Index Vakbarát Hírportál

Két rossz büntető is belefért, a kupagyőzelem mellé a Paksé a bajnoki ezüst is

2024. május 18., szombat 20:00

A friss Magyar Kupa-győztes Paks két büntetőt is kihagyott, de 2–1-re legyőzte szombaton az élvonaltól búcsúzó, vendég Kisvárdát a labdarúgó NB I utolsó fordulójában, ezzel ezüstérmesként zárta az idényt – számolt be a Magyar Távirati Iroda. Örülhetnek Felcsúton is, a Fehérvár nemhogy nem előzött, a DVTK elleni döntetlenjének, valamint a Puskás Akadémia DVSC elleni 4–1-es sikerének köszönhetően a dobogóról is lecsúszott a PAFC mögé.

Az ünneplés garantált volt Pakson. Csupán a tétellista egyik-másik eleme volt kérdéses...

A Kisvárda elleni szezonzáró mérkőzés előtt Böde Dániel és Szabó János közösen felmutatta a közönségnek a Magyar Kupát, amelyet szerdán a Ferencváros elleni hosszabbításos sikerrel sikerült elhódítaniuk (2–0).

A találkozót a kezdetektől a hazaiak irányították, a vendégek a kontra lehetőségére vártak. Sok ilyen nem akadt, de amikor igen, Szappanos a helyén volt, és hárított. A Paks a 19. percben büntetőhöz jutott, miután a 16-oson belül cselezgető Könyvest Lippai megrúgta. A 11-est a sértett végezte el, de a jobb alsó sarokra tartó lövést Kovács Marcell védte. Ami nem sikerült büntetőből, az negyedórával később összejött akcióból: a továbbra is fölényben játszó házigazdáknál Mezei lecsapott egy kipattanó labdára, és 15 méterről nagy gólt lőtt. A szünet előtt megduplázhatta volna előnyét a Paks, de Szabó Bálint lövése kijött a keresztlécről.

A fordulás után egy ideig nem változott a játék képe, többnyire a kisvárdai térfélen pattogott a labda. Egy idő után aztán a paksiak átadták a területet a vendégeknek, akik azonban ezzel nem tudtak élni, nem jelentettek veszélyt a kapura, a lövéseik pontatlanok voltak. A hajrához közeledve aztán ismét 11-est rúghatott a hazai csapat, miután a 473. élvonalbeli mérkőzésén játszó Böde passza után Harasztit buktatták. Ezúttal a 79. percben Hahn állt a labda mögé, de csúnyán fölélőtt. Az újabb kihagyott büntető nem bosszulta meg magát, sőt Hahn néhány perc múlva javított, lezárva ezzel a mérkőzést. Spasic a ráadásban még szépített, de ez már nem befolyásolta a három pont sorsát.

A tolnai klub beállította története legjobb eredményét, a 2011-es szezon után végzett ismét a második helyen, és az Európa-liga selejtezőjében lesz érdekelt a nyáron – emelte ki az MTI. 

A Paksnak egyedül akkor kellett volna aggódnia az ezüst miatt, ha nem tud győzni, miközben a Fehérvár megveri a DVTK-t a Sóstói Stadionban. Ezek közül azonban egyik feltétel sem teljesült... 

A Vidi jelentős mezőnyfölénye ellenére sem tudott szabályos gólt szerezni a miskolciak ellen. Mamoudou Karamokónak jött össze egy utólag érvénytelenített még az első félidő derekán, majd Szerafimovnak még egy a hajrában, de hiába rohantak a pályára ünnepelni még a cserejátékosok is, utólag ezt is annulálta a VAR. Így 0–0-s döntetlennel búcsúzott a 2023–2024-es idénytől. 

Ez azonban a Puskás Akadémia számára kínált esélyt az előzésre és a bronzérem megszerzésére. Mivel a felcsúti együttes már a 15. percben gól-, a 24. percben pedig emberelőnybe került a DVSC ellen, sok kérdés nem is volt, él-e ezzel a lehetőséggel. A PAFC végül 4–1-re kiütötte a néhány hete még ugyancsak nemzetközi kupaindulásról ábrándozó debrecenieket, letaszítva a székesfehérvári „szomszédokat” a dobogóról. 

Az aranyérmes (és minimum 71 pontos) Ferencváros mögött így a Paks 58 ponttal lett a második, a PAFC 54-gyel a harmadik, míg a Fehérvár 53-mal a negyedik. A Debrecen lett az 5. 48 pontot szerezve. 

(Index / MTI)

Rovatok