Index Vakbarát Hírportál

Lionel Messi végképp nyugdíjazta a futball legostobább gondolatát

2024. július 10., szerda 06:32

Az argentin labdarúgó-válogatott 2–0-ra legyőzte Kanadát, és ezzel bejutott a 48. Copa América döntőjébe. A meccset East Rutherfordban játszották, a gólokat Julián Álvarez és Lionel Messi szerezte, utóbbinak ez volt az első gólja a tornán. A döntő vasárnap este, közép-európai idő szerint már hétfőn, hajnali kettőkor kezdődik Miamiben, Messi szűkebb hazájában.

Sokáig tartotta magát az a nézet, az eredményeket látva igencsak indokoltan, hogy Lionel Messi hiába nyolcszoros aranylabdás, hiába halmozott sikert sikerre a Barcelonával, valahogy sohasem megy neki az argentin válogatottal. Nos, most már végképp nyugdíjba lehet küldeni ezt a gondolatot, ugyanis Messi az utóbbi három évben a negyedik nagy világesemény döntőjére készülhet Argentínával! Nézzük, hogy a korábbi három alkalommal miként végzett együttesével.

A 48. Copa América a világ legnagyobb múltra visszatekintő, 1919 óta megrendezett kontinentális futballtornája. Az idei kiírás első elődöntőjét közép-európai idő szerint szerda hajnalban, néhány órával a Spanyolország–Franciaország (2–1) Eb-elődöntő után, a New Jersey állambeli East Rutherfordban vívta Argentína Kanadával.

Messi túltette magát könnyebb sérülésén, és játékra jelentkezett. A két csapat az A csoportban már találkozott egymással, akkor Julián Álvarez és Lautaro Martínez góljával Lionel Scaloni szövetségi kapitány együttese 2–0-ra legyőzte Jesse Marsch alakulatát. 

Argentína az elődöntőben is megszerezte a vezetést, a 22. percben Julián Álvarez révén. Rodrigo De Paul a felezővonaltól ugratta ki a Manchester City centerét, aki Maxime Crépeau kapus lába között juttatta a hálóba a labdát.

A második gólt Messi szerezte, miután az 51. percben épphogy beleért Enzo Fernández 17 méterről leadott lövésébe. Sokáig VAR-oztak, mert lesgyanús volt a szituáció, de végül kiderült, hogy Messi nem állt lesen. 

 Álvarez gólja 0.30-nál, Messié 2.10-nél

A döntőt vasárnap este játsszák Miamiben, Argentína ellenfele a közép-európai idő szerint csütörtök hajnali kettőkor esedékes Kolumbia–Uruguay-mérkőzés győztese lesz.

Messi egyébként a 109. gólját szerezte válogatottmezben, ezzel megelőzte az iráni Ali Daeit a válogatottbeli gólszerzők örökrangsorában. Már csak Cristiano Ronaldo (130) jár előtte.

Egyszersmind Messi hatodik Copa Américáján szerzett gólt, ezzel második a brazil Ziznho mögött.

A találkozó szomorú eseménye volt Alphonso Davies súlyos bokasérülése, amit a kanadai csapatkapitány Gonzalo Montiel belépője nyomán szenvedett el. 

Labdarúgó-Copa América 2024, elődöntő:

szerdán játsszák

(Borítókép: Lionel Messi és Moise Bombito 2024. július 9-én. Fotó: Agustin Marcarian / Reuters)

Rovatok