Index Vakbarát Hírportál

A spanyol gólvágó depressziójáról vallott: Elszorult a torkom, és elkezdtem homályosan látni

2024. október 10., csütörtök 09:44

A spanyol labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya, Álvaro Morata egy interjúban beszélt az életét hosszú ideje megnehezítő depresszióról, amelyben elárulta, volt olyan, hogy képtelen volt cipőt húzni és edzésre menni. De előfordult olyan is vele, amikor inkább hazarohant, mert elszorult a torka és elkezdett homályosan látni.

Álvaro Morata először beszélt nyíltan a hónapokkal ezelőtt kezdődött mentális problémáiról a Herrera en Cope című műsorban. Ebben a spanyol csatár elmesélte a betegség miatt átélt nehéz pillanatokat és az Atlético de Madridtól való távozásának okait.

„Amikor igazán nehéz időszakon mész keresztül, legyen szó depresszióról vagy pánikrohamokról, nem számít, mi a munkád, vagy milyen élethelyzetben vagy. Van benned egy másik ember, akivel minden nap és minden este meg kell küzdened. Számomra az volt a legjobb, hogy eljöttem Spanyolországból, nem bírtam tovább ezt elviselni” – kezdte gondolatát Morata, utalva arra, hogy miért is döntött idén nyáron az Atléticótól való távozás mellett. 

Nagyon rosszul éreztem magam. Azt hittem, hogy soha nem leszek képes újra cipőt húzni és kimenni a pályára. De köszönhetően sok embernek, köztük Simeonénak, Koke-nak, Miguel Ángel Gilnek, a pszichiáteremnek, az edzőmnek, sikerült ezen túllépni. Igen, mi vagyunk azok, akiket a tévében és a csatornákon látsz, de sokszor ez nem a valóság, mert egy bizonyos képet kell mutatnod magadról. Nagyon rosszul éreztem magam és eljött az idő, amikor már nem tudtam cipőt húzni, és amikor mégis, akkor volt, hogy hazarohantam, mert elszorult a torkom és elkezdtem homályosan látni.

A 80-szoros válogatott arra is kitért, depressziója olyan szintre emelkedett, hogy az Európa-bajnoki szereplése is veszélybe került. 

„Három hónappal az Európa-bajnokság előtt azon gondolkodtam, hogy képes leszek-e újra játszani. Nem tudtam akkor még, hogy mi a bajom, de ez egy nagyon bonyolult és kényes dolog. Abban a pillanatban azt éreztem, hogy amit a legjobban szeretek a világon, azt utálom a legjobban is.”

Morata hozzátette: egy interjúban beszélt arról, hogy nem folytatja tovább szereplését a spanyol válogatottban, erre azonnali támadásokat kapott, pedig valójában senki sem tudta, hogy a színfalak mögött mi történik vele. A helyzet viszont olyan súlyos volt, hogy a gyerekeivel töltött időt sem tudta élvezni.  

Szégyelltem, hogy a gyerekeimmel vagyok, hogy kimegyek az utcára. Valahányszor kimentem velük, mindig volt valami, ami elhomályosította a velük töltött időt. Akár más emberek, vagy egy korábbi mérkőzés miatt. A végén már vásárolni sem akartam menni, vagy olyan dolgokat csinálni, amiket egy normális apa a gyerekeivel csinál. Eljött az az idő, amikor olyan dolgokat is mondtak előttem, hogy szégyelltem magam. Vicc voltam, egy olyan vicc, amivel megnevettetheted a melletted ülő embert.

A 31 éves támadó röviden kitért arra is, hogy miért döntött az olaszországi légióskodás mellett. 

„Az elején gondolkodtam a maradáson, nagyon szerettem volna az Atléticónál maradni. Egy interjúban korábban azt mondtam, hogy a korom vagy a futballon kívüli egyéb dolgok miatt kérdéses a válogatottbeli szereplésem. Ebből hatalmas felhajtás lett, rengeteg erről megjelent cikk fájt nekem, és rájöttem, hogy Olaszországban ez nem történik meg velem.”

Álvaro Morata pályafutása során megfordult a Real Madridnál, a Juventusnál, a Chelsea-nél és az Atlético Madridnál is, jelenleg pedig az AC Milant erősíti. A válogatottban eddig 80-szor lépett pályára, 36 gólt szerzett és nyolc asszisztot jegyzett, a legutóbbi, Svájc elleni Nemzetek Ligája-keretben nem szerepelt, az októberi Dánia és Szerbia elleni összecsapásokon már számít rá Luis de la Fuente. 

Rovatok