Index Vakbarát Hírportál

A cserekapus bravúrja jelentheti a bajnoki aranyat Guardioláéknak

2024. május 15., szerda 09:14

Amint arról beszámoltunk, a Manchester City karnyújtásnyira került az angol bajnoki címtől, miután Londonban legyőzte a Tottenham Hotspurt. A meccs egyik hőse a duplázó Erling Haaland, a másik viszont egy jóval meglepőbb személy – a társak és a manchesteri menedzser által is egekig magasztalt Stefan Ortega.

Ha valaki utólag ránéz a Tottenham és a City meccsének statisztikáira, úgy gondolhatja, összességében közel járt a Spurs ahhoz, hogy megtréfálja a bajnoki címre hajtó riválist. Ám aki nem látta a meccset, elképzelni sem tudja, hogy ehhez mennyire, de mennyire közel jártak a londoniak a 2–0-s vereség ellenére is az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság legutóbbi játéknapján.

„Ortega mentett meg minket, ha nincs az a védés, az Arsenal bajnok lenne” – így tekintett vissza a meccs után a német–spanyol kapus eszelős bravúrjára Pep Guardiola, a City menedzsere. A bravúr, amire a katalán szakember utal, a 86. percben jött el. Manuel Akanji hibája után Szon Hung Min ziccerben léphetett ki, ugyan Rúben Dias üldözte, lényegében egy az egyben a kapusra vezethette a labdát, minden esélye megvolt az egyenlítésre. A 31 esztendős hálóőr azonban azonban a végletekig kivárva lábbal végül útját állta a jobb alsóba tartó lapos lövésnek.

Pep Guardiola's reaction when Manuel Akanji gave the ball away and Stefan Ortega made THAT late save to deny Son Heung-min!

A moment that could be so crucial in this Premier League title race! pic.twitter.com/ThoqztYywO

— Premier League (@premierleague) May 14, 2024

Beszédes, a hárítást követően még Pep Guardiola is lehuppant a földre, annyira megkönnyebbült, hogy elmaradt az egyenlítés. Ahogyan ez a Premier League hivatalos X-csatornáján (korábban: Twitter) kiragadott pillanatképen is látható.

Ortega sztorija több szempontból is különleges:

De volt, és Pep Guardiola elővigyázatosságból úgy döntött, lehozza a brazilt, becserélve a helyére Ortegát. A fenti nyilatkozatára gondolva, lehet, ezzel a szezon egyik, ha nem a legjobb edzői húzását bemutatva...

Az egyenlítés a 86. percben elmaradt, nem sokra rá egy másik csereember, Jeremy Doku pedig kiharcolta azt a büntetőt, amiből Haaland megszerezte a második gólját is kedd este. Ezzel a mérkőzést lezárva, a Cityt pedig az utolsó forduló előtt a tabella élére repítve.

Az alábbi videón 1:15-től a sokat emlegetett jelenet

A zárófordulóban a manchesteriek odahaza lépnek pályára és az elmúlt egy hónapban hét tétmérkőzéséből mindössze csak egyet megnyerő West Ham Unitedot fogadják – a papírforma alapján a Spurs elleninél jóval könnyebbnek ígérkező meccsen. Az Arsenal eközben az Evertont fogadja majd ugyancsak odahaza. Ám az ágyúsok innentől nem tudhatják saját kezükben a sorsukat: ha a City nyer, mindegy, mit csinálnak Mikel Arteta tanítványai, nem lehetnek bajnokok a 2023–2024-es kiírásban sem.

A Manchester City 88 ponttal áll a tabella élén, az Arsenal 86-tal a második. Mindez persze nem egyetlen mozdulatnak köszönhetően alakult így, ám a hajrához érkezve minden védés felértékelődik, most Ortegáé.

Talán eggyel jobb megfogalmazás az egészre:

ha a City bajnok lesz, az azért lehetséges, mert még a cserekapus is ilyen védésekre képes...

Premier League, 37. forduló

Tottenham Hotspur–Manchester City 0–2 (0–0)

Rovatok