Index Vakbarát Hírportál

A baszkok megadták a módját, egymillió ember ünnepelte a történelmi győzelmet

2024. április 12., péntek 13:29

Az Athletic Bilbao labdarúgócsapata múlt szombaton tizenegyesrúgások után legyőzte a Mallorcát a spanyol Király Kupa fináléjában. A baszk csapat 40 után nyert jelentős trófeát, amelyet szurkolóival rendesen megünnepelt – rendhagyó körülmények között.

Mint arról beszámoltunk, rendkívül kiélezett csatát hozott a spanyol Király Kupa döntője, mivel a rendes játékidőben nem bírt egymással az Athletic Bilbao és Mallorca, így tizenegyesek döntöttek a trófea sorsáról. A tizenegyespárbajt a Bilbao nyerte 4–2-re, története során 24. alkalommal hódította el a kupát, egyúttal 40 év szünet után nyert újra trófeát. 

Az európai topligák leginkább tradíciókövető csapata – mivel csak baszk játékost foglalkoztat – csütörtökön ünnepelte szurkolóival a történelmi sikert, rendesen megadva a módját a parádénak. A kupagyőzelmet ünneplő csapat nem a hagyományos módon, nyitott tetejű, emeletes buszon érkezett, hanem hajón. 

Az Athletic játékosai Bilbao városának központjában, a Nervión folyón hajókkal vonultak fel a trófeával. Bilbao központja zsúfolásig megtelt, helyi beszámolók szerint egymillió szurkoló ünnepelte a csapatot. 

Az elképesztő létszám érdekessége, hogy a hivatalos adatok szerint Bilbao városának lélekszáma nagyjából 300 ezer fő, míg Baszkföld összes településén kétmillióan élnek.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok