Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai lövései mellett Szalah és Alexander-Arnold bombái szúnyogcsípések

2024. május 10., péntek 16:01

Terjedelmes interjú jelent meg az egyik bennfentes liverpooli portálon, a This is Anfield című site-on a Mersey partján dolgozó honfitársunk, Bocsák Bence (az angoloknak Ben Bocsák) tollából. Az írás hőse Vitezslav Jaros, akit 16 évesen igazolt a csapat akadémiájához, és 22 évesen éppen kölcsönben szerepel, olyan szakmai részleteket osztott meg az interjúban Szoboszlai Dominikról, amit sejtettünk, de biztosak nem lehettünk benne.

És nagyon kedvünkre való...

Jaros a világ minden bizonnyal egyik legmagasabb, 214 centiméteres futballkapusa, és jelenleg a Sturm Grazot erősíti.

Álmai klubjában

Vitezslav Jaros számára könnyű volt a döntést meghozni, amikor 16 éves korában próbajátékra hívták Liverpoolba. 

„A második próbameccs után nekem szegezték a kérdést, volna-e kedvem hozzájuk szerződni” – mondta Jaros a Bocsák Bence által jegyzett interjúban.

Emlékszem, amikor mindezt előadtam a szüleimnek, azt mondták, rám bízzák a döntést, de jól gondoljam meg, mert ez egy olyan ajánlat, amit egyszer kap az életben az ember. Valójában nem kellett tétováznom, mindig is az volt az álmom, hogy a Liverpoolban védjek.

Jaros tudta, hogy hite szerint a világ legnagyobb klubjához kerül, de arról fogalma sem volt, hol fog lakni, ki lesz az edzője, és egyáltalán milyen lesz az élete több ezer kilométerre az otthonától. 

Szerencséje volt, mert olyan családhoz került, ahol édesgyermekükként kezelték, és a klubtól is minden segítséget megkapott. Mindennek már majdnem hét éve. Egyetlen percet sem bánt meg az azóta eltelt időből. 

A cseh óriás szépen fejlődött az évek során. Csapatával, az U18-as csapattal megnyerte az ifjúsági FA-kupát, továbbá magasba emelhette az Ír Kupát is, amikor a St. Patrick's Athleticnél játszott kölcsönben.

Jelenleg (2021 óta) a Sturm Graz kapuját védi, az Osztrák Kupa már a zsákban van, és mivel négy pont előnnyel vezetik a tabellát, valószínűleg az osztrák Bundesliga aranyérmét is behúzzák.

Jaros izgalmas dolgokat osztott meg a liverpooli akadémia működéséről, amelynek 2014 óta Alex Inglethorpe az igazgatója.

Az ő vezetése alatt fizetési sapkát vezettek be a növendékeknek, aminek lényege, hogy az első profi szerződésük összege nem haladhatja meg az 50 000 fontot. Nem hetente, hanem évente.

Tilos telefonozni!

Jaros meglátása szerint mindez nagyszerű szabály, nem teszi lehetővé, hogy a fiataloknak fejébe szálljon a dicsőség, és elkezdjék szórni a pénzt olyan dolgokra, amelyek nem valók egy 16-17 éves ifjoncnak.

Sőt, még egy olyan szabályt is hoztak, miszerint 1,3 liter hengerűrtartalomnál nagyobb gépkocsit nem vásárolhatnak maguknak az akadémisták! A legszigorúbb és legnehezebben betartható szabály azonban az volt, hogy reggeli után le kellett adni a mobiltelefonjukat, és csak este, vacsoránál kapták vissza azt. 

Egy mai fiatal számára elképzelhetetlen, hogy akár egy percre is a mobilja nélkül maradjon, de Liverpoolban nem volt mese, le kellett adni a telefont. 

Kezdetben majd' belehaltam, de aztán rájöttem, hogy nagyon hasznos ez a rendelet. Amikor megérkeztem a Liverpoolhoz, egy szót sem tudtam angolul. Viszont a telefonom nélkül rá voltam kényszerülve arra, hogy beszélgessek a játékostársaimmal, társasági életet éljek, és pillanatok alatt megtanultam angolul. 

Jaros kapusként remekül érezte magát annál a klubnál, ahol többek között olyan, később világhírre emelkedő kapusok bontogatták a szárnyaikat, mint például Gulácsi Péter (RB Leipzig) vagy a lengyel válogatott Kamil Grabara (Köbenhavn). És az is tetszett a cseh kapusnak, hogy nem vettek 40 vagy 50 millió fontért egy méregdrága tartalék kapust Alisson mögé, hanem megbíztak a saját nevelésű Caoimhin Kelleherben. 

Jaros, bármennyire is jól érezte magát a melwoodi edzőközpontban, nem tudott szóhoz jutni az első csapatban, így elment kölcsönbe Grazba. Előtte azonban rendszeresen az első csapattal edzett. És most jön a lényeg.

Szoboszlai az etalon

Ezeken az edzéseken kipróbálhattam, hogyan lőnek a Premier League legjobb bombázói közé tartozó sztárok. Például Mohamed Szalah vagy Trent Alexander-Arnold. Nem volt könnyű dolgom, rendszerint annyira sarokra rúgták a labdát, hogy az a háló oldalsó részében kötött ki, és hát a lövések ereje! Rémálom volt.

Amikor a cikkíró megkérdezte Jarost, kinek volt a legerősebb lövése, némi meglepetésre nem Szalah-t vagy Trent Alexander Arnoldot említette.

„Azt mondanám, hogy Szoboszlai Dominiknek – mosolyodott el. – Borzasztó erőseket rúg, és ráadásul általában a pipába vagy az oldalhálóba, már úgy értem, az oldalháló belsejébe.” 

Jaros Grazban is arról álmodozik, hogy mihamarabb visszahívja a Liverpool, hiszen minden vágya, hogy a 2005-ös BL-győztes csapat cseh hősei, Milan Baros és Vladimír Smicer nyomdokaiba lépjen. 

(Borítókép: Szoboszlai Dominik a Liverpool Fc játékosa az UEFA Európa Liga 2023/24 negyeddöntőjének második mérkőzésén az Atalanta és a Liverpool FC között 2024. április 18-án Bergamóban. Fotó: sportinfoto / DeFodi Images / Getty Images)

Rovatok