Index Vakbarát Hírportál

Bemutatkozott a Bajnokok Ligája-meccsek új korszakára készülő magyar csapat

2024. július 12., péntek 14:15

Bemutatkozott az RTL Magyarország Bajnokok Ligája-meccsek közvetítéseiért felelős csapata a nagyközönség számára. A kereskedelmi csatornahálózat a 2024–2025-ös szezontól kezdődően három idényre vásárolta meg az európai klubfutball csúcstermékének számító sorozat közvetítési jogait, és ígérete szerint elhozza a szabad választás lehetőségét, egyúttal idehaza sosem látott képminőséget és így élvezeti faktort garantál a futballszerelmesek számára. Persze ennek a szabadságnak is megvan a maga ára...

Múlt nyáron derült ki, hogy az RTL Magyarország a magyar televíziózás történetében történelmi léptékűnek titulált megállapodás keretében a 2024–2025-ös szezontól kezdődően három évre megszerezte a Bajnokok Ligája-mérkőzések közvetítési nagyobb, és első választásokat garantáló úgynevezett A csomagját. Ennek részeként a jövőben az RTL-csoport lineáris csatornáin, az RTL főcsatornán, valamint az Európa-liga- és Konferencialiga-meccseknek eddig is otthont adó RTL 3-on, illetve szinte végeláthatatlan mennyiségben az RTL+ streaming platformon lesznek követhetőek az összecsapások. 

A mostani bejelentés szerint a csomag alapján a Bajnokok Ligájából 192 mérkőzés – mindegyik magyar kommentárral –, a második- és harmadikszámú európai sorozatból pedig mintegy 100 találkozó lesz elérhető. A streamingnek köszönhetően ráadásul ezeket a meccseket utólag teljes egészében vissza is lehet nézni. 

Az új stúdió még épül – az elmúlt egy év szervezőmunkájának köszönhetően a közvetítői csapat azonban mára kialakult. Az augusztustól (minden méretben) képernyőre tűzött nemzetközi mérkőzések felvezetőinek műsorvezetői, szakértői, valamint a találkozók kommentátorai a KIOSK Budapestben tartott nagyszabású sajtóeseményen mutatkoztak be a nagyközönségnek. 

„Ez a szenvedély, ami a foci körül van, teljesen egyedülálló, és már ezért is megérte meghoznunk ezt az üzleti döntést, ami egy elképesztően ígéretes befektetés az RTL Magyarország számára. Az UEFA Bajnokok Ligája közvetítési jogainak megszerzése egyrészt azoknak a hosszútávú stratégiai döntéseknek az egyike, amiket a tulajdonossal közösen hoztunk meg. Másrészt olyan új szemléletet, kihívást és lehetőséget jelent számunkra, hogy a kollégáinkon is azt látjuk: izgatottan és lelkesen dolgoznak azért, hogy a nézők a legjobb minőségben követhessék majd a meccseket” – mondta el Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója, aki felidézte a hazai sportközvetítési piacot felforgató döntés első gondolatai Luxemburgban, egy repülőjárat késése miatti holtidőben fogalmazódtak meg.    

Arról már az RTL tartalmak menedzseléséért felelős vezérigazgató-helyettese, Szabó Balázs beszélt, hogy mindez ráadásul igencsak forradalmi időpontban, március 15-én történt meg.

A választás szabadságát hozzuk el a nézőknek, hiszen a következő tíz hónapban összesen 192 mérkőzést fogunk közvetíteni az RTL+-on, mindegyiket magyar kommentárral és minden korábbinál jobb képminőségben. Már az augusztus 14-i európai Szuperkupa-döntőn is megújult stúdióval és kiemelkedő szakmai stábbal várjuk a szurkolókat

– mondta a szakember.

Az RTL újonnan felállított sportszerkesztősége Zelenyánszky Balázs irányításával állt össze.

„Egy rendkívül tapasztalt kommentátori csapatot sikerült összeállítani az UEFA Bajnokok Ligája közvetítésére élükön Magyarország egyik legelismertebb televíziós személyiségével, Gundel Takács Gáborral. Rajta kívül is többéves, évtizedes BL-múlttal rendelkező szakemberek vesznek részt a mérkőzések tolmácsolásában kiegészülve néhány tehetséges fiatallal. A stúdióban pedig a korábban már több csatornán bizonyított műsorvezetők mellett mellett három egykori BL-szereplő futballista, illetve olyan jelenleg is a labdarúgásban tevékenykedő szakértők garantálják a szakmaiságot, mint például az angol klubnak, a Brightonnak dolgozó Mészáros Ábel” – fogalmazott Zelenyánszky.

A találkozó részeként Haraszti Ádám és Matthesz Flóra, a BL-műsorok jövőbeli műsorvezetői Mészáros Ábellel és a 24-szeres válogatott korábbi labdarúgóval, Hrutka Jánossal – aki szintén a szakértői csapat tagja – folytatott pódiumbeszélgetést. Itt bemutatták a Bajnokok Ligája – valamint a másik két sorozat – megújuló lebonyolítási rendszerét. Az új alapszakasznak köszönhetően az európai labdarúgó-szövetség szakemberei és a televíziósok is azt remélik, sokkal több lesz a kiélezett, a továbbjutás szempontjából nagy jelentőséggel bíró mérkőzés, így pedig összességében jobban járnak, és több izgalmat kapnak a szurkolók. 

Hrutka hangsúlyozta, micsoda lehetőség számukra, hogy épp abban az időszakban áll össze egy ilyen közvetítői csapat, amikor a Bajnokok Ligája döntője is Budapestre látogat majd. Mint korábban bejelentették, a Puskás Aréna a mostani szerződési időszakba eső 2026-os finálé helyszíne lesz majd. 

Az RTL Magyarország vezetői bejelentették, hogy szeptembertől emelkedni fog az RTL+ előfizetői díja, azonban felhívták a figyelmet a még aktuális, kedvezményes, éves előfizetési lehetőségre, amivel a futball drukkerek bebiztosíthatják maguknak az egész szezont. A jelenlegi előfizetési díj 1990 forint, ez lesz szeptember közepétől 2990. A kedvezmény, mely szerint az éves előfizetők nyolc hónap áráért kapják a tizenkét havi hozzáférést, megmaradt – tette hozzá Vidus Gabriella. 

(Borítókép: RTL Magyarország)

Rovatok