Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír a liverpooli csapatnak: két ponttal megint rosszabbul áll a tabellán

2024. április 8., hétfő 15:50

Lassan kabaréhoz hasonlít, ami az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Everton FC pontszáma körül zajlik. A csapatot tavaly novemberben tízpontos levonással sújtották a pénzügyi szabályok (PSR) megsértése miatt. Ezt a büntetést februárban hatra mérsékelték, most azonban megint nyolcra nőtt a levont pontjaik száma. Egy új eljárásban ugyanis azt állapították meg, hogy az elmúlt három szezonban lehetséges, maximális 105 millió fontos veszteségkeretet több mint 16 millióval túllépte a liverpooli gárda.

Az Everton a döntést megelőzően a Premier League 15. helyén állt 29 ponttal, most azonban visszaesett a Brentford mögé, és csupán a 16. pozíciót foglalja el. Sean Dyche csapata számára a legkevésbé sem megnyugtató tény, hogy a már kieső helyen tanyázó Luton Town (18.) így mindössze két pontra került.

A kék-fehér együttes a határozatot követően hivatalos közleményben jelezte, jogi csapata megkezdte a fellebbezés előkészületi munkálatait. Ha ezt benyújtják, május 24-én lehet meghallgatás az ügyükben – öt nappal a 2023–2024-es Premier League-szezon vége után.

Mindez azt is jelenti, hogy az idénynek nem lesz hivatalos végeredménye a 38. forduló után, és amennyiben számít ez a két pont a kiesés elleni harcban, úgy a zöld asztal mellett dől majd el a kérdés, az Everton vagy egy másik klub száll majd alá a másodosztályba.

A liverpooliakat először még novemberben 17-én marasztalta el a Premier League vezetősége, mivel a klub is elismerte, hogy szabályt szegett, ugyanis a 2019-től 2022-ig terjedő hároméves periódusban 124,5 millió font volt vesztesége a megengedett 105 millió helyett. Ezt a büntetést mérsékelték hat pontra a klub téli fellebbezése után.

Ezúttal nem sok jóval kecsegtet az Evertonnak, hogy a veszteség mértéke nagyságrendileg megegyező, ehhez képest jóval kisebb, csupán kétpontos levonással sújtották a klubot...

(Borítókép: Az Everton támadója, Dominic Calvert-Lewin talajt fogott az egyik bajnokin. Fotó: Jan Kruger/Getty Images)

Rovatok