Index Vakbarát Hírportál

Hét perc alatt három gólt lőttek, átgázoltak ellenfelükön Willi Orbánék

2024. március 15., péntek 22:24

Magabiztos, 5–1-es győzelmet aratott az 1. FC Köln otthonában az RB Leipzig a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 26. fordulójában. A találkozót a lipcsei együttes mindkét magyar válogatott légiósa végigjátszotta. A Leipzig sikerével feljött a 4. helyre – jelen állás szerint Bajnokok Ligája-indulást érő pozícióban van.

A Bajnokok Ligája-indulás szempontjából kötelező győzelem várt az RB Leipzigre a kiesés elkerüléséért küzdő 1. FC Köln otthonában. A két magyar válogatott játékosával, Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a kezdőjében felálló lipcsei együttes sorozatban a harmadik bajnoki sikerét hozhatta volna össze, amihez hasonló jó szériára a naptári évben még nem volt képes, és az idényben is kétszer (augusztus–szeptember fordulóján és december elején). Erre pedig minden esélye megvolt Marco Rose csapatának, a házigazda ugyanis sorozatban öt nyeretlenül megvívott bajnokival fordult erre a meccsre. 

Az előzetes esélyeknek megfelelő lipcsei mezőnyfölénnyel indult a meccs, ám öldöklő iramról és ajtó-ablak ziccerekről nem beszélhettünk. A 15. percben aztán Xavi Simons remek labdaátvételével és jól helyezett lövésével megtört a jég, előnybe került a vendégcsapat (0–1). Az öröm azonban nem tartott sokáig, a 18. percben már egyenlített is a Köln: egy balról elvégzett sarokrúgás után Gulácsit hagyták kiszolgáltatott helyzetben a védők, a hosszún érkező Sargis Adamyan szabadon bólinthatott a kapu jobb oldalába (1–1)

Gulácsi a hatodik bajnokiján kapott lehetőséget ebben az idényben – és nem szakadt meg a sorozat, mely szerint a hazaiakat rendre kapott gól nélkül hozza le, míg idegenben mindig kap minimum egyet... 

30 perc után valamivel magasabb fokozatra kapcsolt a Leipzig, amely jelentős labdabirtoklási fölényt dolgozott ki, ám ez kevésbé a támadást, mint inkább a stabil védekezést segítette a vendégeknél. Az idényben már 17 gólnál járó – az előző szezonban ezzel akár a gólkirályi címre is esélyes – Lois Openda ugyan betalált, les miatt nem ért a 10 méterről a jobb alsóba helyezett lövése. Szünet előtt nem sokkal Dani Olmo lábában lehetett volna ott a 2–1-es lipcsei vezetés, ám a spanyol középpályás ballábas lövése a jobb oldali kapufáról visszavágódott a mezőnybe.

A Köln az egyenlítést leszámítva semmi veszélyt nem jelentett Gulácsi kapujára, a magyar hálóőrnek egyetlen másik kaput eltaláló lövéssel, fejessel sem volt dolga. De legalább ennyire beszédes a Köln futballjával kapcsolatban, hogy Orbán nevét is csak akkor kellett említenie a kommentátornak, amikor egy-egy labdakihozatalnál őt is bevették a játékba. 

Szünet után még nyomasztóbb lett a Leipzig mezőnyfölénye, amely a 63. percben újabb – szabályos – góllá érett. Simons ezúttal előkészítőként, Openda pedig mintegy három méterre a kaputól befejezőként jeleskedett (1–2). A belga csatár pedig négy perccel később le is zárta a meccs érdemi részét David Raum balról, nagy ívben középre kanyarított labdáját 9 méterről védhetetlenül bólintotta a jobb felsőbe – a kapufát is érintve vágódott a hálóba (1–3). 

A hajrá kezdetén Benjamin Henrichs levágódó lövéséből szerzett pompás átlövésgólt Amadou Haidara – a jó 20 méterről érkező, a visszajátszások alapján ráadásul az egyik kölni védőn meg is pattanó löketre mozdulni sem tudott Marvin Schwäbe (1–4). A Leipzig szinte egy az egyben lemásolta a két héttel korábbi, VfL Bochum elleni idegenbeli siker forgatókönyvét. 

A végjátékra teljesen szétesett a Köln védekezése. A vendégcsapat már-már megalázó könnyedséggel tudott újabb és újabb helyzeteket kialakítani. Végül a 82. percben Henrichs centerezéséből a csereember, Yussuf Poulsen perdítése jelentette a kegyelemdöfést, beállítva az 5–1-es végeredményt.  

A Leipzig győzelmével fellépett a tabella 4. – biztosan Bajnokok Ligája-indulást érő – helyére, és vasárnap estig, a Borussia Dortmund–Eintrach Frankfurt-rangadó lefújásáig tutira ott is marad. 

A Köln továbbra is az osztályozót jelentő, 16. pozícióban, hétpontos lemaradásban a 14. Union Berlin és a 15. Bochumhoz képest. 

LABDARÚGÁS, NÉMET BUNDESLIGA
26. FORDULÓ
1. FC Köln–RB Leipzig 1–5 (Adamyan 18., ill. Simons 15., Openda 63., 67., Haidara 70., Poulsen 82.)

A további program
Szombat

Vasárnap

(Borítókép: Frederic Scheidemann/Getty Images)

Rovatok