Index Vakbarát Hírportál

Bombát robbantott a magyar exkapitány: Rodri érdemli meg az Aranylabdát, nem Vinícius!

2024. szeptember 27., péntek 07:05

Lothar Matthäus véleményére mindig oda kell figyelni, hiszen nemcsak világbajnok volt az NSZK-val 1990-ben, hanem ugyanabban az évben az Aranylabdát is elnyerte. A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya nem spórol a megnyilvánulásaival, most arról beszélt a Bildnek, hogy a kiszivárgott hírekkel ellentétben nem Vinícius Jr., hanem Rodri érdemelné meg az Aranylabdát, és a brazilt nála még Jude Bellingham is megelőzi a rangsorban.

Néhány napja a Marca, a mindig jól értesült spanyol sportnapilap kiszivárogtatta, hogy Vinícius Jr., a Real Madrid brazil csatára kapja a 2024-es Aranylabdát, jóllehet a hivatalos díjátadó gálára csak egy hónap múlva, október 28-án, hétfőn kerül sor a párizsi Théâtre du Châtelet színháztermében. A Marca állítja, Viníciusnak már szóltak is, hogy készüljön a gálára, mert eldőlt, hogy Lionel Messi (2023) után ő lesz a következő aranylabdás.

Persze mindez még nem a hivatalos végeredmény, ennek ellenére a Marca nem szokott tévedni. Vagyis vegyük nyugodtan készpénznek, hogy a Real Madrid 24 éves brazil jobbszélsője pályafutása csúcsára ért, megkapta azt a trófeát, amit 2019-ben egy tévéinterjúban már megjósolt magának. 

Lothar Matthäus, az olykor különös megnyilvánulásaival rendre vihart kavaró német aranylabdás (1990), továbbá világbajnok klasszis, aki 2003 és 2006 között a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, azonban most megszólalt a Bild hasábjain:

Ha igazak a hírek, és Vinícius Jr., a Real Madrid játékosa nyeri az Aranylabdát, nem leszek meglepve  – állítja Matthäus – Ezen a szavazáson mindig azok vannak reflektorfényben, akik a gólokat rúgják. Márpedig Vini hat gólt szerzett a BL-ben, tizenötöt a La Ligában, és idén januárban, amikor megnyerték a spanyol Szuperkupát, mesterhármast vágott a Barcelonának a 4–1-es meccsen. Spanyol bajnoki cím és BL-győzelem a Reallal, lenyűgöző kollekció. 

De most jön a sokkoló fordulat:

Nálam mégiscsak a harmadik helyen végezne az Aranylabda-szavazáson. A trófeát Rodrinak, a Manchester City spanyol középpályásának adnám. Rodri Európa-bajnok lett a spanyol válogatottal, ő lett a nyári Eb legértékesebb játékosa, az MVP, és megnyerte a Premier League-et a Manchester Cityvel. 

Matthäus meg is indokolta választását. 

Úgy vélem, Rodri jobban megérdemli a díjat, mint Vinícius. Ő volt az iránytűje és a vezére Spanyolországnak az Eb-n, ahogy a Citynek is Premier League-ben. Ennek a két sorozatnak a megnyerése óriási értékkel bír. Ha ő nincs, sem Spanyolország, sem a City nem nyert volna. Számomra ezért Rodri a 2023–2024-es idény kiemelkedő labdarúgója. 

De még nem fejezte be a német legenda:

A második helyre Jude Bellinghamet rangsorolom. Az angol legalább annyira fontos játékosa a Real Madridnak, mint Vinícius, a La Ligában 19 gólt szerzett, néggyel többet, mint a brazil, és az Európa-bajnokságon óriási szerepe volt abban, hogy az angolok bejutottak a döntőbe. Csak Rodri és Bellingham után következik Vinícius Jr., legalábbis nálam.

Az összképhez tartozik, hogy Vinícius pocsékul kezdte a 20242025-ös szezont a Realban és a brazil válogatottban is a vb-selejtezőkön, de szerencséjére mindez már nem a 20232024-es idény része, ezért ezt a formahanyatlást nem veszik figyelembe az Aranylabdánál. Azt azért ismerjük el, hogy a brazil 39 meccsen 24 gólt és 11 gólpasszt jegyzett a Real Madridban az előző idényben.

Ami pedig Rodrit illeti, szegény keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében vasárnap az Arsenal elleni rangadón, és valószínűleg az egész szezonra kidőlt. 

Rovatok