Index Vakbarát Hírportál

A Videotont egyszer már majdnem megtréfálta a Fradi BL-ellenfele

2024. július 17., szerda 10:10

A várakozásoknak megfelelően a walesi The New Saints lesz a Ferencváros ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörében.

A helyi rekordbajnok kis túlzással már a hazai meccsen eldöntötte a továbbjutás kérdését, miután Brad Young duplája mellett Danny Davies is betalált az első félidőben, kialakítva a 3–0-s sikert. A Decsics elleni montenegrói visszavágón Young büntetőjével szereztek vezetést a vendégek, és bár a házigazda Aszmir Kajevics révén a hajrában egyenlített (1–1), ez is csak a kozmetikázáshoz volt elég összesítésben (4–1).

A 16-szoros walesi aranyérmes másodszor találkozhat magyar csapattal a nemzetközi kupaporondon, a 2015–2016-os idényben ugyancsak a BL második selejtezőkörében a Videoton volt az ellenfele. A fehérvári csapat Gyurcsó Ádám 77. perces góljával nyert Walesben, a visszavágón viszont óriási meglepetésre Matthew Williams 78. percben szerzett találatával 1–0-ra hozta a TNS, így hosszabbításra került sor. Ebben a 107. percben ismét Gyurcsó volt eredményes, így 1–1 lett a hazai meccs, és 2–1-es összesítéssel ment tovább a magyar bajnok.

A magyar bajnok Ferencváros (54,53 millió euró) a selejtező első körében erőnyerő, így nem lépett pályára. A második forduló első felvonását július 23-án rendezik a Groupama Arénában, a visszavágót egy héttel később játsszák Walesben. A kettő között kezdődik majd el a magyar bajnokság, de a címvédő nélkül, miután a versenybizottság az első fordulóba kisorsolt DVSC–Ferencváros-mérkőzést – a házigazda debreceniek kezdeményezésére, a két klub közös kérelmének helyt adva – december 4-re tűzte ki. Bár a BL-csoportkör lebonyolítása megváltozott – 32 helyett idéntől 36 csapat szerepelhet a főtáblán, és ott már nem hat, hanem nyolc fordulót rendeznek –, annyiban változatlan maradt, hogy a selejtező továbbra is négykörös.

A nemzetközi kupaporondon további három magyar csapat érdekelt még a 2024–2025-ös szezonban a Ferencváros mellett: a Paks az Európa-ligában, a Puskás Akadémia és a Fehérvár FC pedig a konferencialigában.

Közülük a Paks már az első fordulóban pályára lépett, a román kupagyőztes, másodosztályú Corvinul Hunedoara az első mérkőzésen gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését, miután emberelőnyben zárva 4–0-ra nyert a tolniak otthonában.

A Puskás Akadémia az ukrán Dnipro-1-gyel, a Fehérvár FC az azeri Szumgajittal találkozik a konferencialiga selejtezőjének második fordulójában. A párharc első felvonására július 25-én, a visszavágóra augusztus elsején kerül sor, az első meccsen a magyar csapatok vendégként lépnek pályára.

Rovatok