Index Vakbarát Hírportál

Beintett szövetségi kapitányának a világ legjobb kapusa

2024. augusztus 23., péntek 07:46

Manuel Neuer után egy újabb kapuslegenda mondta le a válogatottságot. Csakhogy ezúttal nem a magas kor az oka e váratlan lépésnek, hanem az ellentét a szövetségi kapitánnyal. A világ legjobb kapusának két ízben (2018, 2022) megválasztott Thibaut Courtois bejelentette, hogy addig nem hajlandó védeni a belga labdarúgó-válogatott kapuját, amíg annak Domenico Tedesco a szakvezetője.

Thibaut Courtois még csak 32 éves, de már lemondta a szereplést a belga labdarúgó-válogatottban.

A Real Madrid kétméteres kapusa, akit az IFFHS, a futballszakírók világszervezete 2018-ban és 2022-ben is megválasztott a világ legjobb kapuvédőjének, tavaly és idén az év elején térdsérülése miatt sokat kihagyott, de tavaszra meggyógyult, és jelentkezett a németországi Európa-bajnokságra készülő belga válogatott edzőtáborában.

Domenico Tedesco, a nemzeti együttest 2023 februárja óta irányító szövetségi kapitány azonban nem tartott igényt a szolgálataira, hazaküldte a táborból, és az Eb-n Koen Casteels, a szaúdi Al-Qadsiah kapusa védett a válogatott mind a négy mérkőzésén. Annak ellenére, hogy Courtois védte június elsején a Wembley-ben a Real Madrid kapuját a Borussia Dortmund ellen 2–0-ra megnyert Bajnokok Ligája-döntőn.

Ezek után a belga válogatott a legjobb 16 között búcsúzott, pedig a közelmúltban három évig vezette a világranglistát, és a 2018-as oroszországi világbajnokságon elődöntőt játszott. Érdekes egyébként, hogy Tedescóval már az Európa-bajnokság előtt szerződést hosszabbított a belga szövetség.

Courtois közben megnősült, de a megaláztatás továbbra is fájt neki.

És csütörtökön az Instagram-profilján bejelentette, hogy elhagyja a belga válogatottat, addig nem ölti fel a nemzeti mezt, amíg Tedesco a szövetségi kapitány.

„Óriási büszkeség számomra, hogy több mint százszor (konkrétan 102-szer  a szerk.) védhettem a belga válogatott kapuját, legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy ez sikerülni fog – kezdte levelét a kapus. – Most mégis úgy döntöttem, hogy amíg Domenico Tedesco a válogatott szövetségi kapitánya, addig nem térek vissza az együtteshez. Elismerem az én részemet is a kialakult helyzet iránti felelősségben, de megingott a bizalmam a szakvezetőben, és így nem tudok a válogatott rendelkezésére állni. Döntésemet közöltem a szövetséggel, a vezetők megértik álláspontomat, és elfogadták a lépésemet.

Tedescót számos támadás érte a válogatottnak az Európa-bajnokságon nyújtott produkciója miatt.

 

Rovatok