Index Vakbarát Hírportál

Ez már valódi személyi kultusz, ahogy Liverpool városa imádja Jürgen Kloppot

2024. április 3., szerda 20:50

Újabb gigantikus falfestmény, murália került fel egy ház tűzfalára Liverpool belvárosában. A hatalmas műalkotás természetesen Jürgen Kloppot, a Liverpool FC menedzserét ábrázolja, akinek a népszerűsége nemcsak utolérte, hanem lassan meg is haladja a legendás elődökét: Bill Shanklyét, Bob Paisleyét, Kenny Dalglishét és Rafa Benítezét. Klopp kilenc év után a szezon végén távozik a Mersey partjáról.

Az új falfestmény a mosolygó Jürgen Kloppot ábrázolja, elmaradhatatlan fekete baseball-sapkájában és egy korsó Erdinger sörrel. A ház, amelynek tűzfalára felkerült a műalkotás, a Slater Streeten van, amely Liverpool legnépszerűbb bulizós utcája, körülbelül olyan, mint Pesten a Király utca környéke. 

A muráliát egy bizonyos John Culshaw nevű liverpooli festőművész pingálta fel a ház tűzfalára. Sokaknak nem tetszik, hogy a festmény valójában egy reklám, az Erdingert (is) népszerűsíti, amely sörmárkának Klopp 2019 óta a nagykövete. Nyilván sokan ismerik a szállóigévé vált mondását, amit az egyik reklámfilmben hangoztat: 

Never skim an Erdinger!

Vagyis: Sohase szedd le az Erdinger habját!

Ez egyébként már nem az első Klopp-murália Liverpoolban, két évvel ezelőtt az Anfield közelében is festettek egyet. 

Meg kell mondanunk, az új falfestmény sokkal jobb, a régi nem igazán kapta el a menedzser vonásait. 

A Klopp-kultusz tökéletesen érthető, az idény végén távozó szakember liverpooli tartózkodásának kilenc éve alatt mindent megnyert a csapattal: a Bajnokok Ligáját 2019-ben, a Premier League-et 2020-ban, az FA-kupát 2022-ben, a Ligakupát (Carabao Cup) 2022-ben és 2024-ben, az európai Szuperkupát 2019-ben, az angol Szuperkupát (Community Shield) 2022-ben és a FIFA klubvilágbajnokságot 2019-ben.

Rovatok