Index Vakbarát Hírportál

Varga Barnabásék percekre voltak a még nagyobb bravúrtól, hazai döntetlen Hollandiával

2024. október 11., péntek 22:55

Hiába jósoltak sokgólos holland győzelmet az öntelt vendégszurkolók a Magyarország–Hollandia Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt, a végén a tíz főre fogyatkozott németalföldi labdarúgóknak kellett küzdeniük a döntetlenért. A remekül küzdő magyar válogatott Sallai Roland góljával jutott vezetéshez a 32. percben, amit a 83. percben Denzel Dumfries egyenlített ki az akkor már emberhátrányban futballozó holland csapatból. A döntetlen igazságos, és nagyon kellett ahhoz, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány legénysége visszaszerezze megtépázott önbizalmát. Negyven év után szereztünk pontot Hollandia ellen!

1984. október 17-én, csaknem napra pontosan negyven éve vertük meg legutóbb Hollandiát. Akkor világbajnoki selejtezőn Rotterdamban 2–1-re győzött Mezey György európai rangelső válogatottja a többek között Frank Rijkaardot, Ruud Gullitot és Marco van Bastent felvonultató, korábbi kétszeres vb-ezüstérmes ellen Détári Lajos és Esterházy Márton góljával úgy, hogy az Esterházy felvágása miatt megítélt büntetőt a kispesti Varga József, mindenki „Kacsája” az égbe lőtte. 

Ifjúkorunk egyik legfelemelőbb futballélménye sajnos már a régmúlt ködébe veszett, a rotterdami bravúr óta eltelt négy évtizedben kilencszer találkoztunk pénteki ellenfelünkkel, és mind a kilencszer kikaptunk, 7–38-as összesített gólkülönbséggel. Még olyan megalázó kudarcok is becsúsztak ebbe a rémséges sorozatba, mint tizenegy éve az amszterdami 8–1-es KO.

A negyven évvel ezelőtti rotterdami magyar győzelem hőse Esterházy Márton volt. A Honvéd csatára lőtte a második gólunkat, sőt összehozott egy tizenegyest is, amikor őt buktatták a holland védők a tizenhatosukon belül, csakhogy Varga József a büntetőnél kirúgta a labdát a stadionból, a De Kuipból. A 2–1-es győzelem azonban így is megvolt, köszönhetően többek között Andrusch József nagy védésének a hajrában. 

Sokan azt mondják, hogy nem mi voltunk annak a vb-selejtezőnek az esélyesei, én azonban nem értek egyet ezzel a narratívával – mondta lapunknak Esterházy, aki 29 válogatott mérkőzésen 11 gólt szerzett. – Akkoriban minden mérkőzésünkre a győzelem szándékával és esélyével álltunk ki, megvolt bennünk az egészséges önbizalom. Bíztunk önmagunkban és Mezey György taktikájában. Azt a letámadást frissítettük fel, amit jó tíz évvel korábban éppen a hollandok alkalmaztak, mondhatni, a saját fegyverüket fordítottuk ellenük.

Esterházy felidézte, hogy a Mezey-szisztémában nyolc ember védekezett, ő és Kiprich József azonban elöl maradt.

„Gyuri azt mondta, ha negyven méternél közelebb jövünk a saját kapunkhoz, akkor azonnal lecserél minket. Mert amit nyolc ember nem tud megoldani a védekezésben, azt tíz sem fogja. Így viszont Döme (Détári Lajos – a szerk.) azonnal tudott indítani minket labdaszerzés után, lásd a brazilok elleni második gólt” – magyarázta a csatár.

Háromesélyes meccs?

Esterházy nem osztja azokat a vélekedéseket, miszerint a hollandok toronymagas esélyesei a mostani Nemzetek Ligája-mérkőzésnek.

Háromesélyes a meccs, lebegjen a szemünk előtt a görögök példája, akik csütörtökön a Wembley-ben 2–1-re megverték a favorit angolokat. Mi sem mentünk feltett kézzel a csatába, ne tegyék ezt Szoboszlaiék sem! – fogalmazott Esterházy.

A pénteki Nemzetek Ligája-mérkőzésre úgy állt fel Marco Rossi szövetségi kapitány válogatottja a Puskás Arénában a FIFA-világranglista hetedik helyezettje ellen, hogy az NL mostani kiírásában még nem szerzett gólt. Igaz, a minta csekély darabszámú, eddig mindössze két meccset vívtunk: 5–0-ra kikaptunk Németországtól Düsseldorfban, majd 0–0-t játszottunk Bosznia-Hercegovinával a Puskás Arénában. 

Nem túl biztató előjelekkel vártuk a pénteki összecsapást; Gulácsi Péter lemondta a válogatottságot erre az őszre, Kerkez Milos, Loic Nego, Horváth Krisztofer, Balogh Botond pedig sérülés miatt nem állt rendelkezésre, Sallai Roland azonban vállalni tudta a játékot. Azon a meccsen, amelyiken Marco Rossi hatvankilencedik alkalommal dirigálta nemzeti együttesünket, ezzel utolérve az örökrangsor második helyén az Aranycsapat legendás szakvezetőjét, Sebes Gusztávot. 

Háromnegyed órával a kezdés előtt megkaptuk az összeállításokat. Kisebb meglepetésre Fiola Attila volt a jobboldali belső védő, nem pedig Botka Endre, míg Sallai Roland, mint említettük, felépült kisebb sérüléséből, így Csoboth Kevin a kispadra került. Öt itthon játszó NB I-es futballista kezdett, ilyesmire nagyon régen nem volt példa. A két válogatott összeállítása a következő volt, a svájci Lukas Fähndrich játékvezetése mellett:

Magyarország: Dibusz – Fiola, Orbán, Dárdai M. (Botka, 46.)  Bolla (Gera D., 89.), Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs. – Szoboszlai, Sallai (Csoboth, 65.) – Varga B. (Nagy Á., 78.)

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij (Malen, 75.), Van Dijk, Van de Ven – Gravenberch, Reijnders  Simons (De Ligt, 81.), Timber (Til, 75.), Gakpo – Zirkzee (Brobbey, 76.).

A himnuszok után és a kezdő sípszó előtt megemlékeztünk a napokban 73 éves korában elhunyt Johan Neeskensről, a holland és a világfutball kétszeres vb-ezüstérmes óriásáról. 

Sallai kapufája

Schäfer lövése volt az első említésre méltó esemény, a labda magasan fölé szállt. Sajnos sokat szabálytalankodtak a magyarok, rendre egy ütemmel lekéstek az ellenfélről, Varga Barnabás kapta meg az első sárga lapot.

Alig-alig volt nálunk a labda, a felezővonalat szinte át sem lépték Szoboszlaiék. Aztán kiszabadultunk két szöglet erejéig. És a másodiknál Szoboszlai zseniálisan és laposan Sallaihoz játszott, akinek lövése a bal kapufa tövét találta el! Ötletes megoldás volt. 

Ettől eltekintve beállt védekezni a magyar csapat, Marco Rossi nyilván tanult a németektől elszenvedett 5–0-s vereségből, nem próbálkozott a magas letámadással. A 28. percben Reijnders 18 méteres lövése kijött Dibuszról, de szerencsére nem járt arra hollandus, aki bevágta volna.

Ismét Sallai, és már gól!

A 32. percben fantasztikus magyar kontra futott a bal szélen, labdaszerzés után Nagy Zsolt átívelt a túlsó oldalra Sallainak, a Galatasaray légiósa pedig 5 méterről kapásból a bal felső sarokba lőtt (1–0). 

A gól megfogta a hollandokat, elillant az addigi magabiztosságuk. Csakhogy a 40. percben Szoboszlai elrontott egy kirúgást: önmagának passzolta le a labdát, ami szabálytalan, közvetett szabadrúgást kaptak a hollandok a magyar kaputól 9 méterre. Hosszas szerencsétlenkedés után Gakpo lapos lövését Dibusz lábbal védte. 

Okosan tördelte a magyar válogatott a játékot, úgy futballozott, mint egy kiscsapat. Merthogy tényleg kiscsapat, márpedig ha az, akkor nem szabad nekirontani az erősebb ellenfélnek, abból csak az lesz, ami Düsseldorfban volt. 

A második félidőt Nagy Zsolt szerencsétlen labdaérintése vezette be, rossz helyre passzolt, majdnem gólt kaptunk belőle. Szerencsére csak majdnem…

Nagyon nyomtak a hollandok, egyszer-egyszer mázlink is volt, de sebaj. Nem adtunk területet a hollandoknak, nehéz volt feltörni a magyar védelmet. A 63. percben Reijndersnek majdnem sikerült, de nagy helyzetben keresztbe lőtte a labdát a kapunk előtt. Sallait Csoboth váltotta, okos csere volt, hiszen hétfőn megint meccs lesz, Bosznia ellen Zenicában. Nem szabad túlhajszolni a könnyebben sérült Sallait.

Ön szerint hogyan végez a magyar válogatott a Nemzetek Ligája A divíziós csoportjában?

  • 29496
    A harmadik helyen végzünk, játszani kell a bennmaradásért.
  • 18516
    Sajnos utolsók leszünk, így kiesünk.
  • 9553
    Bravúr: az első két hely egyikén zárva bejut a negyeddöntőbe!

Dumfries fölé lőtt, csikorgott a vendégek kezdetben magabiztos gépezete. A mieink viszont húzták az időt, de hát kénytelenek voltak, mert a németalföldiek jöttek, mint a veszedelem.

A 79. percben azonban megfogyatkoztak a vendégek. Csoboth megiramodott Szoboszlai labdájával a bal szélen, amikor Van Dijk felvágta. Jött a sárga, és mivel már a második volt, a piros is! 

És milyen az élet: a hollandok akkor egyenlítettek ki, amikor már csak tízen voltak. A 83. percben Gakpo ívelt előre szabadrúgást, és Dumfries 11 méterről a kapunk jobb oldalába fejelt (1–1). Dibusz beleütött a labdába, de nem tudott hárítani.

Maradt az 1–1 a végeredmény, de e miatt egyik csapat sem szomorkodott. Hétfőn Zenicában Bosznia a következő ellenfelünk.

A németek hozták a kötelezőt

A zenicai Bilino Polje Stadionban – ahol majd hétfőn a magyarok vendégeskednek – 14 Celsius-fokos hőmérséklet mellett és 11 ezer néző előtt a házigazda bosnyákok 30 percig tartották a gól nélküli állást, utána azonban megsorozták őket a vendégek. A Stuttgart 28 éves centere, Deniz Undav – aki idén mutatkozott be a német válogatottban – a 30. és a 36. percben is bevette Nikola Vasilj kapuját, ráadásul a vendégeknek a két találat között volt lesállás miatt érvénytelen gólja is. Pedig minimális hátrányban a bosnyákok közel álltak az egyenlítéshez, Ermedin Demirovic lövésénél a kapufa is a németekkel volt. Edin Dzeko révén a 70. percben aztán csak összejött végre a hazai találat, ami egyben a későbbi végeredménynek is megfelelt már.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport

3. forduló (október 11.)

A csoport állása: 1. Németország 7 pont (9–3), 2. Hollandia 5 (8–5), 3. Magyarország 2 (1–6), 4. Bosznia-Hercegovina 1 (3–7)

4. forduló (október 14.)

5. forduló (november 16.)

6. forduló (november 19.)

korábban:

1. forduló (szeptember 7.):

2. forduló (szeptember 10.):

A folytatásban:

A magyar válogatott kerete az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre

(Borítókép: Varga Barnabás a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Magyarország–Hollandia-mérkőzésen, a Puskás Arénában. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok