Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: Vannak idióták, akik szerint nincs értelme a Nemzetek Ligájának…

2024. október 12., szombat 00:09

A pénteki Magyarország–Hollandia Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzés (1–1) után Ronald Koeman, a vendégek szakvezetője elismerte, hogy a végén tíz emberrel örülniük kellett a pontszerzésnek, Marco Rossi magyar kapitány pedig arról beszélt, hogy bár előre aláírta volna a döntetlent, mégis kissé keserű a szájíze, hiszen percek választották el csapatát a győzelemtől.

A mérkőzés utáni sajtóértekezleten először Ronald Koeman, a holland szövetségi kapitány értékelt.

Nem biztos, hogy Virgil van Dijknak két sárga lapot kellett volna kapnia, az első véleményes volt, a második viszont jogos. Jobban kellett volna vigyáznia – hangsúlyozta a holland szakember.

Miért volt ilyen nehéz a meccs? Ez volt a második kérdés.

Türelmesnek kellett lennünk, nehezen tudtuk megtalálni a középpályásainkat. Az első félidőben többet tudtunk volna kihozni a bal oldalon. A második félidőben Cody Gakpo is veszélyesebb lett. Sok helyzetet kihagytunk, de emberhátrányban sikerült egyenlíteni, és ez így azért nem rossz eredmény.

Koeman megindokolta, miért csak a 75. perc táján cserélt. Úgy érezte, jól játszik a csapat, nincs szükség változtatásra. Aztán átálltak a 3-4-3-ra, a végén pedig védekezni kellett tíz emberrel. 

Most akkor félig tele vagy félig üres a pohár?

Előre nem írtuk volna alá a döntetlent. Nehéz meccs volt, a magyarok nagyon jól küzdöttek. Sok dolgot másképp kellett volna csinálni, emberhátrányban egyenlítettünk, ennek örülni kell – mondta Koeman.

Azt is megkérdeztük Koemantól, vajon igazságosnak érzi-e a döntetlent.

Igazságos-e a döntetlen? Végül is igen. Voltak helyzeteink, de nem jöttek össze a befejezések. Tíz emberrel kihoztuk a maximumot, de az ilyen meccseket meg kellene tudni nyerni. 

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem igazán tudta eldönteni, hogy most örüljön az egy pontnak, vagy sirassa az elvesztett kettőt.

Így van, kissé keserű a szájíz. Emberelőnyben, a 83. percben kaptuk a gólt, rögzített játékhelyzetből. Tele vannak 190 centis játékosokkal a hollandok, ezért mindig veszélyes egy ilyen kapuközeli szabadrúgás. Becsúszhat egy ilyen gól. De azért gratulálok a srácoknak. Nem szeretek ennyire védekezni, de ilyen minőségű ellenféllel szemben erre van szükség. A németek ellen egy óra után elfogytunk, most viszont nem, lehoztuk a taktikai tervet. Le a kalappal mindenki előtt. Ez a hozzáállás, ez a győzni akarás kell ahhoz, hogy pariban legyünk az ellenféllel. Azt olvastam, hogy pihentetni fognak néhány játékost a hollandok, de ez nem így volt, a legerősebb összeállításban játszottak.

Mi a titka, hogy kijöttünk a hullámvölgyből? Ez volt a második kérdés.

Olyasvalaki vagyok, aki a saját útját járja. Igyekszem megosztani a játékosaimmal az elképzeléseimet, nem vagyok diktátor. Nem erőltetem rájuk a gondolataimat. Én is szoktam hibázni, ahogy a németek ellen hibáztam is. Az összeállításról annyit, ha bárki meg akarja kérdezni, miért iksz játszik, miért nem ipszilon, hát nyugodtan hívjon fel! Boszniában majd legalább egy döntetlen kell, sőt inkább győzelem. Az egy másmilyen mérkőzés lesz. Benn akarunk maradni az A divízióban. Vannak idióták, akik azt mondják, semmi értelme a Nemzetek Ligájának. De ez ostobaság, az A ligából indulva jobb kiemelést kapsz a vb-selejtezőkre, mintha a másodikból sorsolnának. 

Fiola remek teljesítménnyel tért vissza a válogatottba. Számított erre?

Így van. Nem azért hívok meg egy játékost, mert bele vagyok zúgva, hiszen hetero vagyok. Fioláról én sem gondoltam volna, hogy Újpestre igazolva ilyen gyorsan formába lendül. Olyan játékosokat kell figyelni, akiknek kétséges a játéka. Botka Bosznia ellen nagyon jól játszott, pedig csak egy meccse volt előzőleg. Ma is beállt, és megoldotta a feladatát. 

Rossi érintette Dárdai Márton állapotát, aki könnyebb izomsérülést szenvedett. Szalai Ádámról pedig elmondta, hogy nagyon proaktív a segítő szerepkörében, az egykori csapattársaira nagy hatással van. Már nem játékos, de még nem edző. A játékosok nyelvén beszél még. Egyszer még lehet szövetségi kapitány. Ha ő is akarja. 

Végül az Index kérdésére Nikitscher Tamás játékát is értékelte a kapitány.

Amikor meghívtam Nikitschert, hányan számítottatok erre? Én sem gondoltam volna, hogy meg fogom hívni, aztán meghívtam. Megtetszett a játéka, Bosznia ellen és ma is végigjátszotta a meccset. Persze Nagy Ádámról nem fogok lemondani. De ő most nincs jó pillanatban. Le a kalappal Nikitscher előtt, Szoboszlai labdaszerzése után Tamás indította el a gólunkat eredményező akciót.

Azt pedig, hogy a játékosok hogyan értékelték a mérkőzést, alább olvashatja.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport

3. forduló (október 11.)

A csoport állása: 1. Németország 7 pont (9–3), 2. Hollandia 5 (8–5), 3. Magyarország 2 (1–6), 4. Bosznia-Hercegovina 1 (3–7)

4. forduló (október 14.)

5. forduló (november 16.)

6. forduló (november 19.)

(Borítókép: Marco Rossi 2024. október 11-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok