Index Vakbarát Hírportál

A Real Madrid úgy nyerte meg ezt a BL-t, hogy néhány kulcsjátékosa alig közepesen játszott

2024. június 3., hétfő 18:29

Tizenötödik alkalommal ülhetett fel a Real Madrid az európai klubfutball trónjára. A sorozat toronymagas rekordere a Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásának londoni döntőjében 2–0-ra múlta felül a Borussia Dortmundot. Szombaton az esélyesebb spanyolok dolgát az első félidőben a gyengébb labdabirtoklási mutató ellenére is megnehezítette a többször helyzetbe került német együttes, a szünet után azonban fordult a kocka, és a favorit hajrában szerzett gólokkal igazolta: a BEK/BL az ő pályája. Az Index Sportcast ezúttal is rendhagyó, videós formában megjelenő adásában a múlt hétvége legnagyobb érdeklődéssel bíró sporteseményéről, a 2023–2024-es BL-szezont, egyben a klubidényt is lezáró mérkőzésről beszélgettünk. Vendégeink Dénes Tamás és Mészáros Ábel voltak.

Dénes Tamás futballtörténész, az InfoRádió főmunkatársa, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára megjegyezte:

a Real Madrid nem játszott jól az első félidőben, ugyanakkor hasonlóan teljesített a Manchester City elleni negyeddöntőben, valamint a Bayern München elleni elődöntőben.

„Nem lehet azt mondani, hogy a Real Madrid ezeken a mérkőzéseken dominált volna. Nem feltétlen volt más ez a kép, mint amit az azt megelőző négy BL-mérkőzésén mutatott. Mert a Manchester City ellen, legalábbis én azt gondolom, hogy Manchesterben nem futballozta le a Real Madrid a Cityt, és a Bayern ellen is voltak olyan pillanatok, amikor meleg volt a történet, csak a párharc legvégén tudott dönteni és továbbjutni a Real Madrid. Az ember azért vallja be a gyengeségeit, én nagyon nem gondoltam azt szeptemberben, hogy a Real Madridnak ilyen szezonja lesz. Pontosan azon problémák miatt, Karim Benzema távozása és a rengeteg sérülés miatt, amikor azt gondoltam, hogy örüljenek annak, ha valahogy elvergődnek a BL-ben valameddig, a bajnokságban pedig az előző idényben győztes Barcelona mögött bejönnek második helyre. A Gironáról, ugye, akkor még szó sem volt. Ehhez képest valóban fantasztikus idényt produkált a Real Madrid."

Dénes Tamás kiemelte: Európa nagy része egyoldalú döntőt várt, ehhez képest azonban a Dortmund felemelkedett a Madridhoz, az első félidőben pedig talán fölé is nőtt, csak az utolsó kép mégis az, hogy a Real-játékosok felemelik a BL-trófeát.

Mészáros Ábel sportági szakértő, elemző úgy fogalmazott:

az a nagyon nagy tett a Real Madridtól ebben az átmeneti szezonban, hogy a sok sérülttel, a leköszönő Toni Kroosszal, a távozott Karim Benzema nélkül ilyen szinten teljesített.

A nyári érkezőkkel – élükön Endrickkel és minden bizonnyal Kylian Mbappéval – várhatóan csak még erősebb lesz. Ezzel párhuzamosan pedig vajon melyik rivális tudja felvenni vele érdemben a versenyt Európában a közeljövőben?

„Elég sok hasonlóság van egy BL-szezon és az Európa-bajnokság között, már csak abból a szempontból is, hogy hiányzik az abszolút esélyesség, ezek a tornák egyre inkább ebbe az irányba tolódnak el. A futballtörténelemben ez korábban nem volt így. Mindig volt egy vagy kettő, most ellenben van hat-nyolc csapat.”

A szakértő a németek példáját kiemelve hozzátette: nem feltétlen a legjobb játékosokat válogatták be az Eb-keretbe, hanem a legjobban összeillő társaságot hozták össze. Mészáros Ábel szerint a szezon Aranylabdáját minden valószínűség szerint Real Madrid-játékos kapja, az Eb után visszavonuló német Toni Kroos, valamint az angol Jude Bellingham és a brazil Vinícius Júnior között a kontinensbajnokságon nyújtott teljesítmény dönthet majd a győztes személyéről.

A műsorban szóba került még, hogy:

Az Index Sportcast korábbi adásait ide kattintva érheti el. 

(Borítókép: Dénes Tamás és Mészáros Ábel. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok