Index Vakbarát Hírportál

A Ferencváros továbbra sem nyerni jár Paksra, megint kikapott a tolnaiaktól a rekordbajnok

2024. október 6., vasárnap 19:52

A Paks sorozatban harmadszor is legyőzte hazai környezetben a Ferencváros labdarúgócsapatát – ezúttal 3–1-re –, ezzel a magyar rekordbajnok elszenvedte első vereségét a bajnokságban. Az OTP Bank Liga 9. fordulójának másik vasárnapi mérkőzésén az Újpest kétgólos győzelmet aratott Zalaegerszegen.

Legutóbb májusban, a Magyar Kupa fináléjában találkozott a Paks és a Ferencváros, akkor a tolnaiak remek teljesítménnyel győzték le a magyar rekordbajnokot, és nyerték meg történetük során első alkalommal a sorozatot. Úgymond, volt miért bőven visszavágnia a magyar rekordbajnoknak. 

A vasárnap esti mérkőzésen a hazai pályán játszó Paks került hamar előnybe, három percet sem kellett várni a gólra, Vécsei Bálint 18 méterről, kissé balról vállakozott lövésre, ezt még Dibusz Dénes komoly bravúrral hárította, de a kipattanóra Osváth Attila érkezett, aki a jobb alsó sarokba lőtt, 1–0. Ramírez csak beleérni tudott a labdába, útját állnia már nem sikerült.

Sőt, nagyon gyorsan megduplázhatta volna előnyét a paksi csapat, a bal sarokból jött a szögletrúgás, a hosszún Vécsei érkezett rá, aki kapásból a jobb alsóba lőtt volna, de a gólvonal előtt álló Gartenmann kirúgta a labdát a mezőnybe. Volt miért tapsolnia az első percekben a telt házas paksi közönségnek. Az első igazi Fradi-helyzet a 20. percben jött, Varga Barnabás indult meg középen, lefutott két védőt, egy az egyben vitte a kapusra, de Kovácsik remekül mozdult ki, és védte a 15 méterről érkező lövést.

Rá nagyjából 10 percre Kady Borges próbálkozott, a tizenhatos előteréből a bal alsó mellé lőtt, ide nem kellett Kovácsik. Na de mi történt a másik oldalon?

Megduplázta előnyét a Paks, Böde Dániel újra betalált volt csapata ellen. Osváth remekül kanyarította be a beadást a jobb oldalról, Cissé és Gartenmann finoman szólva sem voltak határozottak, kettejük között Böde talpról, védhetetlenül fejelt a bal alsóba, Dibusz tehetetlen volt, 2–0.

Az első játékrész hátralévő részében ugyan volt a Ferencvárosnak sansza, hogy szépítsen az eredményen, de Zachariassen ziccerét védte Kovácsik, több lehetőséget pedig nem jegyezhettünk fel, kétgólos paksi előnnyel fordultak a csapatok. 

A Fradi egy félidő alatt annyi gólt kapott Pakson, mint az ezt megelőző hat bajnoki meccsén összesen.

A második játékrész elején rögtön cserélt Pascal Jansen vezetőedző, bedobta a sztárigazolás Matheus Saldanhát, aki négy perc elteltével helyzetbe is került. Kady remek passzával ugrott ki az ötös jobb sarkán, elhúzta a labdát a kapus mellett, majd egyszerűen saját lábaiban elbotlott, és a labdával együtt az alapvonalon túl végezte. Az 53. percben Varga és Ramírez játszott össze jól a tizenhatos előterében, utóbbi tört volna be, de éppen a büntetőterület előtt még lerántották. A szabadrúgást – és a kipattanót – ígéretes helyzetből Saldanha vágta a sorfalba. 

Néhány perccel később viszont már szükség volt Kovácsikra, Saldanha emelt Kehinde elé, aki kissé balról, félmagasan lőtt kapura, de a paksiak kapusa védett. Nem úgy, mint néhány perccel később, amikor Kady villant meg Varga sarkazása után, kicselezett két védőt, kapura tört, szemben Kovácsikkal pedig higgadtan lőtt laposan a kapuba, 2–1. Úgy tűnt, mintha fáradnának a paksi védők. 

A 65. percben újra helyzetbe került Kady, 17 méterről ballal a léc fölé lőtt. Bognár György nem várhatott tovább, kettőt cserélt, lejött Böde és Mezei, helyükre a korábbi FTC-játékos Varga Roland és Tóth Barnabás érkezett. Utóbbi pedig első labdaérintéséből gólt szerzett – vagyis fejelt.

Osváth megint hajszálpontos beadást kanyarított középre, Tóth kihasználta magasságát, és tökéletes mozdulattal bólintott a kapu jobb oldalába. Dibusznak megint csak annyi maradt, hogy repüljön, de mindhiába, 3–1.

A harmadik paksi gól mintha kedvét szegte volna a vendégeknek, nem alakultak ki futószalagon Fradi-helyzetek, a Paks különösebb gond nélkül tartotta előnyét. Saldanha előtt még azért adódott lehetőség, a 86. percben érkezett felé a beadás a bal szélről, de lepattant előtte a labda, irányítani azt már nem annyira tudta, és csúnyán kapu fölé lőtt. 

A hátralévő percekben nem változott már az eredmény, a tolnaiak abszolút megérdemelten arattak sikert nevesebb, lényegesen nagyobb költségvetésből dolgozó riválisuk fölött. A publikum vastapssal jutalmazta övéit. 

A Paks sorozatban harmadszor győzte le a Ferencvárost hazai környezetben a bajnokságban, a májusi kupadöntő után pedig megint megfricskázta a magyar rekordbajnokot.

Az Újpest két gól nélküli döntetlen után győzött Zalaegerszegen

Remekül kezdett az Újpest, amely már a negyedik percben betalált, de ezt a gólt a labdaszerzéskor elkövetett szabálytalanság miatt még érvénytelenítette a bíró, nem sokkal később viszont egy bal oldali szöglet után tényleg vezetést szereztek a fővárosiak Brodic fejesével. Bő negyedóra elteltével megduplázta előnyét a lila-fehér csapat, mert a Medgyes kezezéséért megítélt büntetőt Ljujic magabiztosan értékesítette.

Ezt követően viszont fordult a kocka, a hazaiak ziccereket dolgoztak ki, Mim egymaga egyenlíthetett volna, csakhogy hat méterről óriási helyzetben kétszer sem találta el a kaput. A szünetig hátralévő időben is fölényben futballoztak a zalaiak, de hasonlóan nagy helyzetet nem tudtak kialakítani.

Térfélcserét követően mindkét csapat előtt adódtak nagy helyzetek, de a ZTE járt közelebb a szépítéshez: Medgyes lövése a keresztlécen csattant, egy ízben pedig Piscitelli védett nagyot. Az első húsz percet leszámítva a kék-fehérek hiába játszottak jobban és veszélyesebben, minden helyzetüket kihagyták, ezért a lehetőségeivel jobban sáfárkodó, illetve szervezetten és fegyelmezetten védekező Újpest 15 év után elvitte mindhárom pontot Zalaegerszegről, amely így kieső helyre esett vissza a tabellán.

A lila-fehérek sikerükkel öt kör óta veretlenek, ebben a periódusban pedig mindössze egyetlen gólt kaptak.

OTP Bank Liga, 9. forduló

Rovatok