Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai Dominik kivette a részét a Liverpool kulcsfontosságú bajnoki győzelméből

2024. március 31., vasárnap 16:57

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 30. fordulójában a Liverpool már a második percben hátrányba került a Brighton ellen, de végül fordított, és nagyon értékes győzelmet aratott. Szoboszlai Dominik ezúttal nem lőtt gólt vagy jegyzett gólpasszt, 93 percet játszott, és fontos szerepe volt a sikerben.

A válogatottszünet sem telt el újabb Liverpool-játékos sérülése nélkül, a csapat alapembere, Andy Robertson az Észak-Írország elleni felkészülési mérkőzésen szenvedett bokasérülést egy szerencsétlen ütközést követően, így Jürgen Klopp Joe Gomezt küldte pályára balszélsőhátvéd-pozícióban a Brighton elleni, kulcsfontosságú bajnoki mérkőzésen. Szoboszlai Dominik azok után, hogy a magyar válogatott mindkét felkészülési mérkőzésén gólt szerzett, újra a kezdőcsapat tagja volt vasárnap délután. 

A Liverpool számára szinte minden hátralévő bajnoki mérkőzés döntőnek felel meg a rendkívül kiélezett versenyfutás miatt, mivel a forduló előtt megegyező pontszámmal állt a Manchester Cityvel a második-harmadik helyen, az Arsenal pedig egy ponttal előzte meg két riválisát. 

A megszokottnál is nagyobb téttel bíró, Brighton elleni bajnoki viszont a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint kezdődött Jürgen Kloppék számára, mivel a második percben egy liverpooli labdavesztést követően megiramodott a vendégcsapat. Estupinan lódult meg a bal szélen, centerezett Danny Welbeck irányába,

aki előtt szerencsére ott maradt a labda, majd a tizenhatos előteréből hatalmas gólt bombázott Kelleher kapujába, 0–1. 

A lehető leggyorsabban próbált válaszolni a Liverpool, néhány perccel később Mohamed Szalah tekert ballal a tizenhatos sarkáról, a Brighton hálóőre úszott a levegőben, de végül a lövés centikkel elkerülte a célterületet. Közeledve az első negyedóra végéhez, újra az egyiptomi volt főszerepben, de mindkét lövését blokkolta a vendégek védelme – amely stabilan állt a lábán.  

Egészen a 27. percig, amikor Szoboszlai Dominik szöglete után még tisztáztak a Brighton védői, de Szalah visszafejelte a labdát, amely szerencsésen Luis Díaz elé pattant, így csak annyi dolga volt a kolumbiainak, hogy a kapuba továbbítsa azt, kiegyenlítve az állást, 1–1. Az első félidő hátralévő részében előbb Díaznak, majd Darwin Núneznek volt egy komolyabb lehetősége, az uruguayi a tizenhatoson belül megszerezte a kipattanót, és azonnal kapura lőtt, de Verbruggen kiváló reflexeinek köszönhetően hárított, maradt a döntetlen. 

A Liverpool játékán érződött, hogy minél hamarabb szeretné eldönteni maga javára a mérkőzést, így a második félidő elején folytatta támadásait, az első komolyabb lehetőségre viszont 10 percet kellett várni. Ekkor Mac Allister csúsztatta mellé Gomez beadását, majd Díaz próbálta ívelt labdával játékba hozni Szalahot, de az egyiptomi támadó centikkel lemaradt az átadásról. 

A 62. percben Szoboszlai pillanatai következtek, a magyar válogatott középpályás előbb jó 20 méterről, kissé jobbról lőtt, de próbálkozása nem találta el a célterületet. Néhány pillanattal később viszont az ő passzából kezdődött a Liverpool támadása. A jobb szélen futott el, tűpontosan hozta játékba középen Mac Allistert, aki jó ütemű passzal ugratta ki Szalahot, az egyiptomi pedig könnyedén gurított kapuba, 1–2.

És ha egy üzlet beindul! Szalah a gólja után kiszolgálószerepben tündökölt, pontosan indította Díazt a bal szélen, aki egy átvételt követően rögtön lőtt, a labda Verbruggen kapus kezei között áthaladt a gólvonalon, de a találatot később érvénytelenítették les miatt. A visszajátszásokból kiderült, hogy a kolumbiai támadó jobb cipőorra lógott be „tiltott területre”, így nem duplázta meg csapata előnyét. 

A rendes játékidő hátralévő idejében a hazaiak az előny tudatában sokkal óvatosabb játékra váltottak, inkább őrizték az eredményt, a Brighton pedig több beíveléssel próbálkozott, de komolyan veszély egyikben sem rejlett. A 90 perc leteltéhez közeledve Szoboszlai előtt adódott újra lehetőség, a tizenhatoson belülről lőhetett, de próbálkozását blokkolták a védők. 

A 93. percben az első gólt szerző Welbeck kapott jó passzt a büntetőterületen belül, van Dijk szorításából egyből lőtt, de Kelleher kapujának oldalhálóját találta el. Ezt követően Jürgen Klopp lecserélte az egyébként jól teljesítő Szoboszlai Dominiket, helyére Gravenberchet küldte, de a hátralő másodpercekben már nem alakult ki komolyabb lehetőség – 2–1-re nyert a Liverpool. 

Jürgen Klopp csapata a győzelmének köszönhetően ideiglenesen átvette a vezetést a bajnoki tabellán. A játéknap rangadóján az Arsenal a Manchester City vendége lesz. 

PREMIER LEAGUE, 30. FORDULÓ

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok