Index Vakbarát Hírportál

Az UEFA náci ideológiához köthető jelmondat miatt szankcionálta a Barcelonát

2024. szeptember 27., péntek 14:43

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szankcionálta a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) érdekelt FC Barcelona csapatát náci jeligéhez köthető transzparensek kihelyezése miatt.

Tavaly április óta már többször figyelmeztette a szövetség hasonló jeligék használata miatt a katalán csapatot, az i-re a pontot a múlt heti Monaco–Barcelona (2–1) mérkőzés Louis II stadion nézőterén felbukkant „Flick Heil”-feliratú transzparens adta, amely hasonlít a náci rezsim idején használt vezérmondhathoz. Az UEFA ellenőrző, etikai és fegyelmi testülete a szurkolók viselkedése alapján döntött a tavaly óta függőben lévő szankció alkalmazásáról – adta hírül a Marca

A bizottság pénteken bejelentette, rasszista magatartás miatt szankcionálta a Barcát,

amely a következő idegenbeli mérkőzésére nem adhat el jegyeket a szurkolóinak, emellett 10 000 eurós bírságot is fizetnie kell.

A Barca tehát nem árusíthat jegyeket a november 6-i, Crvena zrezda elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésre.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a Barcelona „szurkolóinak” kisebbségi szélsőjobboldali csoportjához köthető-e a tett, de nem lenne meglepő annak fényében, hogy évtizedekkel ezelőtt a „Boixos Nois” ultracsoportot kiutasították a Camp Nouból hasonló cselekmények miatt. Tavaly a rendőrség pedig ismét rajtaütött a csoporton, a székhelyén számos náci emléktárgyat és fegyvert talált. A banda 12 tagját letartóztatták, a vádak között kábítószer-kereskedelem, zsarolás és gyilkosság szerepelt – olvasható a Football Espana oldalán. 

Áprilisban ugyanez a fegyelmi bizottság összesen 32 ezer euróra büntette a katalán együttest, és egyéves feltételes jegyértékesítési tilalommal sújtotta.

Rovatok