Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea nemet mondott a japán látogatásra, lesújtott a nemzetközi szervezet

2024. március 30., szombat 14:01

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 3–0-s gólkülönbséggel a japán válogatottnak adta a keddre kiírt, de elmaradt észak-koreai világbajnoki selejtezőmérkőzés három pontját – adta hírül az MTI.

A Koreai NDK, amely nem áll diplomáciai kapcsolatban Tokióval, a Japánban tapasztalható fertőző betegségekre hivatkozva arról tájékoztatta az ázsiai szövetséget (AFC), hogy nem fogadja az ellenfél küldöttségét.

A koronavírus-járvány óta ez lett volna az első nemzetközi sportesemény az országban.

Az AFC akkor a FIFA-val és az érintett felekkel egyeztetve úgy döntött, hogy egy később kijelölendő semleges helyszínen kell megrendezni az összecsapást, azonban a FIFA fegyelmi bizottsága nem látta indokoltnak a találkozó lemondását, ezért Japánnak ítélte a győzelmet 3–0-val.

A Koreai NDK és Japán az ázsiai vb-selejtezők első szakaszában a B csoportban érdekelt Szíria és Mianmar mellett. A mostani döntéssel négy fordulót követően Japán már biztosan továbbjutott, mivel százszázalékosan, 12 ponttal vezet. Második Szíria hét, harmadik a Koreai NDK három, negyedik pedig Mianmar egy ponttal. A kvartett első két helyezettje jut a kvalifikáció következő körébe.

A Koreai NDK ezt megelőzően 2019-ben játszott nemzetközi férfi mérkőzést Phenjanban, akkor a 2022-es vb selejtezőjében. A tervek szerint idén júniusban a fővárosban fogadnák a szíriai és a mianmari válogatottat. Februárban az észak-koreai és a japán női válogatott ugyancsak Phenjanban találkozott volna olimpiai selejtezőn, de végül Szaúd-Arábiába tették át a rendezést.

Rovatok