Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő mennyiségű pénzből épül a világ legnagyobb stadionja

2024. április 3., szerda 12:29

A világ legnagyobb stadionját építi meg Marokkó a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra.

A hat év múlva sorra kerülő, 48 csapatos vb rendezését az észak-afrikai ország Spanyolországgal és Portugáliával közösen kapta meg, és – az insidethegames.biz portál cikke szerint – az új aréna létesítésével nem elképzelhetetlen, hogy a torna fináléját is Marokkóban rendezik majd.

A Casablancától 38 kilométerre északra, el-Manszuria városában épülő stadion 115 ezer néző befogadására lesz alkalmas, amivel a világ legnagyobbja lenne, megelőzve a Koreai NDK fővárosában, Phenjanban található Május elseje Stadiont, amelyben 114 ezren férnek el.

A marokkóiak már meg is kötötték a kivitelezésre a szerződést, ennek értelmében atlétikai pálya és beltéri úszómedence, valamint bevásárlóközpont és szálloda is épül a komplexumban.

A megállapodás szerint a beruházás költsége 5 milliárd dirham (499 milliárd forint) lesz.

A stadionnal Marokkó egyértelműen bejelentkezik a 2030-as vb-döntő rendezésére, noha eddig biztosnak tűnt, hogy annak házigazdája a barcelonai Camp Nou vagy a madridi Santiago Bernabéu Stadion lesz.

A hat év múlva sorra kerülő világbajnokság első három mérkőzésének Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont. A nyitótalálkozóra a montevideói Centenáriumi Stadionban kerül majd sor, ahol az 1930-as döntőt is rendezték, írja az MTI.

Rovatok