Index Vakbarát Hírportál

Az NB I ezüstérmese nagyon csúnya vereséget szenvedett az Európa-liga selejtezőjében

2024. július 11., csütörtök 21:00

A labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első körében a Magyar Kupa-győztes Paks hazai pályán 4–0-ra kikapott a Román Kupát másodosztályúként megnyerő vajdahunyadi Corvinul Hunedoara együttesétől. A magyar csapat tíz mezőnyjátékossal fejezte be a meccset, miután a 79. percben a játékvezető kiállította Szabó Bálintot.

A labdarúgó NB I legutóbbi kiírásának ezüstérmese – amely május közepén a Ferencváros legyőzésével megnyerte a Magyar Kupát – négyezer-hétszáztizenöt nap után lépett ismét pályára nemzetközi kupamérkőzésen. Kis történelem: a Paksi FC 13 évvel ezelőtt három kört is ment a második legrangosabb kupasorozatban.

Az akkori keretből már csak a kispadon helyet foglaló Böde Dániel, Haraszti Zsolt és Szabó János maradt hírmondónak. Szerda este bekerült a paksiak kezdőjébe az Európa-bajnokságot megjárt Szappanos Péter kapus, és az a Könyves Norbert, aki megfelelő ajánlat esetén idén nyáron csapatot válthat.

A 11 magyar játékossal felálló tolnai együttesben lehetőséghez jutott a felkészülés alatt betegeskedő Papp Kristóf és az edzőmeccseken négy gólt szerző Szabó Bálint is, írta a kezdőrúgás előtt a TEOL. Az ellenfél a vajdahunyadi Corvinul volt, amely az előző szezonban másodosztályú együttesként megnyerte a Román Kupát, így kvalifikálta magát az EL-selejtezőkbe. A csapatnál sok a pénz, a paksi megfigyelők szerint a román élvonalban is megállná a helyét.

A mérkőzés – amelyet a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik a helyszínen tekintett meg Fiola Attila társaságában – magyar szemszögből nagyon rosszul indult, a kilencedik percben előnybe kerültek a vendégek, majd egy rövid felszabadítás után Sergiu Bus lőtte ki a bal alsó sarkot 12 méterről, 0–1.

A gyorsan bekapott gól megfogta Bognár György csapatát, amely aztán már a szünet előtt kétgólos hátrányba került. Az első félidő hosszabbításának második percében Daniel Pirvulescu adott be balról, Szappanos rosszul jött ki a labdára, amit aztán Marius Lupu pofozott be a hálóba öt méterről, 0–2.

Bognár György rögvest kettőt cserélt a szünetben, hogy felrázza az együttesét, ennek ellenére ismét a vendégek előtt adódott két gólszerzési lehetőség a második félidő elején.

A második ivószünet után – még este nyolc után is nagy volt a hőség a stadionban – felzúgott a „Harcoljatok, harcoljatok!” rigmus a lelátón, hiszen a paksi szurkolók szerettek volna látni egy szépen végigvitt akciót. Bognár György folyamatosan pörölt az övéivel, hiába cserélt többet is, a játékosok nem tudták megvalósítani azt, amit a mester eltervezett a meccs előtt.

A hátrány és a gyenge játék mellé még egy piros lap is becsúszott hazai oldalon: a 79. percben – némi VAR-ozás után – Szabó Bálintnak mutatta fel a piros lapot a játékvezető taposásért. A 80. percben a paksiak tizenegyest reklamáltak egy levágódó lövés után, de a játék ment tovább.

A 86. percben kabaréba illő góllal zárták le a meccset a románok: 3 az 1-ben támadtak a vendégek, egy eladott labdát Vécsei Bálint visszaajándékozott Lupunak, aki öt méterről nem hibázott, 0–3.

Ráadásul a 90. percben centikre voltak a negyedik góltól a vendégek: a brazil Roger maradt le a labdáról a jobb oldali kapufánál, miközben üresen tátongott a kapu.

De aztán csak jött a negyedik találat, egy szöglet után Lupu bombázott a léc alá 12 méterről, mesterhármas, mégpedig a klasszikus fajtából, 0–4.

A 94. percben a csereként beálló Böde harcolt ki büntetőt, legalábbis elsőre nagyon úgy tűnt. De aztán némi videózás után kiderült, hogy a szabálytalanság a tizenhatoson kívül történt. A pontrúgásból nem lett semmi, maradt a 0–4.

Labdarúgás

Európa-liga

Selejtező

1. forduló, 1. mérkőzés

Paksi FC–Corvinul Hunedoara (román) 0–4 (0–2)

Gólszerző: Bus (9.), Lupu (45+2., 86., 93.)

Rovatok