Index Vakbarát Hírportál

Bárban italozó fiatalok alapították az európai klubfutball újabb szenzációját szállító csapatot

2024. július 23., kedd 12:36

A gibraltári FC Bruno’s Magpies labdarúgócsapata az európai klubfutball újabb szenzációját szállította azzal, hogy múlt héten kiejtette a Konferencialiga első selejtezőköréből a sokkal nevesebb, ír élvonalbeli Derry Cityt. A többnyire baráti társaság alkotta amatőr klub története legnagyobb sikerét érte el.

Alig kezdődött el az európai futballidény, pontosabban a három európai kupasorozat selejtezősorozata, rögtön megszületett az első nem várt eredmény, amely mögött különleges történet áll.

Történt ugyanis, hogy még múlt héten az ír élvonalbeli Derry City hazai pályán készült kiharcolni a továbbjutást a második selejtezőkörbe a gibraltári FC Bruno’s Magpie ellen, de nem sikerült ledolgozni az első meccsen összeszedett kétgólos hátrányt, hosszabbításban végül a gibraltári amatőr csapat örülhetett – és aratott történelmi sikert.

A gibraltári élvonalban vitézkedő, többnyire baráti társaságból álló csapat a legutóbbi szezonban a liga harmadik helyén végzett, bőven lemaradva a bajnok Lincoln és a második St. Josephs mögött, de így is próbára tehette magát Európában, a harmadik számú kupasorozat, a Konferencialiga első selejtezőkörében. Az FC Bruno’s Magpies ellenfele a Derry City volt, és a szempontjából hazai odavágón 2–0-ra legyőzte jóval nevesebb riválisát.

A visszavágón viszont az ír csapat ledolgozta hátrányát – még emberhátrányban is –, így jöhetett a ráadás, egyben a Bruno’s Magpies továbbjutást jelentő gólja is. Ezzel a gibraltári csapat történelmi sikert ért el, és készülhet a konferencialiga második selejtezőkörére.

Az egyszeres Gibraltári Kupa-győztes, amatőr csapat múltja értelemszerűen nem tekint vissza jelentősebb múltra. A klubot 2013-ban egy gibraltári bárban, italozás közben alapította egy tinédzser barátaival. Néhány elfogyasztott korsó sör után a fiatalok elhatározták, hogy összeállnak, és alapítanak egy focicsapatot. 

A klub azért kapta a Bruno’s Magpies nevet, mivel a bárt, ahol italoztak, Bruno’s bárnak hívják, a Magpies pedig a fiatalok kedvenc focicsapatának, az angol élvonalbeli Newcastle Unitednek a beceneve. További érdekesség, hogy a bár – ahol a klub története kezdődött – az egyik fiatal srác nagyszüleinek tulajdonában áll.

Most pedig arra készülhet a Transfermarkton egyébként mindössze 1,42 millió eurót érő gibraltári csapat, hogy a konferencialiga következő selejtezőkörében megmérkőzzön a dán Köbenhavn csapatával. A dán klub tavaly még a Bajnokok Ligája csoportkörében vitézkedett, győzte le a Manchester Unitedet, és végül a nyolcaddöntőben esett ki a Manchester City ellen.

Az FC Bruno’s Magpies–Köbenhavn-selejtezőmérkőzés első felvonását két nap múlva, július 25-én rendezik Gibraltáron, egy héttel később pedig Dániában csapnak össze a felek. 

Rovatok