Index Vakbarát Hírportál

Olyan történt Pakson, mint február eleje óta egyszer sem – kupadöntőt ért

2024. április 23., kedd 21:53

Korai volt kongatni a vészharangot az Atomvárosban? Ugyan lassan az NB I-es dobogó is veszélybe kerül, 2022-es klubcsúcsát beállítva a Magyar Kupa döntőjébe verekedte magát a Paksi FC. Bognár György együttese a 2023–2024-es kiírás első elődöntőjében a Kisvárdán kerekedett felül. Szerdán kiderül, a Ferencváros, vagy óriási meglepetésre az NB II-es listavezető Nyíregyháza lesz majd a zöld-fehérek ellenfele.

Az élvonalban március 3-a óta nyeretlen Paksi FC számára a Magyar Kupa amolyan megváltást jelentett az elmúlt hetekben. Zsinórban öt elvesztett és hat nyeretlen bajnoki között a csapat egyetlen sikerét – igaz, azt sem rendes játékidőben – ez a sorozat biztosította. Pedig az NB II-es Vasas otthonában is pengeélen táncoltak, a 90. percben még az angyalföldiek álltak továbbjutásra. Aztán jött Papp Kristóf, aki hosszabbításra mentette a párharcot, majd a ráadásban a társak berámoltak még három gólt a Vasasnak…

Más kérdés, hogy elmúlt hónapjaira a mostani ellenfél, azaz a Kisvárda sem lehet túl büszke. Ne szépítsük, nem is csak az elmúlt hónapjaira, inkább a teljes 2023–2024-es idényére. Miközben az élvonalban hajszálnyira van attól a keleti végen fekvő klub, hogy kiessen, az MK-ban történelmi kiírást tudhat maga mögött, megismételve a 2021 óta klubcsúcsnak számító elődöntős szereplést. 

Az első beadás a vendégek, az első igazi helyzet a hazaiak előtt adódott, utóbbinál Tóth Barna lőtt tíz méterről kevéssel kapu fölé. A vezetést aztán a Kisvárda ragadta magához, egy bal oldali szöglet után Bernardo Matic fejelt a paksi kapuba (0–1). A félidő derekán a mindenféle megilletődöttség nélkül játszó várdaiak kifejezetten lendületesnek tűntek. Ennek ellenére egészen hamar jött a zöld-fehérek egyenlítése: Hahn János passza után az angyalföldi megmentő, Papp lőtt 14 méterről laposan, jól helyezve a hosszú alsóba (1–1). Az első félidőből visszamaradt idő kaput eltaláló gólszerzési kísérlet nélkül telt el – ekkor már inkább a küzdelem dominált. 

Fordulást követően az első valamirevaló lehetőségéből fordított Bognár György együttese: ezúttal Tóth indította Hahnt, aki megnyerte a versenyfutást Maticcsal szemben, majd 13 méterről kissé jobbról a jobb alsóba lőtt (2–1). Hiába birtokolta érzésre valamivel többet a labdát a Kisvárda, a gól utáni periódusban is a Paks maradt a veszélyesebb. 

A 68. percben a válogatott kerettag Szappanos Péter hozta a frászt a hazai drukkerekre, kiejtve a kezei közül a labdát egy jobbról érkező beadás után, ráadásul letarolva saját védőjét, Silye Eriket is. A várdai támadók azonban nem eszméltek elég gyorsan ahhoz, hogy kihasználják a hibát…

A hajrában az egyenlítés reményében egyre többet kockáztatott a piros mezes alakulat, ezt kihasználva pedig kedvére kontrázhatott a házigazda. A 85. percben a két csereember, Böde Dániel és Haraszti Zsolt összjátéka tehetett volna pontot az izgalmak helyére, de utóbbi másfél méterrel a jobb kapufa mellé bombázott. Driton Camaj a 91. percben bosszulhatta volna meg az elpuskázott lehetőségeket, de a paksi védelem hathatós közreműködése mellett a keresztlécet trafálta el 12 méterről eleresztett bombájával. Újabb gól a ráadás további három percében sem született: a zöld-fehérek 2–1-re megnyerték az ütközetet.

Másfél hónap után először egyet 90 perc alatt! Hazai pályán Február 11-e ÓTA pedig ugyancsak az elsőt.

A másik ágon a másodosztályt vezető Nyíregyháza az NB I rekordbajnokát, a Ferencvárost fogadja Balmazújvárosban. 

A Paks 2022 után ismét ott van a döntőben. Vajon melyik rivális követi? Csak halkan jegyezzük meg: két éve a Ferencváros volt az atomvárosiak ellenfele a Puskás Arénában, majd’ 40 ezer néző előtt magabiztosan győztek is a budapestiek (3–0).

LABDARÚGÁS
MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ
Paksi FC–Kisvárda FC 2–1 (Papp K. 27., Hahn 53., ill. B. Matic 21.)

Szerdán rendezik
20.00: Nyíregyháza Spartacus–Ferencvárosi TC

Rovatok