vendégeskedni, és még egyszer sem volt balhé. Szerinte az egész nézeteltérés abból fakadt, hogy a lengyelek saját csapatuk zászlóját tették ki a stadionba, amit viszont az általa elmondottak alapján szlovákul beszélő és szlovák feliratos ruhát viselő rendezők – érthetetlen okból – le akartak velük vetetni. Ebből alakult ki a szóváltás, majd a verekedés.

Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a szektor nem kizárólag a B közép helye, ott igenis voltak családok, párok, fiatalok, ő is a fiával, és annak barátaival volt jelen. Az időjárás, a szemerkélő eső miatt azonban még összébb húzódott a nézősereg. Az eset után természetesen sokan elkívánkoztak a szektorból, így ő is azonnal távozott volna a fiatalokkal, de a rendőrök nem engedték ki őket a lépcsőházból. Így a mellettük lévő kijáróból próbálták meg elhagyni a stadiont, ahová létesítményen belül simán át tudtak menni, és az ottani kijáratnál már minden további nélkül elhagyták a győri arénát.

(Borítókép: A győri csapat szurkolói a Debrecen elleni, őszi Magyar Kupa-mérkőzésen. Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Rovatok