Index Vakbarát Hírportál

Dárdai Pál: Gratuláltam Marcinak a debütáláshoz, de mondtam, hogy ezt ossza be...

2024. március 25., hétfő 09:51

A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a jelenleg a Hertha BSC-t edző Dárdai Pál a Sportalnak adott interjújában elmondta, örül neki, hogy Palkó után Márton is bemutatkozhatott a címeres mezben, véleménye szerint Marco Rossi a legjobb időben hívta be a nemzeti együttesbe, amely egy jó felkészülés után az Európa-bajnokságon is sokra hivatott.

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya a lapnak elmondta, nem tudott hazaérkezni a törökök elleni felkészülési találkozóra, mivel berlini együttese edzőmeccset játszott, viszont felesége a helyszínen tekintette meg középső fiuk debütálását.

„Nagyon büszke volt Marcira, ahogyan természetesen én is. Amikor a lefújást követően beszéltem vele, gratuláltam is neki, de hozzátettem, hogy ezt ossza be, mert legközelebb a huszonötödiknél fogok. Úgy gondolom, akkor vallhatja magát valaki stabil válogatottnak, ha legalább huszonötször magára ölthette a címeres mezt, addigra szert tesz annyi rutinra, amennyi ezen a szinten kell” – mondta Dárdai Pál a Sportalnak.

Hozzátette, jó érzés töltötte el, amikor Márton a második félidőben pályára lépett, a gratuláció pedig édesanyjának is kijár, aki csodásan nevelte őt fel.

A három fiunk közül kettő, Palkó és Marci már játszott a magyar válogatottban, szerintem ez nem rossz arány...

Edzőként úgy véli, hogy fia jól szállt be, a feladatát megoldotta, de ebből a meccsből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni. Véleménye szerint – ha a sérülések elkerülik – fiának szép jövője lehet a válogatottban.

Amikor 18-19 évesen szóba került a behívása, akkor még korainak érezte, úgy volt vele, hogy a német utánpótlás-válogatottakat végigjáró Mártonnak 60-70 tétmeccs rutinra szüksége van, hogy a tapasztalatszerzés mellett az esetleges kritikákat is tudja kezelni.

„Marco Rossi a legjobb pillanatban tette be a válogatottba. Amikor a szövetségi kapitány decemberben Berlinben járt, mindent megbeszélt Marcival – teljesen egyenes és korrekt volt így ez a történet” – tette hozzá.

A védőként és védekező középpályásként is bevethető futballista óriási ováció közepette lépett pályára pénteken, véleménye szerint ez egyrészt a Dárdai névnek is köszönhető, és főleg annak, hogy a magyar válogatottat választotta a német helyett.

„Mesélte, hogy remekül érzi magát, a beilleszkedéssel egyáltalán nem volt gondja, Sallai Roland, Willi Orbán és a többiek, vagyis a »német delegáció« nyomban a szárnya alá vette. Nagyon tetszett neki a Puskás Aréna hangulata is, igaz, ehhez már hozzá van szokva, hiszen a Hertha sokszor lép pályára hatvan-hetvenezer néző előtt. Meglátjuk, mit hoz a folytatás. Három belső védővel játszik a válogatott, ha nem jön közbe semmi, Marci benne lehet abban az öt-hatban, aki az Európa-bajnokságra utazhat” – vélekedett Dárdai Pál.

Az Európa-bajnokság esélyeivel kapcsolatban hozzátette, két remek kapusunk van, jó a védelmünk, és Szoboszlai Dominik és Sallai Roland személyében két olyan topjátékosunk is akad a támadósorban, akik el tudnak dönteni egy mérkőzést.

Lényeges, hogy az Eb-ig ne sérüljön meg senki, ha mindenki bevethető lesz, egy jó felkészüléssel, remek formával és némi szerencsével sok mindent el lehet érni...

– zárta mondandóját a korábbi kapitány.

A magyar válogatott legközelebb kedden lép pályára, 19 órától Koszovó legjobbjait fogadják a mieink a Puskás Arénában.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország–Törökország 1–0  (0–0)

Puskás Aréna, 60 000 néző. V: Frankowski (lengyel)

Magyarország: Gulácsi – Balogh B. (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Nagy Á. (Styles, 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 61.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Törökország: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 27.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 62.) – Akgün (B. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Üzün, 77.) – Ünal (Yazici, 62.). Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella

Gólszerző: Szoboszlai (48. – 11-esből)

A válogatott kerete:

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

Ön szerint hogyan teljesít a magyar válogatott az A csoportban?

  • 21060
    Nem nyeri meg a csoportot, de magabiztosan továbbjut a második helyen!
  • 10483
    Nem végez az első két csapat között, de harmadik helyen továbbjut!
  • 7204
    Bravúros teljesítménnyel csoportelsőként végez!
  • 3232
    Harmadikként végez, és nem jut tovább a nyolcaddöntőbe!
  • 2551
    Csoportutolsóként esik ki a tornáról!

(Borítókép: Dárdai Márton 2024. március 22-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok