Index Vakbarát Hírportál

A Nyíregyháza nyerte az újoncok csatáját az NB I első fordulójában

2024. július 26., péntek 22:44

A Nyíregyháza Spartacus 2–1-re legyőzte a hozzá hasonlóan újonc vendégét, az ETO FC Győr együttesét a labdarúgó OTP Bank Liga 2024–2025-ös idényének pénteki nyitónapjának második mérkőzésén. Korábban, az MTK Budapest a 92. percben szerzett góllal 1–0-ra nyert a Zalaegerszeg otthonában.

Mezőkövesden a házigazda Nyíregyháza dominált

Az elmúlt idényben még a Merkantil Bank Ligában futballozó csapatok Mezőkövesden kezdték meg az immár élvonalbeli idényüket, mivel a másodosztályból bajnokként feljutott Nyíregyháza még nem vehette birtokba a felújított stadionját – írta összefoglalójában a Magyar Távirati Iroda. A legutóbbi szezonban az NB II-ben mindkét találkozót a nyírségiek nyerték.

Az NB I-ben 3344 nap után találkoztak ismét a felek, a visszatérés rögtön győri helyzettel indult. Lendületes, harcos, ám sokszor pontatlan játék jellemezte a mérkőzés elejét, amelyet a vendéglátó Nyíregyháza enyhe mezőnyfölénye jellemzett. Az első félidő derekán Kovácsréti lövése után ért győri kezet a labda a tizenhatoson belül, hosszas videózás után ítélt büntetőt a játékvezető, a tizenegyest pedig ki is használta a Spartacus. 

A folytatásban is a Nyíregyházánál volt többet a labda, a játékot egy kisebb tömegjelenet szakította meg rövid időre. A szünethez közeledve újra a pályaválasztó előtt adódott ígéretes lehetőség, a közel hatperces ráadással megtoldott első játékrész végül egygólos nyíregyházi előnnyel zárult.

A fordulás után a félpályánál adott el egy labdát a szünetben kettős cserével frissítő ETO védelme, gyors ellentámadásból pedig kétgólosra növelte előnyét a Nyíregyháza. Gyurákovics bravúrja kellett ahhoz, hogy ne legyen még nagyobb a kisalföldiek hátránya, ugyanakkor a vendégek előtt is adódtak nagy lehetőségek. A friss szerzemény Krivokapic szép cselek után a tizenhatoson kívülről eleresztett lövésével szépített az ETO, ezzel nyitottá vált a hajrá, újabb gól azonban már nem esett: kilencéves szünet után a Nyíregyháza tért vissza győzelemmel az NB I-be.

Zalaegerszegen a hajrára maradt a döntés

Az alacsony színvonalú, mindkét oldalon sok hibát hozó első félidőben többet birtokolta a labdát a fővárosi csapat, sokáig mégis a ZTE tűnt aktívabbnak. Amikor a hazaiak labdát szereztek, próbáltak helyzetet kialakítani, igaz, kevés sikerrel. Az első MTK-lehetőségre a 34. percig kellett várni, ekkor Antonov lövését Gundel-Takács lábbal védte. A házigazdák hálóőre a játékrész hajrájában is többször hárított, azaz a vendégek álltak közelebb a gólhoz, de a szünetben 0–0-t mutatott az eredményjelző.

A fordulás után nem változott a játék képe, az MTK irányított, komolyabb helyzet nélkül. A mérkőzés szinte eseménytelenül csordogált, a kapuk nem forogtak veszélyben. A cserék sem hoztak változást egyik oldalon sem. Jellemző volt, hogy a második félidő egyik legnagyobb helyzete azután adódott, amikor Gundel-Takács rossz kirúgását követően Jurina elé került a labda, aki azonban az üres kapu mellé gurított. Az utolsó percekben kissé megélénkült a játék, és amikor már úgy tűnt, egyik csapat sem tudja a maga javára fordítani az állást, Jurina fejese utat talált a kapuba, így végül az MTK örülhetett.

Melyik rivális lesz a legveszélyesebb az OTP Bank Ligában a címvédő Fradira, vagy szorongatja meg legtovább a bajnokságban?

  • 647
    Paksi FC
  • 486
    Puskás Akadémia
  • 478
    Újpest FC
  • 300
    Debreceni VSC
  • 268
    Fehérvár FC
  • 112
    Diósgyőri VTK

OTP Bank Liga, 1. forduló:

vasárnap játsszák:

(MTI)

Rovatok