Index Vakbarát Hírportál

Schäferék a 92. percben kerülték el az osztályozót, a Bayern az ezüstről is lemaradt

2024. május 18., szombat 17:40

Összejött a Bayer Leverkusennek a veretlenül elhódított német bajnoki cím: a Bundesliga-szezon utolsó fordulójában az Augsburg ellen 2–1-re nyert Xabi Alonso lehengerlő szezont összehozó csapata. A Bayern München meglepetésre 4–2-re kikapott a Hoffenheimtől, így az ezüstről is lecsúszott a VfB Stuttgart mögött. Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata negyedik lett, Sallai Roland és Szalai Attila Freiburgja 10., Schäfer András Union Berlinje a 92. percben szerzett góllal elkerülve az osztályozót a 15. pozíciót szerezte meg a 2023–2024-es kiírásban.

A Bayer Leverkusen feltette a koronát a bajnoki szezonjára. Az már a 29. fordulóban eldőlt, hogy a gyógyszergyári alakulat megszerzi története első aranyérmét, ezzel megszakítva a Bayern München évtizedes egyeduralkodását. Amiatt azonban az utolsó körig izgulhattak a drukkerek, összejön-e a Bundesliga-történelmi tett is, vagyis az 1963 óta létező sorozat első veretlenül megnyert bajnoki címe!

A válasz igen lett. Xabi Alonso csapata nyert az Augsburg ellen az utolsó játéknapon. Kellett ehhez Tomas Koubek kapus kapitális hibája is, aki a 13. percben saját ötösén adta el a labdát, a letámadó Amine Adli pedig önzetlenül Victor Boniface elé passzolta azt, hogy a nigériai csatár megszerezhesse szezonbeli 14. gólját is. A vége 2–1 lett.

Berlinben az Union kezdőjében Schäfer András, a Freiburgéban Sallai Roland kapott helyet, így nézhettek egymással farkasszemet. A mérkőzésnek igazán a fővárosiak szempontjából volt tétje: az osztályozós hely biztos megtartásához egy, az esetleges előrelépéshez három pontot kellett szereznie a piros-fehéreknek.

A győzelem drámai körülmények között összejött – a hazaiak két tizenegyest is kihagytak, de utóbbi kipattanóját a 92. percben gólra tudta váltani Janik Haberer (2–1). A biztos kieséstől Schäferéknek túl sokáig nem kellett tartani, a Köln nem tudott megkapaszkodni az utolsó szalmaszálban, és 3–0-s első félidő után 4–1-re kikapott a Heidenhem otthonában. Ezzel a kecskések kiestek.

Az osztályozót végül a hajrágól mellett a Bochum Werder elleni, 4–1-es brémai vereségével tudta elkerülni az Union Berlin, mindössze jobb gólkülönbséggel átugorva a kék-fehéreket.

Schäfer 62 percet kapott, Sallai 77-et. A Hoffenheimtől télen kölcsönvett Szalai Attila nem állt be a Freiburgba. 

Az RB Leipzigben Gulácsi Péter pihenőt kapott, a következő szezont jó eséllyel más klubban kezdő Janis Blaswich így a pályán vehetett megelőlegezett búcsút a társaktól és a drukkerektől. A meccs kevésbé róla, mint Xavi Simons megismételt büntetőjéről lesz emlékezetes – a játékvezető elsőre nekifutás közben zavarta meg az ifjú hollandot. A Frankfurt 0–2-ről visszajött a második félidőben, a 2–2-es döntetlenért járó ponttal megőrizve a liga hatodik – Európa-liga-indulást érő – helyét. Willi Orbán végigjátszotta a 105 percig tartó meccset. 

Marco Reus számára összejött a felhőtlenül szép búcsú: a Borussia Dortmundot 12 év után elhagyó középpályás az utolsó meccsére visszakapta a csapatkapitányi karszalagot is – egy éve, tapasztalva, hogy elvesztette biztos helyét a kezdőben, önként mondott le róla –, majd a 38. percben pazar szabadrúgásgóllal növelte kétgólosra a BVB előnyét a ligautolsó Darmstadt ellen. A vége 4–0 lett a hazaiaknak.

A Stuttgart komolyabb izgalmak nélkül gyűrte le a Mönchengladbachot (4–0), ám ahhoz, hogy igazán önfeledt legyen a svábok meccs végi ünneplése, Sinsheimben kellett kisebb csodának történnie. A Hoffenheim otthonában a Bayern München hat perc után két góllal vezetett, végül viszont óriási meglepetésre 4–2-re kikapott. Ezzel pedig az ezüstéremről is lecsúszott a Bundesliga 2023–2024-es kiírásában!

Az, hogy a bajorok ne az első két hely valamelyikét szerezzék meg, a 2010–2011-es évad óta nem fordult elő...

LABDARÚGÁS
BUNDESLIGA, 34. FORDULÓ

Union Berlin–Freiburg 2–1
Eintracht Frankfurt–RB Leipzig 2–2
Borussia Dortmund–Darmstadt 4–0
Heidenheim–1. FC Köln 4–1
Hoffenheim–Bayern München 4–2
Bayer Leverkusen–Augsburg 2–1
VfB Stuttgart–Borussia Mönchengladbach 4–0
Werder Bremen–VfL Bochum 4–1
Wolfsburg–Mainz 1–3

Rovatok