Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt a német labdarúgás világbajnok legendája, Bernd Hölzenbein

2024. április 16., kedd 11:58

Hetvennyolc éves korában elhunyt Bernd Hölzenbein világbajnok, Eb-ezüstérmes német labdarúgó, aki 1974-ben az NSZK színeiben, a döntőben kezdőjátékosként ért csúcsra. Két évvel később pedig gólt szerzett az Európa-bajnoki fináléban.

Bernd Hölzenbein karrierje során 40 alkalommal szerepelt a Nationalelfben, az 1974-es müncheni világbajnoki döntőben ő harcolta ki azt a büntetőt, amelyet Paul Breitner értékesített, a németek ezzel egyenlítettek a hollandok ellen végül 2–1-re megnyert fináléban – idézte fel az MTI.

Hölzenbein két évvel később a Csehszlovákia elleni Európa-bajnoki döntőben szerezte öt válogatottbeli gólja közül az egyiket, a németek így egyenlítettek a 89. percben, végül 11-esekkel elbukták a finálét.

Játékos-pályafutásának jelentős részét az Eintracht Frankfurtnál töltötte, 532 mérkőzésen viselte az egyesület mezét, 1980-ban UEFA-kupát nyert az együttessel, 212 gólt szerzett, ami a mai napig klubrekord.

Később az Egyesült Államokban vezetett le. Visszavonulása után edző, sportigazgató és elnöki tanácsadó is volt az Eintrachtnál.

A Kicker beszámolója szerint hosszan tartó súlyos betegség után, családja körében hunyt el a legendás játékos, akinek halálhírét megrendüléssel fogadta a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) teljes vezérkara. 

(MTI/Index)

Rovatok