Index Vakbarát Hírportál

Rémületes oka volt a futballtörténelem legabszurdabb megmozdulásának

2024. június 22., szombat 17:09

Sokáig senki sem értette, mi történt. Vajon miért rontott ki a zaire-i játékos a sorfalból, és rúgta el a szabadrúgáshoz leállított labdát a Brazília elleni mérkőzésen az 1974-es labdarúgó-világbajnokságon?Évtizedeknek kellett eltelni, mire a világ megtudta a szürreális és rémületes igazságot.

Joseph Ilunga Mwepu ötven éve, 1974. június 22-én bevonult a labdarúgás történetébe. Meglehet, ma már nem sokat mond a játékos neve még a sportág szerelmeseinek sem, de negyven évvel ezelőtt egy megmagyarázhatatlan és évtizedekig érthetetlen megmozdulása miatt az 1974-es, NSZK-beli világbajnokságon átmenetileg a figyelem középpontjába került.

Másképpen fogalmazva: rászakadt a tizenöt perc hírnév.

Azon a júniusi napon Zaire (a mai Kongói Demokratikus Köztársaság) az aktuális világbajnok Brazíliával játszott csoportmérkőzést Gelsenkirchenben. A történelemben először jutott ki a világbajnokságra az afrikai ország válogatottja. (Akkor még nem tudták, hogy mindeddig utoljára). Akkoriban már 14 éve egy diktátor, Mobutu Sese Seko irányította Zaire-t. Mobutu, mint oly sok önkényúr a történelemben, a futballt a rendszere felsőbbrendűsége és a nemzetközi elismertség elérése eszközének tekintette, ezért a válogatott játékosait tejben-vajban fürdette.

Küzdelem az életért

Igen ám, de miután kijutott a nemzeti együttes a vb-re, ott már elfogyott a sportági tudomány. A csoportban előbb 2–0-ra alulmaradt Skóciával szemben, majd a világbajnoki történelem egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el Jugoszláviától.

A soron következő ellenfél pedig egy igazi nagy csapat, a minden vb-n a favoritok közé sorolt, akkor történetesen éppen címvédő Brazília volt. Bőven kinézett az újabb katasztrofális vereség. 

A világ azonban akkor mit sem tudott arról, hogy a 9–0-s vereség után Mobutu megüzente a játékosoknak: hogyha 3–0-nál súlyosabb vereséget szenvednek, ne is térjenek haza Zaire-ba, mert kivégezteti őket!

Ezzel a lelki teherrel állt ki a csapat a brazilok elleni meccsre. És a 85. percben már 3–0 volt a mérkőzés állása Jairzinho, Rivellino és Valdomiro góljaival. Akkor a zaire-i kaputól mintegy 22 méterre, ígéretes pozícióból szabadrúgáshoz jutottak a dél-amerikaiak...

A labda mögé Rivellino, a világ talán legfélelmetesebb szabadrúgáslövője állt oda. Ha berúgja, ezzel – tudtán kívül természetesen – „aláírja” a zaire-i játékosok halálos ítéletét. 

Ebben a pillanatban olyasmi történt, amire senki sem számított. Az egyik zaire-i labdarúgó, Ilunga Mwepu kirontott a sorfalból, és teljes erőből elrúgta a leállított labdát!

Szabályt sértett, hogy túléljék

Döbbent csend a Parkstadionban. A 35 000 néző nem értette a történteket, ilyesmi még aligha fordult elő, amióta futball a futball.

Mwepu gesztikulált, azt mutatta a bírónak, hogy azt hitte, már jelt adott a szabadrúgás elvégzésére. Nicolae Raineát azonban nem érdekelte a magyarázkodás, felmutatta a sárga lapot a játékosnak.

Mwepu színjátéka azonban elérte célját, a szabadrúgás gyatrára sikerült, maradt a 3–0-s eredmény, a zaire-i játékosok megmenekültek.

Mindezt azonban nem tudta a világ. Sőt, a másnapi újságok még élcelődtek is Mwepun, akiről azt írták, hogy szemmel láthatóan nem volt tisztában a futball szabályaival. 

Csak 2002-ben derült ki az igazság, amikor Mwepu elmondta a BBC-nek a szürreális jelenet mozgatórúgóját:

Mobutu megfenyegetett minket, nehogy háromgólosnál súlyosabb vereséget szenvedjünk, mert kivégeztet minket. Amikor a brazilok 3–0-s állásnál szabadrúgáshoz jutottak a tizenhatosunk előtt, bepánikoltam, és elrúgtam a leállított labdát. A brazilok csak nevettek rajtam, mert nem tudták, mekkora volt a tét.

Bezzeg, ha tudták volna, hogy Mwepu abban a pillanatban érthetetlennek tűnő cselekedetével megmentette saját és társai életét, akkor valószínűleg ők is máshogy reagálnak. Sőt, emberbaráti szeretetből talán közte kettőnél behúzzák a féket, így már az esélyét sem teremtik meg annak, hogy akár véletlenül, peches öngóllal nagyobb legyen a különbség háromnál.

(Borítókép: A Zaire/Kongói Demokratikus Köztársaság–Brazília-csoportmérkőzés a Park Stadionban, Gelsenkirchenben az 1974-es labdarúgó-világbajnokságon. Fotó: Werner OTTO / ullstein bild / Getty Images)

Rovatok