Index Vakbarát Hírportál

Mesternégyessel dörömböl a válogatott kapuján a spanyol futball új gyémántja

2024. október 16., szerda 07:06 | aznap frissítve

Kedden Algecirasban Spanyolország U21-es labdarúgó-válogatottja 6–0-ra legyőzte Máltát korosztályos Európa-bajnoki selejtezőn. A meccs szenzációja Samu Omorodion volt, a 20 éves óriás négy gólt szerzett. Omorodionról a nyáron lemondott az Atlético Madrid, így most Portóban ontja a gólokat.

A spanyol futball számolatlanul ontja a tehetségeket, a legújabb kölyökzseni egy húszéves óriás, a 193 centis, 90 kilós Samu Omorodion. A fiatalember a spanyol mellett nigériai állampolgársággal is rendelkezik, Melillában született nigériai szülők gyermekeként. A Granada csapatában kezdett, majd tavaly nyáron megvette az Atlético Madrid, de azonmód kikölcsönözte az Alavésnek. Idén nyáron újabb tranzakció következett, mert az Atlético szakvezetője, Diego Simeone nem tartott igényt a srácra, akit így eladtak a Portónak.

Méghozzá úgy, hogy 15 millió euróért értékesítették Omorodion játékjogának 50 százalékát, ezen túlmenően jövőre, valamint 2026-ban a portugáloknak opciójuk van további 30 százalék megvásárlására. 

Bonyolult? Az. De a lényeg, hogy a Metropolitanóban nem kellett Samu. Most falba verhetik a fejüket Simeonéék.

Samu büszkén képviseli Spanyolországot a nemzetközi porondon. Nyáron tagja volt a párizsi olimpián aranyérmet nyert válogatottnak, szeptemberben már Kecskeméten láthattuk, amint kortársaival 1–0-ra legyőzik a visszafogott magyar házigazdákat, kedden pedig Algecirasban U21-es Eb-selejtezőn négy gólt vágott (hármat rúgott, egyet fejelt) Máltának a 6–0-s győzelem közben. Samu 45 perc leforgása alatt szerezte a mesternégyest.

A spanyolok szinte hibátlanul, kilenc győzelemmel és egy döntetlennel végeztek a csoport első helyén, a magyarok – akik tegnap Németh András értékesített büntetőjével Belgiumban nyertek 1–0-ra – a negyedikek lettek a csoportban, és nem jutottak tovább. Omorodion hat góljával a csoport gólkirálya lett, ötgólos csapattársa, Mateo Joseph előtt.

Omorodion eközben Portóban is termeli a gólokat, öt bajnokin négyet, minden sorozatot figyelembe véve viszont már kilenc találatnál tart. A tankszerű centerre állítólag Luis de la Fuente, az Európa-bajnok spanyol nagyválogatott szövetségi kapitánya is felfigyelt.

A Máltának vágott négy gólból három sima lesipuskás gól volt, a harmadik azonban mestermunka: a bal szélen megverte védőjét, majd lehetetlen szögből a hálóba lőtt. Cristiano Ronaldo szokott ilyen gólokat rúgni.

A Porto mindenesetre bebiztosította fekete gyöngyszemét: 100 millió eurós árcédulát akasztott rá, ennyiért eladó a fiú.

(Borítókép: Samu Omorodion 2024. október 10-én. Fotó: Fran Santiago / Getty Images)

Rovatok