Index Vakbarát Hírportál

A Liverpool raklapnyi helyzetet puskázott el az Old Traffordon, de egy pontot megmentett

2024. április 7., vasárnap 18:26

Hiába játszott a meccs jelentős részében sokkal jobban ellenfelénél, 2–2-es döntetlenre végzett a Manchester United otthonában a Liverpool. Szoboszlai Dominik 66 percet kapott a rangadón, s az első félidőben különösen aktívnak bizonyult – pechjére több nagy lehetőséget is elhibázva a hazai kapu előtt. A döntetlennek Londonban örülhetnek igazán: az Arsenal az első, a Tottenham a 4-5. helyért folytatott csata szempontjából.

Fűthette a bosszúvágy a Liverpool játékosait, hiszen kevesebb mint egy hónapja fájdalmas vereséget szenvedtek az ősi rivális Manchester United otthonában, ami egyúttal az FA-kupa-győzelemről szövögetett álmaik végét is jelentette.

A 32. fordulót listavezetőként kezdő, ám az Arsenal szombat esti sikere miatt lépéskényszerbe került Liverpool kezdőjében ezúttal is ott volt a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik. A 23 éves középpályás ráadásul már a 3. percben főszereplővé válhatott volna, igaz, ekkor már egy Alejandro Garnacho-féle lesgólon túl voltunk: Mohamed Szalah passzából került ziccerbe, és lőhetett nyolc méterről, kissé balról – ám a United kapusa, André Onana óriási bravúrral kifogott rajta.

A folytatásban érzésre inkább a házigazda akarata érvényesült, ám hiába birtokolta valamivel többet a labdát, és végzett el gyors egymásutánban két szögletet is, Caoimhin Kelleher kapuját nem tudta veszélyeztetni a United. Nem úgy Szoboszlai! A 11. percben ismét előtte adódott lövőlehetőség – ezúttal is Szalahtól kapta a labdát –, a 20 méterről eleresztett löket azonban néhány centivel a keresztléc felett hagyta el a játékteret. A magyar középpályás a meccs első harmadában egyértelműen a vendégek legveszélyesebb játékosa volt, a 19. percben egy Alexis Mac Allister, Andy Robertson összjátékot követően adódott újabb helyzete, ezúttal kapásból, a tizenegyespont magasságából lőtt a jobb alsó sarok mellé.

A vezetést mégsem ő, hanem a balszélső, Luis Díaz tudta megszerezni a Poolnak. Egy jobbról elvégzett szöglet után Darwin Núnez csúsztatott a röviden, a berobbanó kolumbiai pedig négy méterről, félollózó mozdulattal továbbította a labdát a hazai kapuba (0–1).

A United kezdeti lendülete teljesen elpárolgott, a Liverpool teljes dominancia alá vonta a játékot. Klopp egyedül a kapu előtti hatékonyság miatt lehetett kissé mérges: játékosai ugyanis tizenöt próbálkozásból csupán négyszer dolgoztatták meg Onanát az első játékrészben. Így pedig hiába az egyértelmű mezőnyfölény, újabb gólt nem tudtak szerezni a vendégek.

Öt perc sem telt el a fordulást követően, az első játékrészben kihagyott ziccerek miatt máris megbűnhődött a Klopp-csapat. Jarell Quansah adta el a felezőnél a labdát, Bruno Fernandes pedig egy igazítást követően jó 40 méterről a kapuba emelt. A hazaadásra tizenhatosán kívül számító Kelleher tehetetlen volt (1–1)... A United csapatkapitánya az 50. gólját szerezte a PL-ben, Cristiano Ronaldo és Diogo Jota után ért el portugálként ehhez a mérföldkőhöz.

A United vérszemet kapott, az 54. percben Casemiro ziccerét megakadályozandó mentett nagyot a liverpooli kapus. Válaszul Núnez szerezhette volna vissza a vezetést egy kontrából, Szoboszlai szólója után Díaz centerezett jobbról, de az uruguayi csatár éles szögből az üresen tátongó bal alsó mellé belsőzött. Az embernek az az érzése támadt, hasonló forgatókönyvet vesz a meccs, mint a két együttes márciusi FA-kupa-találkozóján történt. A Pool akkor sem tudta lerendezni a találkozót, hiába volt temérdek helyzete ehhez, a United pedig kevés lehetőségből is jól sáfárkodva végül meglepte a jóval esélyesebbnek kikiáltott Mersey-partiakat.

Szoboszlai számára a 66. percben ért véget a rangadó. Lecserélése után már a kispadnál bosszankodhatott azon, hogy néhány pillanattal később Kobbie Mainoo fantasztikus tekerésével az MU az előnyt is magához ragadta. A 18 éves manchesteri február óta először, Premier League-pályafutása során másodszor talált be (2–1).

Az utolsó negyedóra Joe Gomez megpattanó lövésével indult, majd Díaz lapos lövését tolta oldalra bravúrral Onana. A kipattanóra érkező Szalah előtt így is nagy helyzet adódott – ám az egyiptomi megtette azt a szívességet, hogy öt méterről a rövid felső fölé bikázott, ahelyett, hogy belőtte volna a United ellen szerzett 14. gólját is.

A 84. percben aztán csak-csak összejött a liverpooliak által áhított Szalah-gól: az Aaron Wan-Bissaka szabálytalansága után megítélt büntetőt lőtte a jobb alsóba, míg Onana elvetődött balra (2–2). Sorozatban a negyedik, Old Traffordon lejátszott PL-meccsén volt eredményes vendégjátékosként, ezzel új csúcsot felállítva.

A hétperces hosszabbításban hiába rohamozott a Pool a győzelemért, újabb gól nem született, így maradt a felek számára a pontosztozkodás. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy az utolsó hét meccs előtt Szoboszlaiék – rosszabb gólkülönbségüknek „köszönhetően” – a tabella második helyén állnak, az Arsenal mögött, és egy ponttal a címvédő Manchester City előtt.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE, 32. FORDULÓ
Manchester United–Liverpool 2–2 (Fernandes 50., Mainoo 67., ill. Díaz 23., Szalah 84. – 11-esből)

(Borítókép: Ash Donelon/Manchester United via Getty Images)

Rovatok