Index Vakbarát Hírportál

A Fradi gyakorlatilag 10 perc alatt elintézte az újabb nemzetközi kupaőszt

2024. július 23., kedd 21:55

Kiütéses győzelemmel kezdte meg 2024–2025-ös Bajnokok Ligája-szereplését a Ferencváros, a magyar aranyérmes hazai pályán 5–0-ra megverte a walesi The New Saintset a selejtező második fordulójának nyitányán, gyakorlatilag eldöntve a továbbjutás, egyben a nemzetközi kupaősz kérdését.

Az már a mérkőzés előtt biztossá vált, hogy a zöld-fehérek az új kiírásban távolabb jutnak, mint a legutóbbiban, hiszen tavaly óriási meglepetésre az első selejtezőkörben a feröeri KÍ Klaksvík a hazai gól nélküli döntetlen után az Üllői úton 3–0-ra győzött, most pedig a Real Madrid BL-győzelme miatt alapból a második fordulóban rajtoltak.

Ez egyben azt is jelentette, hogy a Fradi csak akkor nem szerepel ősszel valamelyik nemzetközi kupasorozat főtábláján, ha mind a három selejtezőjében alulmarad, vagyis a TNS ellen nem csupán a BL-továbbjutás, hanem az európai csoportkör is tét volt.

A sérült Varga Barnabás hiányában csak Dibusz Dénes képviselte a magyar színeket a kezdőben, amely a Dibusz – Makreckis, Cissé, Raul Gustavo, Ramírez – Rommens, Maiga – Traoré, Zachariassen, Marquinhos – Pesics tizeneggyel állt fel.

A magyar bajnok már az első negyedórában is nagy fölényben játszott, és csak idő kérdése volt, mikor törik meg a jég, ez végül pont a 15. percben jött el, amikor Marquinhos bal oldali beadása után a védők csak felfejelni tudták a labdát, Adama Traoré pedig a forgolódó walesiek között a hosszú felsőbe fejelt (1–0).

A rendkívül aktív Raul Gustavo (az első félidőben 62-szer ért labdához) a játékrész derekán 38 méteres indítással találta meg Kristoffer Zachariassent, ő finoman mellel tette tovább, az akció végén pedig Alekszandar Pesics lekészítését Traoré lőtte a jobb alsóba (2–0).

A fertőzés miatt foltos gyepen felocsúdnia sem volt ideje a walesi csapatnak, amikor gyakorlatilag már a továbbjutás is eldőlt, Marquinhos bal oldali szólója után Zachariassen passzolta a bal alsóba a labdát (3–0).

Mintha ezen a ponton a játékosok is lezártnak tekintették volna a továbbiakat, ezt követően lényegesen visszafogottabb futball következett, és a szünet előtt Jordan Williams 17 méteres lövésénél a léc segítette ki Dibusz Dénest.

A második félidőre visszatért a kezdeti ferencvárosi pörgés, és az 51. percben meg lehetett volna Traoré mesterhármasa is, de Philippe Rommens szöglete után Zachariassen fején halt el a próbálkozás.

Ami ekkor még nem, de nem sokkal később már összejött, Cristian Ramírez bal oldali beadása után Traoré a bal alsóba fejelt (4–0).

Egyórányi játékhoz érve Zachariassen állt be ügyesen Williams elé, aki már csak szabálytalanul tudta megállítani őt, a büntetőt Marquinhos emelte be a bal felsőbe, ezzel már ötgólos volt az előny (5–0).

A 71. percben a brazil szélső kapufával zárta le remek szólóját – Pesics hiába passzolt az üres kapuba, már lesen helyezkedett. A négyes ferencvárosi cserét (jött Kady Borges, Owusu, Botka Endre és Tóth Alex is) követően a vendégek részéről még egy óriási Declan McManus helyzetet jegyezhettünk fel, Dibusz azonban hárított, így maradt az 5–0.

Így pedig nemcsak a mérkőzés és a párharc dőlt el érdemben, hanem ezzel együtt az is, hogy a Ferencváros sorozatban a hatodik idényében is érdekelt lesz az őszi csoportkör során.

Hogy 1995 és 2020 után harmadszor a BL, a 2019, 2021 és 2022 után megint az Európa-liga, vagy 2023 után ismét a Konferencialiga, az még a jövő zenéje lesz.

A hétfői sorsolás értelmében már azt is tudtuk, hogy ennek a körnek a továbbjutója az UE Santa Coloma (andorrai)–Midtjylland (dán) párharc győztesével csaphat össze a harmadik fordulóban. Ez utóbbi csörtében az első mérkőzésén ugyancsak hamar eldőltek a lényegi kérdések, a vendégcsapat ugyanis már az első fél óra során kétszer betalált, és végül 3–0-ra győzött.

Bajnokok Ligája, 2024–2025

2. selejtezőkör, 1. mérkőzések

A The New Saints–Ferencváros visszavágót jövő kedden (július 30.), a Midtjylland (dán)–UE Santa Coloma (andorrai) meccset jövő szerdán (július 31.) rendezik meg.

Melyik nemzetközi kupasorozat főtábláján szerepelhet a Ferencváros?

  • 8029
    Az Európa-ligában folytathatja.
  • 3247
    A Konferencialigában játszik ősszel.

(Borítókép: A Ferencvárosi TC játékosai a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. fordulójában játszott Ferencvárosi TC – The New Saints mérkőzésen a Groupama Arénában 2024. július 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt)

Rovatok