Index Vakbarát Hírportál

Újonc a magyar válogatott keretében, az angol másodosztályból hívott be védőt Marco Rossi

2024. október 1., kedd 13:08

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden Telkiben kihirdette keretét a Nemzetek Ligája októberi fordulóira, amelyben előbb az együttes Hollandiát fogadja a Puskás Arénában 11-én, pénteken, majd három nap múlva Zenicán vendégeskedik a bosnyákoknál. A keretbe 24 futballista kapott meghívót, köztük újoncként Szűcs Kornél, az angol Championshipben szereplő Plymouth Argyle belső védője, a DVTK nevelése, aki a 2023–2024-es idényben még Kecskeméten szerepelt.

Jókora meglepetésre nincs a keretben az elmúlt években szinte szakadatlanul sztenderd kezdőjátékosnak számító Gulácsi Péter, az RB Lepizig kapusa, aki Rossival egyeztetve mondta le a válogatottságot.

A szeptemberi újoncok közül most nem kapott meghívót Yaakobishvili Antal, a Girona fiatal védője, és az újpesti Gergényi Bence sem. 

Szerepel a meghívottak között viszont Sallai Roland, a kezdőcsapat egyik stabil tagja. Amint arról hétfőn beszámoltunk: a Galatasaray légiósa csapata hét végi bajnoki mérkőzésén szenvedett sérülést. A játékosokon kívül a szakmai stábban is történik változás, mivel a segédedző Laczkó Zsolt nem folytatja a munkát, kizárólag a Budapest Honvéd vezetőedzője lesz, helyére pedig minden bizonnyal a tavaly visszavonult korábbi csapatkapitány, Szalai Ádám érkezik majd, de ezt egyelőre nem erősítette meg a szövetségi kapitány, bár azt elismerte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. 

Marco Rossi újságírói kérdésre válaszolva részletezte Gulácsi kimaradásának okát. Elmondása szerint a kapus azt kérte, hogy tekintsenek el a szerepeltetésétől az idei utolsó négy Nemzetek Ligája-mérkőzésen. „Gula” túl van egy nagyon súlyos sérülésen, amiből már felépült, de nem árt óvatosnak lenni. Természetesen már játékra képes, de rengeteg mérkőzést kell lejátszania klubjában, az RB Leipzigben.

Mi is azt szeretnénk, ha elkerülne egy újabb sérülést. Gula biztosított bennünket, ha bármi történik kapusfronton, és szükség lenne rá, azonnal a rendelkezésünkre áll – mondta Rossi.

Az újonc Szűcs Kornél eredetileg a Kecskemétben játszott, belső védőként és jobboldaliként is használható futballista. Vas Gábor még nincs igazán formában, bár már lábadozik, Gergényi Bence még sérült, ezért is vált szükségessé Szűcs kipróbálása. Szűcs Kornél 23 éves, 190 centi magas, tehát az alkata megvan ahhoz, hogy jó védő legyen. Ahhoz a Plymouth Argyle-hoz került, ahol korábban számos magyar válogatott labdarúgó szerepelt, Halmosi Pétertől Buzsáky Ákosig.

Szóba került Laczkó zsolt távozása is. Rossi korábbi segédedzőjének, mint ismeretes, felajánlották a Budapest Honvéd vezetőedzői posztját. Kényes feladat, kieső helyen áll a nagy múltú csapat, de Zsoltnak ez nagy lehetőség, hangsúlyozta Rossi, aki azt kívánta egykori játékosának, a 2017-es bajnokcsapat oszlopának, hogy legyen szerencséje és sikere, és majdan juttassa vissza a Honvédot az NB I-be.

A stábunk amúgy sincs vastagon eleresztve, és elárulhatom, hogy Szalai Ádám érkezik Laczkó Zsolt helyére. Igen, őt hívtam, bár még sok részlet tisztázásra vár. Amint Ádám csatlakozásának nagyobb realitása lesz, közöljük, de most még nem végleges a dolog, a részletek kidolgozásra várnak

– jelezte Rossi. 

Megkérdeztük a kapitányt, mit vár az idén még hátra lévő négy mérkőzéstől.

Négy nehéz meccs lesz, kettő a hollandok, egy a németek és egy a bosnyákok ellen – mondta a szakvezető. – Ugyan indokolt, hogy az ember mindig törekedjen felkapaszkodni a legmagasabb polcra, és az elmúlt hat évben adtunk is okot a szurkolóknak, hogy semmiről se gondolják azt, hogy elérhetetlen. Csakhogy Németország és Hollandia a top topja, csúcskategória, és hogy ilyen ellenfelekkel szemben jó eredményeket érjünk el, ahhoz meg kell haladnunk önmagunkat. De ez még nem elég, azt is remélnünk kell, hogy az ellenfél nem fogja a száz százalékot nyújtani, továbbá szükségünk lesz egy kis szerencsére is.

Rossinak felvetettük, hogy a hollandok elleni lesz a hetvenedik mérkőzése a válogatott élén, és ezzel megelőzi a 69 mérkőzéssel a második helyen álló legendát, Sebes Gusztávot, és már csak Baróti Lajos lesz előtte 117 meccsel. Félig tréfásan megkérdeztük, kitart-e még öt évet a kapitányi poszton, hogy Barótit is megelőzhesse.

Én már annak is nagyon örülök, hogy ezt a célt elértem, ez számomra óriási kitüntetés, hogy 69 mérkőzésen vezényeltem a magyar válogatottat. Azt, hogy ilyen hosszú időt eltölthettem a válogatott kispadján, csak kívánhattam, erről csak álmodozhattam, amikor aláírtam a szerződésemet, de ahogy mondani szokták, evés közben jött meg az étvágy. Jelen pillanatban hízelgőnek érzem azt a feltételezést, hogy még öt évig a magyar válogatott kispadján maradhatnék. Mindez az eredményeken múlik, no meg a játékosokon

– így a kapitány.

Végül megérdeklődtük, mit lehet tudni Sallai Rolandról, aki a hétvégén megsérült, de nem tudni, milyen súlyosan. És azt is megkérdeztük, vajon a Bosznia elleni zenicai meccs-e a legfontosabb a négy idei hátra lévő összecsapás közül. Rossi előbb a második kérdésre válaszolt, és hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem szabad kikapni, ha nem akarunk kiesni a Nemzetek Ligája A divíziójából.

Nyilván győzni szeretnénk, de legyünk realisták, Budapesten is ikszre voltunk képesek, és Kolasinac is visszatért a bosnyákok védelmébe. De a másik három meccs is nagyon fontos. A papírforma szerint nem nekünk áll a zászló a németek és a hollandok ellen, de lehet méltóságteljesebben is veszíteni, mint az 5–0 alkalmával. Az 5–0 a mai napig mázsás súlyként nyomja a vállunkat. Sallainak semmiféle, aggodalomra okot adó problémája nincs. Ma MRI-vizsgálaton esett át, ami igazolta, hogy nincs komolyabb baja, csak izomfáradtsága volt

– erősítette meg Rossi.

A válogatott keret hétfőn találkozik Telkiben, a Hollandia elleni NL-mérkőzés október 11-én, 20.45-kor lesz a Puskás Arénában.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete az októberi két NL-meccsre 

A magyar válogatott Düsseldorfban kezdte meg szereplését a Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában, és úgy az eredményt, mint a mutatott játékot, a teljesítményt illetően csalódást keltő eredményt ért el. A házigazda németek magasan legjobbjaink fölé nőttek, akik az első 10–15 percet leszámítva nem bizonyultak egyenrangú partnernek, és 5–0-s vereséget szenvedtek.

A következő meccsünkre a Puskás Arénában került sor, és szövetségi kapitányunk több helyen belenyúlt a Bosznia-Hercegovina ellen pályára küldött kezdőcsapat összeállításába. Az erőviszonyok alapján várt hazai győzelem a mezőnyfölény és az ígéretes helyzetek sokasága ellenére elmaradt ugyan, de a meccs után Rossi és játékosai is úgy értékeltek: A legfontosabb ezúttal az volt, hogy a düsseldorfi gödörből ki tudtak mászni.

Ön szerint hogyan végez a magyar válogatott a Nemzetek Ligája A divíziós csoportjában?

  • 20067
    A harmadik helyen végzünk, játszani kell a bennmaradásért.
  • 15759
    Sajnos utolsók leszünk, így kiesünk.
  • 8173
    Bravúr: az első két hely egyikén zárva bejut a negyeddöntőbe!

A magyar szövetség közösségi oldalának tájékoztatása alapján a zenicai mérkőzésre „a vendégszektorba szóló belépőket október 2-án, szerdán 10 órától értékesíti a bosnyák szövetség”. A vendégszektorba 550 jegy lesz elérhető, 17 eurós egységáron. 

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport

3. forduló (október 11.)

A csoport állása: 1. Németország, 4 pont (7–2), 2. Hollandia, 4 (7–4), 3. Bosznia-Hercegovina, 1 (2–5), 4. Magyarország, 1 (0–5).

4. forduló (október 14.)

5. forduló (november 16.)

6. forduló (november 19.)

1. forduló (szeptember 7.):

2. forduló (szeptember 10.):

A folytatásban

(Ajánlókép: Szollár Zsófia)

Rovatok