Index Vakbarát Hírportál

A Fradi kellemetlen, a Paks kellemes pozícióból várja keddi visszavágóját a nemzetközi kupákban

2024. augusztus 12., hétfő 13:36

A magyar labdarúgás számára két fontos mérkőzés következik a nemzetközi kupaküzdelmekben, ahol mind a Paks, mind a Ferencváros reménykedik a sikeres továbbjutásban.

A Ferencváros nehéz, de nem reménytelen helyzetből várja a Midtjylland elleni hazai visszavágót a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. A keddi mérkőzés tétje óriási, hiszen a BL-főtáblára jutáshoz vezető út egyik fontos állomása következik.

Hét évvel ezelőtt, Európa-liga-selejtezőjének második fordulójában még nehezebb helyzetben voltak, amikor idegenben kellett ledolgozniuk a kétgólos hátrányukat a dán csapattal szemben. Akkor a Fradi újabb kétgólos vereséget szenvedett, most viszont saját közönségük támogatását élvezve jobb eredményt remélnek. A csapat játékosai közül Dibusz Dénes és Botka Endre is részt vett abban a rossz emlékű párharcban.

Az első, herningi találkozón a magyar bajnok idénybeli legrosszabb teljesítményét nyújtotta, a második félidőt tekintve még örülhetett, hogy csak 2–0-s vereséggel zárta a mérkőzést, mivel Dibusz büntetőt is hárított.

Ami bizakodásra adhat okot, hogy a nyáron kinevezett holland vezetőedző, Pascal Jansen irányításával az FTC a másik négy meccsét megnyerte, tíz gólt szerzett, és csupán egyet kapott. A hétvégén például 2–0-ra győztek a Diósgyőr vendégeként.

A Népligetben nincsenek szép emlékek dán riválisokról

Ugyanakkor a támadósorból Marquinhost eladta a klub, a gólkirály Varga Barnabás pedig még nem épült fel az Európa-bajnokságon elszenvedett arcsérüléséből, ami nehézséget jelenthet a győzelmi kényszerben.

Az elmúlt négy évben egyszer a BL-ben, kétszer az Európa-ligában főtáblás Midtjylland szintén 2–0-s győzelemmel hangolt a budapesti visszavágóra, így két-két sikerrel és döntetlennel áll a dán bajnokságban.

A Ferencvárosnak a Midtjyllandon kívül sincsenek szép emlékei a dán csapatokkal: az UEFA-kupában 1990-ben kettős vereséggel esett ki a Bröndbyvel szemben, míg 2003-ban két döntetlen után 11-esekkel búcsúzott az FC Köbenhavn ellen. Eddig egyszer sem tudta legyőzni a skandináv ország képviselőit. A rivális a 2017-es párharc mellett egy évvel korábban a Videotont is felülmúlta Székesfehérváron, viszont a hazai visszavágón 1–0-ra kikapott, így végül a hosszabbításban egyenlítve jutott tovább.

A BL-főtáblára jutáshoz a mostanival együtt még egy párharcot kell nyerni, a győztes az utolsó körben a szlovák Slovan Bratislava és a ciprusi APOEL továbbjutójával találkozik, és legrosszabb esetben is az Európa-liga főtábláján szerepelhet. A vesztes átkerül a második számú európai kupasorozat utolsó fordulójába, ahol a feröeri Klaksvík és a bosnyák Borac Banja Luka továbbjutójával küzdhet meg.

A kedden 20 órakor kezdődő visszavágót az M4 Sport élőben közvetíti.

Paks kényelmes helyzetben a Mornar ellen

A kupagyőztes Paks háromgólos előnye birtokában kifejezetten kényelmes helyzetből várja az idegenbeli visszavágót a montenegrói Mornar ellen a labdarúgó-Konferencialiga selejtezőjének harmadik fordulójában. Az első felvonás rendkívül feszült hangulatban zajlott le, mivel a rivális két kiállítás miatt kilenc emberrel fejezte be a mérkőzést. Bognár György vezetőedző együttese ezt kihasználva a tízperces hosszabbításban két gólt szerezve tette megnyugtatóvá a sikerét, amely 3–0-s eredménnyel zárult. Ennek nyomán nemcsak az eredmény nehezíti a Mornar dolgát, hanem a piros lapokból fakadó eltiltások is.

A zöld-fehérek szombaton 3–1-re kikaptak Zalaegerszegen, míg a montenegrói bajnokságban vereséggel rajtoló Mornar elhalasztotta hétvégi, második fordulós találkozóját, így mindenképpen pihentebben várja a niksici összecsapást. A Paks számára biztató, hogy – Könyves Norbert távozása és Hahn János sérülése ellenére – eddigi nyolc meccsén ebben az idényben hétszer betalált ellenfelei kapujába, ráadásul hat alkalommal legalább kétszer.

A párharc győztesére a cseh Mlada Boleslav és az izraeli Hapoel Beer-Seva továbbjutója vár a következő, immár főtáblára kerülésért sorra kerülő negyedik selejtezőkörben, a vesztes pedig búcsúzik. A kedden 20:45-kor kezdődő visszavágót a Duna World élőben közvetíti.

(MTI)

(Ajánlókép: Balról jobbra: Szatmári Csaba, a Diósgyőr és Isaac Pappoe, a Ferencváros játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga harmadik fordulójában játszott Diósgyőri VTK – Ferencvárosi TC-mérkőzésen a Diósgyőri Stadionban 2024. augusztus 10-én. Fotó: Vajda János/MTI)

Rovatok