Index Vakbarát Hírportál

Indul az évszázad sportpereként emlegetett eljárás, ami alapjaiban rengetheti meg az angol futballt

2024. szeptember 16., hétfő 08:17

Szeptember 16-án kezdődnek a meghallgatások az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) címvédő Manchester City ügyében. A világ egyik leggazdagabb klubját azzal vádolják, hogy 2009 óta összesen 115-ször sértette meg a liga pénzügyi szabályait. Az angol sajtóban már most az évszázad sportpereként emlegetik az eljárást, ami várhatóan sokáig elhúzódik, az elsőfokú ítélet megszületésére jó sokat kell várnunk.

Mint arról korábban írtunk, a gyanú szerint a csapat 2009 óta folyamatosan trükközött a játékosok és stábtagok, így például a menedzser Pep Guardiola bevallott fizetésével, így próbálták elrejteni kiadásaik egy részét, miközben a másik oldalon továbbra is fennáll a vád, hogy olyan, a tulajdonos által végrehajtott tőkeinjekciókat is piaci bevételként könyveltek el, amelyeket az angol és a nemzetközi gazdasági regulák sem tettek volna lehetővé.

Az Európai Labdarúgó-szövetség néhány évvel ezelőtt egyszer már elmarasztalta a Cityt a pénzügyi szabályokkal történő trükközés miatt, azonban hiába szabtak ki Pep Guardioláékra két idényre szóló eltiltást, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül hatályon kívül helyezte az UEFA által kiszabott büntetést.

Visszakanyarodva a jelenre, a független testületi meghallgatás hétfőn kezdődik, és alsó hangon legalább két hónapig tart, ami azt jelenti, hogy a jogerős ítélet legkorábban a 2024–2025-ös idény végére születhet meg. Elmarasztaló ítélet esetén biztosra vehető, hogy a City fellebbez, így aztán tovább húzódhat a jogi procedúra.

Guardiola nyugodt, szerinte nem kap nagy büntetést a City

Első körben a Premier League és a klub is hosszas jogi képviseletet nyújt be, ismertetve az ügyet. Ezt követően a független bizottság megvizsgálja az összes bizonyítékot, majd döntést hoz.

Korábban arról lehetett hallani, hogy extrém esetben akár ki is zárhatják a csapatot az angol élvonalból, és a City riválisai szerint „kevés lenne”, ha a klub megúszná pontlevonással, amennyiben bűnösnek találják a vádpontokban.

A Manchester City korábban határozottan tagadta a vádakat, és azt állította, hogy „megcáfolhatatlan bizonyítékokkal” rendelkezik álláspontja alátámasztására, illetve „várja, hogy az ügyet egyszer s mindenkorra lezárják”, írja a Nemzeti Sport.

Remélhetőleg gyorsan véget ér ez a hercehurca. Egy független testület jár el az ügyben, alig várom a dönt

Rovatok