Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Kazahsztában a Ferencváros volt vezetőedzője miatt

2024. október 20., vasárnap 09:56

Egyelőre nem nagyon tud mit kezdeni a kazah válogatottal a Ferencváros labdarúgócsapatának volt vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov, de egy sajtótájékoztatón kiderült, hogy a kazah nyelvvel is eléggé hadilábon áll a tréner. Egy kazahul feltett kérdésre franciául válaszolt az újságírónak, ráadásul mindenzt gúnyos hangvételben, amivel heves indulatokat váltott ki Kazahsztánban. Vezeklésül a szakember pénzbüntetést fizethetett, és meg kell tanulnia a nyelvet.

Sztanyiszlav Csercseszov oszét nemzetiségű orosz futballedző – aki korábban a Ferencváros labdarúgóit is bajnoki címig vezette –, jelenleg a kazah válogatott szövetségi kapitánya. A szakember nemrég pénzbüntetést kapott egy kazah újságíróval szembeni méltatlan viselkedése és a kazah nyelv kigúnyolása miatt – számolt be a Dynamo Kiev

A Kazahsztán–Szlovénia (0–1) Nemzetek Ligája-mérkőzés utáni sajtótájékoztatón az orosz szakember egy helyi újságíró (Begaszil Szejtkanov) kazahul feltett kérdésére Sztanyiszlav Csercseszov csak annyit válaszolt:

Most franciául beszélsz? Párizs, minden rendben?

Ez eléggé kiverte a biztosítékot és a helyzetből hangos botrány lett Kazahsztánban, ami odáig azért nem vezetett, hogy Csercseszovot kirúgják az országból és a válogatott éléről, ám végül 738 400 tenge (több mint 550 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte a Kazahsztáni Labdarúgó Szövetség. Ezt a bírságot a szövetség etikai szabályzatának keretein belül szabták ki, és Adlet Barmenkulov, a szövetség elnöke is elismerte az esetet. Az elnök elmondta a trénernek, hogy népének mennyire fontos a kazah nyelv, Csercseszov pedig úgy tűnik, megértette a dolgot.

Ugyanis a tréner azzal próbálja elérni a kazah nép bűnbocsánatát, hogy ígéretet tett a nyelv megtanulására.

Később azzal is védekeztek, hogy az edző nem sértőnek szánta a megjegyzését, ugyanis a kérdező egy PSG-mezben volt, erre reflektált Csercseszov humorosan. Elmondta, hogy a mondata a „kontextusból kiragadott volt” és nem akart megbántani senkit.

Rovatok