Index Vakbarát Hírportál

Gulácsi vagy Dibusz? Számok, tények, Tarantino

2024. október 8., kedd 13:24

2021. október. Még a felszívódó lila folt jelzi a hatalmas ütést a jobb bordaív alatt. Pedig már egy hónap is eltelt. Egy testre mért, tökéletesen kivitelezett ütés: 4–0-s vereség hazai pályán az Eb-döntős Angliától. Összegörnyedni sem volt idő. Újabb két egyenes, ezúttal már állkapocsra. Albánia is kesztyűt húzott. Az Európa-bajnokságok után úgysem megy. Nincs baj! Itt a remek alkalom a javításra. Wembley Stadium, 69 380 néző. Luke Shaw iramodik meg, Jack Grealishtől vissza is kapja a labdát, majd bead. A hosszú oldalon Nagy Zsolt szoftvere számolja el a labda ívét, Raheem Sterling fejel. Gulácsi óriási bravúrral véd. 1–1, a csapat legjobbja: Gulácsi Péter.

„Mondd ezt még egyszer. Mondd még egyszer, ha mered!”

Ismét októbert írunk, ezúttal az ötödik napja. Pontosan két évvel ezelőtt. Az RB Leipzig hazai pályán fogadta a skót bajnok Celtic csapatát. A 13. percben már cseréhez is készülődött Janis Blaswick, a Lipcse cserekapusa. Gulácsi Péter keresztszalagja elszakadt. A Leipzig előtt még hosszú szezon, a válogatott mögött egy sikeres Nemzetek Ligája-szereplés állt. Két barátságos mérkőzés volt még hátra. Korábban a tunkoláshoz inkább csak a serclit kapó, 2022-ben három válogatott-találkozón is jól teljesítő Dibusz Dénes pályafutása nagy lehetőségéhez és fordulathoz érkezett. Ő lett a magyar labdarúgó-válogatott első számú kapusa.

Érkezésével aztán 14 mérkőzéses veretlenségi sorozat vette kezdetét.

Marco Rossi csapata veretlenül zárja a 2023-as évet. Csoportelsőként utazhat Németországba, az Európa-bajnokságra. Igaz, Magyarország nem találkozott a világranglistán előtte álló csapattal, de kit érdekel. Bárkit letámadunk, nyomás alá helyezünk, megverünk. „Csalódás lenne, ha nem jutnánk tovább a csoportból!” – MLSZ-vezető és szurkoló kéz a kézben a fellegekben jár. Mi a realitás? Ezzel valahogy úgy vagyunk, mint Móricka az ignorancia és az apátia közötti különbséggel: „nem tudom, és nem is érdekel!”

Dibusz pedig jobb, mint Gulácsi! Tényleg az?

„Ezékiel 25:17. Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert Ő valóban testvérének őrizője és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig lesújtok majd Te reád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal és amazokra is, akik Testvéreim ármányos elpusztítására törnek! És majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok!” – szól Quentin Tarantino híres idézete a Jules Winnfield karakterét parádésan alakító Samuel L. Jackson szájából.

Gulácsi Péter és Dibusz Dénes 2014-ben léptek először pályára címeres mezben. A Leipzig kapusa 58-szor, a ferencvárosi kedvenc 37-szer állhatott eddig a gólvonalon a válogatottban. A világranglista-helyezések alapján Gulácsi fellépéseinek a 43 százaléka erősebb csapat ellen volt. 22 százaléka barátságos mérkőzés. Dibusz 19 százalékban kapott lehetőséget erősebb csapatok ellen, 41 százalékban felkészülési találkozókon bizonyíthatott. Azonban ha jobban a mélyére akarunk nézni a számoknak, érdemes a közelmúltat górcső alá venni. 2014 és 2021 között a lipcsei kapus 36 alkalommal, az Üllői úti hálóőr 12-szer szerepelt nemzeti színekben. 2021 után azonban a számok az említett sérülésnek köszönhetően kiegyenlítődtek.

Ráadásul a Covid-időszakot követően Jupiter elsőszülött lányának, Fortunának az érintése emelkedő pályára állította válogatottunkat.

Nagy Ádi elcsúszik. 2021 nyara. A 2020-as halasztott, részben hazai rendezésű Eb. Puskás Aréna, telt ház. Kylian Mbappé ráfordul a térfelünk közepén, picit jobbra tessékeli a labdát. A Real Madrid sztárja, Karim Benzema tol rajta egyet, majd 18 méterre a kapunktól lövésre lendül a láb. A hosszú alsó a cél. Gulácsi előrelép, hogy jobban zárja a szöget. Hatalmas védés! A kipattanóra viszont Antoine Griezmann érkezik a leggyorsabban. A távolság hat méter. A kapu szélessége 7,32. Ahogy futballberkekben mondanák: ajtó-ablak. A későbbi gólszerző lábát elhagyja a labda, az üres kapu felé veszi az irányt, de Gulácsi visszaér. Ezt is hárítja. Akkor is Dibusz jobb!

„Évek óta lököm ezt a szöveget, és aki hallotta, annak annyi volt. Soha nem gondolkodtam azon, hogy mit is jelent valójában. Csak gondoltam, egy jó tökös szöveg…”

A 2021-es évet követően a Bundesligából érkező hálóőr 22-szer, a rekordbajnok Ferencváros portása 25-ször kapott lehetőséget Marco Rossitól. Tétmérkőzésen 16-szor és 17-szer szerepeltek. Kiváló összehasonlítási alap! Gulácsi Péter kapujára (a kaput eltaláló lövések minőségét jelző mutató alapján) 28,32-es xGOT érkezett. 28 gólt kapott. Kevesebbet, mint a helyzetek minősége alapján kellett volna. Dibusz Dénes ugyanígy teljesített. 14,22-es xGOT-re kapott 13-at. Csak 13-at!? – pedig eggyel több tétmeccset is játszott. A szurkolói érzelmek itt tehették ki az indexet egy teljesen más, visszafordíthatatlan látómezőirányba. Vajon miért kapott Gulácsi jóval több gólt? Rosszabb kapus?

Ami fontos, az a helyzetek minőségét jelző mutató. Miért alakíthattak ki kétszer olyan jó minőségű helyzeteket ellenfeleink, amikor Gulácsi védett? A válasz egyszerű. 2021-től, amikor Gulácsival kezdődött válogatottunk összeállítása, akkor az ellenfeleink átlagos világranglista-helyezése 32,5 volt. Dibusz Dénessel 90,68. Ez hatalmas különbség. A sokat szidalmazott légiósunknak jobb csapatok jobb játékosainak jobb minőségű, jóval több próbálkozásával kellett farkasszemet néznie. A jóval többől, a jóval jobb minőségűből, ilyen terhelés mellett nem fér bele egy Izland elleni baki? Csak erre emlékszünk? Ne már!

„A mindenségit, Jimmie! Itt piszok jó kávét adnak, annyi szent! Pedig Vincent meg én beértük volna valami olcsó neszkávéval is. Igaz? Tulajdonképpen kár is belénk az ilyen finom kávé. Milyen márka?”

Ismét Griezmann kap egy felpasszt, négy magyar középpályás között. Ráfordul, és egy mélységi átadással próbálja lekövetni Olivier Giroud ellentétes mozgását. A Milan támadója hanyag mozdulattal pörget Mbappé elé. A világ egyik legjobbja maga elé veszi a zsetont, az tökéletesen pattan, ballal püföl. Gulácsi eszén ezúttal sem sikerül túljárni. Ismét 1–1, mint anno az angolok ellen.

Szerencsés Marco Rossi. Ami a kapusposztot illeti, mindenképp. Két kiváló képességű, nemzetközi szinten, kiélezett helyzetekben is teljesíteni képes topkapus áll a rendelkezésére. Illetve most csak egy. Egy, akivel veretlenül jutottunk ki az Európa-bajnokságra, aki mindig magabiztosan szerepelt, amikor lehetőséget kapott. Akire mindig számítani lehetett. Akkor is, ha élete legnagyobb, legfontosabb pillanataiban, a kontinenstornákon nem kapta meg a bizonyítási lehetőséget. Azonban ez nem Gulácsi Péter hibája! Nem lehet egzakt tényeket figyelmen kívül hagyni, amikor összehasonlítunk egymással konkurens szolgáltatásokat, résztvevőket.

„Tudod, öreg, kurvára élveznéd! És tudod, mi az érdekes Európában? – Mi? – A kis különbségek. Ugyanaz a szar van ott is, mint itt, de azért valahogy egy kicsit más.”

Dibusz Dénes eddig összesen 35 nemzetközi kupamérkőzésen lépett pályára. Különböző erősségű csapatok ellen a Bajnokok Ligájában, az Európa- és Konferencialigában. Gulácsi Péternek csak a BL-ben van 37 fellépése, mellette 29-szer az El-ben is szerepet kapott. Mindemellett 222 mérkőzésen szerepelt eddig a Bundesligában. 222 összecsapás egy topbajnokságban. Gulácsi Péter az idei szezon hat találkozóján eddig összesen két gólt kapott. A kapujára érkező 25 kísérlet minősége alapján minimum hatot kellett volna. A védési hatékonysága a válogatottszünetre fordulva 92 százalékos. Háromszor szerepelt a Kicker magazin értékelése alapján a forduló válogatottjában. Az egyiptomi Omar Marmoush, a Frankfurt eddigi hat mérkőzésén nyolc gólt szerző és négy gólpasszt adó támadója mögött az egész Bundesliga második legjobb labdarúgója osztályzatai alapján. Tények.

A tények után kutatva és a tényekkel eltöltött órák után még furcsábban hat pár valóságtól elrugaszkodott komment, vélemény. Dibusz Dénes vagy Gulácsi Péter. Örüljünk, hogy van mindkettő. Örüljünk, és táncoljunk Tarantinóval, valamint Mia Wallace-szal. Szükség lesz a jó ütemérzékre Hollandia és Bosznia-Hercegovina ellen is.

„A te főnököd, megbízott, hogy szórakoztass és járj a kedvemben. Táncolni akarok! Nyerni akarok! A díjat akarom! Úgy táncolj!”

A szerző 24-szeres válogatott labdarúgó, játékosként a Ferencvárossal háromszor, míg a német Kaiserslauternnel egyszer nyert bajnokságot.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: Gulácsi Péter és Dibusz Dénes a Magyarország–Portugália-mérkőzés előtt 2021. június 14-én. Fotó: Robert Michael / picture alliance / Getty Images)

Rovatok