Index Vakbarát Hírportál

Volt, hogy havi száz euróból tengődött, most ennek a háromezerszeresét keresi

2024. október 12., szombat 18:41

Deniz Undav mesterhármast lőtt szombat este a német labdarúgó-válogatott színeiben Nemzetek Ligája-mérkőzésen Bosznia-Hercegovina ellen ugyanabban a zenicai Bilino Polje Stadionban, ahol a bosnyákok hétfőn Magyarországot fogadják. Apró probléma, hogy a harmadik gólját les címén nem adták meg hosszas VAR-ozás után. No de ki ez a későn érő, 28 éves, kurd származású stuttgarti csatár?

Deniz Undav történelmileg szinte pillanatok alatt vált utcai futballistából a világ egyik legerősebb válogatottja, a német Nationalmannschaft gólvágó kulcsemberévé, aki szombaton két góljával (miután a szabályosnak tűnő harmadikat nem adták meg VAR-vizsgálatot követően) szinte egymaga verte meg Zenicában Bosznia-Hercegovinát 2–1-re Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Undav góljai 4:05-nél, 4:20-nál és 6:20-nál

No de ki is ez a már 28 éves, az élvonalba meglehetősen későn berobbant kurd származású csatár, akit sokáig a következő rigmussal idegesítettek az ellenfelek a bajnoki mérkőzéseken: „Deniz Undav nereli”?! És miért kérdezgették tőle, hogy „Honnan jöttél”? Merthogy nereli törökül ezt jelenti.

Nos hát, Undav kurd származású, méghozzá olyanformán, hogy az édesapja Délkelet-Törökországból, az édesanyja, aki a kurdok yazidi népcsoportjához tartozik, Szíriából vándorolt be Németországba, és hát a kurdokat, akikből több millióan élnek Németországban, a törökök nem igazán szeretik. 

Apja egy szót sem tudott németül

Maga Deniz Undav már Németországban látta meg a napvilágot, az alsó-szászországi Varel nevű, 25 ezres kisvárosban. Az édesapja úgy vándorolt be a kurdok lakta Délkelet-Törökországból, hogy egy szót sem tudott németül, és megfeszített munkával, saját erőből épített ki magának és családjának szerény egzisztenciát.

Deniz nem ezüstkanállal a szájában született, gyerekként sokat kellett nélkülöznie. Nem akart a szülei terhére lenni, ezért már tinédzserként gépkezelőként dolgozott. Havi 600 eurót keresett, amit azzal egészített ki, hogy a Regionalliga Nordban szereplő TSV Havelse csapatában futballozott 400 eurós havibérért. Ez óriási életszínvonal-emelkedést jelentett a fiatalembernek, aki, mielőtt elkezdett volna dolgozni, havi 100 eurós zsebpénzen tengette az életét. 

„Nagyon jól emlékszem, mennyit nélkülöztem – idézte fel a Die Weltnek adott interjúban. – Voltak olyan kéthetes időszakok az életemben, amikor csak pirítóson és kelkáposztán éltem, mert nem volt pénzem másra.”

Undav meglehetősen rendhagyó pályát futott be eddig. Hatévesen a TSV Achimban kezdett futballozni, majd 11 évesen, 2007-ben az SV Werder Bremenben folytatta, ahol öt és fél évig játszott. Igen ám, de 2012-ben a Bremen lemondott róla.

Ekkor kínjában az SC Weyhe amatőr egyesület U17-es csapatához csatlakozott. Két évre rá pedig a Regionalligában szereplő TSV Havelsében folytatta.

„Deniz mindig is jó húsban volt, ezért elkezdtünk gondot fordítani a táplálkozására, a megfelelő alvásmennyiségre, egyszóval arra, hogy profi módra éljen” – emlékezik ezekre az időkre Alexander Kiene, a Havelse akkori edzője a Kickernek adott interjúban.

Rövidebb időszakok következtek a Braunschweig tartalékcsapatánál, majd az SV Meppennél, amikor döntő változás következett be a karrierjében: 2020-ban leszerződtette az akkor 24 éves Undavot a belga másodosztályban szereplő Union Saint-Gilloise. Unday azonmód feljuttatta a csapatot a belga élvonalba. A következő, 2021–2022-es szezonban ő lett a belga gólkirály 25 góllal.

A Brighton & Hove Albionnál felfigyeltek a játékára és a 25 góljára, és 2022 januárjának végén leigazolták, majd azzal a lendülettel kölcsönadták az USG-nek, ahol a szezon végéig maradt. Aztán visszament Brightonba, de nem tudott gyökeret verni, és 2023 nyarán újból kölcsönbe került, ezúttal a VfB Stuttgart Bundesliga-csapathoz. Ekkor már 27 éves volt.

Nagelsmann nem hagyhatta ki

„Mindig is a Bundesligában akartam futballozni, és most, hogy megkaptam a lehetőséget, élni akartam vele” – nyilatkozta a VfB műsorújságjának, a Trinkpausének (ivószünet magyarul).

A Stuttgart remekelt, második helyen végzett a bajnokságban, Undavot pedig behívta Julian Nagelsmann szövetségi kapitány a nyári hazai Európa-bajnokságra készülő válogatottkeretbe. Nem tehetett mást: a 18 bajnoki gól és a 9 gólpassz visszautasíthatatlan ajánlólevél volt. 

Undavnak most már nemcsak a karrierje van rendben, hanem a privát élete is; három éve elvette barátnőjét, Tanját, Achimban élnek, Bréma mellett. Tanja Undav életének oszlopa, az addig mindig morcos labdarúgó felesége mellett mosolygós Denizzé alakult át.  

A gólerős csatár jól keres; a Bild szerint a 2023–2024-es idényben 4 millió euró volt a bére, új szerződése azonban még ennél is jobban fizet. Ezenfelül van egy jól fizető reklámszerződése is a Pumával.

Undav a most folyó bajnokság hat meccsén négy gólt szerzett, míg stuttgarti csatártársa, a bosnyák Ermedin Demirovic ötöt, azaz ketten együtt kilencet. A sors fintora, hogy pénteken szembekerültek egymással a Bosznia-Hercegovina–Németország Nemzetek Ligája-mérkőzésen, amelyet 2–1-re megnyertek a vendég németek.

Mindkét német gólt Undav szerezte, sőt lőtt egy harmadikat is, amit egy kissé érthetetlenül nem adtak meg, elsőre úgy tűnt, nincs lesen. Aztán kiderült, mégiscsak lesen volt. 

Undav az előző Nemzetek Ligája-meccsnapon már betalált a holland kapuba a 2–2-es mérkőzésen. Most pedig Zenicában már kezdett élete ötödik válogatottmeccsén, mivel a csatársorból Musiala és Füllkrug is hiányzott sérülés miatt, és a kis kurd rúgott is két gólt.

És végül egy kis számmisztika: a 28 éves Deniz Undav piaci értékét a Transfermarkt.de 28 millió euróra taksálja. 

(Borítókép: Deniz Undav és Benjamin Tahirovics a Bosznia-Hercegovina–Németország-labdarúgó-mérkőzésen 2024. október 11-én. Fotó: Elvis Barukcic / AFP)

Rovatok