Index Vakbarát Hírportál

Emelik a tétet: már öt év börtönt kért az ügyész Carlo Ancelottira

2024. június 14., péntek 09:16

Nem élvezheti nyugalomban Carlo Ancelotti pályafutása ötödik megnyert Bajnokok Ligáját. A spanyol államügyész most már öt év letöltendő börtönbüntetést kért a 65 éves olasz szakemberre, a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzőjére. Minden idők legeredményesebb klubedzője első madridi időszaka alatt, 2014-ben és 2015-ben több mint egymillió eurónyi jövedelmét eltitkolta, ami után nem fizetett adót.

Az első bomba idén tavasszal, március 6-án robbant. Ahogy az Index is megírta, a madridi tartományi ügyészség négy év kilenc hónap börtönbüntetést kért Carlo Ancelottira, a Real Madrid labdarúgócsapatának akkor még csak négyszeres BL-győztes szakvezetőjére, amiért első madridi időszaka idején, 2014-ben és 2015-ben több mint egymillió eurónyi bevétele után nem fizetett jövedelemadót.

Időközben Ancelotti a Madriddal megnyerte élete ötödik BL-döntőjét is, 2–0-ra a Borussia Dortmund ellen, de nem valószínű, hogy emiatt nő a tét.

A Mundo Deportivo információja szerint ugyanis

most már államügyészi szintre emelkedett az ügy, és nem négy év kilenc hónapot, hanem öt év letöltendőt kérnek Ancelottira.

Az államügyészség indoklása szerint az edző összesen 1 062 079 eurónyi (mintegy 400 millió forint) jövedelmét titkolta el: 2014-ben 386 361 euró, 2015-ben 675 718 euró bevétel után felejtett el jövedelemadót fizetni.

Kiderült, hogy Ancelotti csak a klubtól kapott fizetése után fizetett szja-t, a „képmásához” fűződő jogok (image rights) kiaknázásából származó jövedelme, vagyis magyarul a reklámbevételei után nem fizetett adót. 

Ez már a március 6-i tárgyaláson is szóba került, de akkor Ancelotti egyrészt azzal védekezett, hogy értelmezése szerint ő nem volt spanyolországi lakos (?), ezért nem fizetett, ennek ellenére akkor már törlesztette a rá kirótt bírságot. 

Az ügyészség szerint ez nem elég, még börtönbe is kellene vonulnia az edzőnek, méghozzá öt évre.

Rovatok