Index Vakbarát Hírportál

Náci szimbólumra hasonlíthat a német 44-es mez

2024. április 2., kedd 09:00

Az Adidas megtiltotta a vásárlóknak, hogy az újonnan kiadott német mez 44-es számmal ellátott változatát megvásárolják, ugyanis a szám egyesek szerint nagyon hasonlít a náci SS-egységek által használt szimbólumra. A cég átdolgozza a számok kinézetét.

Az Adidas megtiltotta a futballszurkolóknak, hogy 44-es számmal ellátott német futballruhákat vásároljanak, miután a média felvetette, hogy azok hasonlítanak a második világháború idején a náci SS-egységek által használt szimbólumra.

Megakadályozzuk a mezek megszemélyesítését

– mondta az Adidas szóvivője. Az újonnan kiadott szerelés a rózsaszín színválasztásával is vitát váltott ki. A szimbolizmus kérdését először Michael König történész vetette fel, aki szerint a mezek kialakítása „nagyon megkérdőjelezhető”.

Az SS-egységek voltak a leginkább felelősek a nácik által elkövetett emberiség elleni bűncselekményekért. Az SS-rúnát 1929-ben tervezték a náci egységek számára. Az SS tagjai a Gestapo ügynökeitől a koncentrációs táborok őreiig terjedtek. Az SS feladatai közé tartozott a haláltáborok igazgatása, ahol zsidók és mások millióit végezték ki.

Az Adidas szóvivője, Oliver Brüggen tagadta, hogy a szerelés náci szimbólumokra való hasonlósága szándékos lenne.

Mi mint vállalat elkötelezettek vagyunk az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, az erőszak és a gyűlölet minden formája ellen

– mondta. Az Adidas külön közölte a BBC-vel, hogy a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) és partnerei tervezték a számokat a mezeken.

A DFB a Twitter/X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a mezek terveit a tervezési folyamat során benyújtották az UEFA-nak felülvizsgálatra, és hogy „egyik érintett fél sem látta a náci szimbolizmus közelségét”. Hozzátették, hogy

a 4-es számra egy alternatív dizájnt fognak kidolgozni.

Ugyanez a mez további vitákat váltott ki az élénk rózsaszín színe miatt. A szurkolók szerint a szín az ország sokszínűségét jelképezi. A kritikusok szerint azonban ez a szín nem hagyományos, és azért vezették be, hogy pénzt gyűjtsenek a DFB-nek.

Az Adidas az 1950-es évek óta gyártja a német mezeket.

Németország ad otthont az idei labdarúgó Európa-bajnokságnak, amelyet 10 különböző városban rendeznek meg.

Rovatok