Index Vakbarát Hírportál

Megelégelték a gazdasági szabályok kijátszását, reform előtt a Premier League

2024. április 29., hétfő 21:06

A Premier League klubok többsége megszavazta egy alternatív fizetési sapka bevezetését – jelentette a Sky Sports. Ha a nyári közgyűlésen is zöld jelzést kap a tervezet, úgy a 2025–2026-os szezontól veheti át a jelenlegi pénzügyi és fenntarthatósági szabályozás (PSR) helyét a versenykiírásban.

A Sky jelentése szerint a Manchester City, a Manchester United és az Aston Villa ellenszavazata, a Chelsea tartózkodása mellett átment a Premier League-klubok vezetőinek gyűlésén az új gazdasági fairplay-szabályterv, avagy az anchoring plan. A horgonyzási tervezet lényege, hogy a csapatok a jövőben legfeljebb a négy és félszeresét költhetnék el annak az összegnek, amit a ligautolsó megkap a televíziós bevételek osztalékaként. Ez az összeg jelenleg 103,6 millió font.

A szabály még egy kitételt tartalmaz, ennek alapján a klubok a mostaniak alapján 400-460 millió fontosnak ígérkező limitet csak akkor tudják kiaknázni, ha ennél jelentősen több bevételre tesznek szert: a regula ugyanis kiköti, az összbevételük 70-85 százalékát forgathatják majd vissza.

A Sky megjegyzi, a mostani pénzügyi és fenntarthatósági szabályok megsértése miatt vontak le pontokat a jelenlegi idényben az Evertontól és a Nottingham Forestől is. A Manchester City ellen tavaly indított vizsgálat egy része ugyancsak a PSR-t áthágó gazdasági manőverekről szól.

A tervet ellenzők – hivatalosan megfogalmazott aggályaik szerint – attól félnek, a szabály ronthatja az angol klubcsapatok nemzetközi versenyképességét.

Első ránézésre az új terv szigorúbbnak tűnik a mostaninál, a PSR ugyanis háromidényenkénti átlagban 105 millió fontos veszteséget is lehetővé tett a kluboknak. 

A költség- és bérsapka jellemzően az amerikai majorligák sajátja. De egyre több sportágban próbálják ilyen-olyan formában bevezetni. A közelmúltban például a Formula–1-es világbajnokságban is megtették.

Rovatok