Index Vakbarát Hírportál

Az újonc bolondját járatta a Bayernnel, kétgólos hátrányból győzte le a rekordbajnokot

2024. április 6., szombat 17:33

A német labdarúgó-élvonal (Bundesliga) 28. fordulójában a két magyar válogatottal felálló RB Leipzig háromgólos győzelmet aratott a Freiburg otthonában, miközben az újonc Heidenheim kétgólos hátrányból győzte le a Bayern Münchent. A Leverkusen, amennyiben jövő héten legyőzi a Werder Brement, bebiztosítja bajnoki címét.

Sallai Roland és Szalai Attila sem volt szombat délután tagja a Freiburg kezdőcsapatának, amely a két magyar labdarúgót foglalkoztató RB Leipziget fogadta. A vendégek kapujában természetesen Gulácsi Péter állt, a védelemben pedig ezúttal is helyet kapott a meghatározó játékos, Willy Orbán. Alig kezdődött el az összecsapás, már előnyben volt a Leipzig, mivel Openda passzából Haidara már a második percben betalált.

Sőt az előbb még gólpasszt jegyző Openda is feliratkozott a gólszerzők listájára, a 18. percben már két góllal vezetett a vendégcsapat. A játékrész hátralévő részében hazai oldalról Holer kihagyott egy büntetőt, Openda viszont újra betalált, így 0–3 állt az eredményjelzőn 45 perc után.

A második félidő elején újra a belga támadó volt fő szerepben, az ő passzából Sesko szerzett gólt, amellyel már négygólos előnyben volt a Leipzig. A Freiburg ugyan szépített az eredményen Grifo góljával, de ennél többre nem futotta részéről, és összességében sima vereséget szenvedett. Sallai Roland egyébként pályára lépett – a 76. percben –, de érdemi változást nem hozott a játékba.  

A bajnoki címvédő, rekordbajnok Bayern München a Heidenhiem otthonában vendégeskedett, és egy ideig úgy tűnt, könnyed győzelmet arat Thomas Tuchel együttese. Előbb Kane volt eredményes Gnabry passzából, majd Gnabry is betalált, így kétgólos Bayern-előnnyel fordultak a felek.

A folytatásban viszont váratlanul két perc alatt két gólt szerzett a hazai csapat, így az 51. percben már döntetlen állt az eredményjelzőn. Tuchel több cserével próbálta oltani a tüzet, felpörgetni csapatát és valahogyan megszerezni a győzelmet, de a hazai pályán játszó újonc teljesen máshogyan gondolta. 

10 perccel a rendes játékidő előtt a Heidenheim tanári akció végén szerzett gólt, gyors passzokkal kijátszva a bajorok védelmét, így Kleindienstnek csak annyi dolga volt, hogy a kapuba passzolja a labdát az elvetődő Ulreich mellett, amit meg is tett, 3–2. Tuchel sem bírta tovább idegekkel, a játékvezetőnek a Bayern vezetőedzőjét is szankcionálnia kellett. 

A hátralévő percekben a német rekordbajnok mindent megpróbált immár legalább a pontszerzés érdekében, de nem járt sikerrel, egy félidő alatt három gólt kapott, és váratlan vereséget szenvedett. A Bayern München sorozatban másodszor maradt pont nélkül bajnoki mérkőzésen, mivel múlt héten a Borussia Dortmundtól hazai pályán kapott ki. 

A Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlin sem tudott fogást találni az eddigiekben veretlen, minden sorozatban talpon álló Leverkusenen,

Xabi Alonso csapata újabb győzelmet aratott, amellyel már 16 pont az előnye a Bayern előtt. Ennek értelmében amennyiben jövő hétvégén hazai közönsége előtt legyőzi a Werder Brement, történelme első bajnoki címét matematikailag is bebiztosítja. 

NÉMET BUNDESLIGA, 28. FORDULÓ

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok