Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is hibátlan a tragédia sújtotta görög válogatott, most Írországot győzte le

2024. október 13., vasárnap 22:39

A napokban tragédia sújtotta görög labdarúgó-válogatott hazai környezetben 2–0-ra legyőzte Írországot a Nemzetek Ligája B divíziójában, ezzel még mindig százszázalékos a görög csapat a sorozatban. Az első gólt szerző Bakaszetasz a fekete gyász karszalagot magasba emelte, elvesztett társára emlékezve.

Telt ház Pireuszban, már napokkal a mérkőzés előtt nem lehetett belépőhöz jutni a Karaiszkákisz Stadionba. A felfoghatatlan tragédia – a csapattárs George Baldock elvesztése – sújtotta görög válogatott csütörtökön történelmi győzelmet aratott a Wembleyben, 2–1-re győzte le az angolokat, vasárnap este pedig Írországot fogadta. Nem lehetett kérdés, hogy egy emberként áll csapata mögött a görög közönség. 

Az első percektől kezdve a görög válogatott irányította a mérkőzést, a hazaiak szinte futószalagon alakították ki a lehetőségeket, de vagy Kelleher kapus védett bravúrosan, vagy centikkel mellé ment a lövés, fejes. A nagy iramban futballozó görög csapat vezető gólját a 11. percben Maszurasz szerezhette volna meg, elsőként ért oda a kipattanóra és a jobb alsó sarok irányába lőtt, de az ír kapus védett. Ugyanúgy, mint néhány perccel később, amikor Jannulisz kapott remek passzt Pavlidisztől a jobb szélen, közelről azonnal lőtt, de Kelleher lábbal leért a lövésre, és hárított.

Az első félidőben 13 lövést jegyzett a görög válogatott, ebből négy találta el a kaput, de gól nem született. Az írek többnyire csak védekeztek, alig jutottak el a rivális térfelére labdával.

A második félidőben aztán megtört a jég, a 47. percben a bal szélen futott a görög támadás, Tzolisz készítette le jó ütemben középen Bakaszetasz elé a labdát, aki a tizenhatos előteréből lőtt, a megpattanó labda védhetetlenül csapódott az ír kapuba, 1–0. Bakaszetasz magasba emelte a fekete gyász karszalagot, megemlékezve ezzel Baldockra.

A 66. percben megint Bakaszetasz volt főszerepben, jó 25 méterről kissé balról végzett el szabadrúgást, bal lábas lövése kevéssel kerülte el a jobb kapufát, ígéretes lehetőség volt. Ahogyan a mérkőzés első kaput találó ír lövése is jelentős sansz volt, a jobb szélről érkező beadást Taylor a tizenegyes pont magasságából fejelte a léc alá, de Vlahodimosz kapus bravúrral kipiszkálta a labdát. 

Az utolsó negyed órában a nyomasztó görög mezőnyfölény azért csökkent, többször eljutott sarokrúgásig az ír csapat, de az előbb említett bravúron kívül Vlahodimosznak védést nem kellett bemutatnia – magabiztosan őrizte előnyét a görög válogatott.

A slusszpoén a görög válogatott legrutinosabb tagjáé, a csereként beálló Petrosz Mantaloszé volt, aki Kelleher kapus bizonytalanságát használta ki, elvette tőle a labdát, és rögtön az üres kapuba passzolt, 2–0. Mantalosz minden kérdést lezárt.

a vége 2–0, a tragédia óta pedig mindkét mérkőzését megnyerte Görögország, adózva ezzel Baldock emléke előtt.

A görög válogatott továbbra is százszázalékos a Nemzetek Ligájában, négyből négy mérkőzését megnyerte, méghozzá impozáns gólkülönbséggel, így értelemszerűen vezeti csoportját két körrel a vége előtt. Az írek a csoport harmadik helyén tanyáznak három ponttal, megelőzve a nulla pontos Finnországot. 

A vasárnapi játéknapon pályára lépett az angol válogatott is, Jude Bellinghamék magabiztos győzelmet arattak Finnországban, ezzel némileg feledtetve a néhány nappal ezelőtti botlást. 

Nemzetek Ligája B divízió, 4. forduló 

gólszerzők: Bakaszetasz (47.), Mantalosz (92.)

korábban: 

gólszerzők: Grealish (18.), Alexander-Arnold (74.), Rice (84.), illetve Hoskonen (87.)

Rovatok