Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai visszatért a Liverpool kezdőjébe, csapata rangadót nyert a Chelsea ellen

2024. október 20., vasárnap 19:33

A Liverpool FC Mohamed Szalah és Curtis Jones góljával 2–1-re verte a Chelsea-t az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 8. fordulójának rangadóján. Szoboszlai Dominik végigjátszotta a találkozót, az első játékrészben ígéretes helyzete, a másodikban nagy mentése akadt – utóbbival fő szerepet vállalva az eredmény megőrzésében és a három pont megszerzésében.

A 2024–2025-ös szezonban idegenben még hibátlan Chelsea látogatott a fordulót megelőzően még a tabella élén álló Liverpool otthonába Angliában. Nem mellékesen az a Chelsea, amely ellen – a Pool kezdőjébe ezúttal is bekerült – Szoboszlai Dominik a legutóbbi Premier League-gólját fejelte, még január 31-én.

Az Egyesült Királyságban élő sportújságíró, Bocsák Bence az Indexnek adott interjúban úgy fogalmazott a rangadóval kapcsolatban, ez lesz az első igazán komoly erőpróba a nyáron kinevezett Arne Slotnak – még akkor is, ha csapata már az Old Traffordon és a San Siróban is járt, a Manchester Unitedot 3–0-ra, az AC Milant 3–1-re verve idegenben. 

A Liverpool kezdett aktívabban, a csata pedig a két együttes keménységét illetően is rangadót idézett: három perc sem telt el, Moisés Caicedót már a harmadik percben ápolni kellett, nem sokkal később pedig Diogo Jota maradt hosszasan a földön. A portugál ziccerben léphetett volna ki, mikor Tosin Adarabioyo egy sárga lapért cserébe lerántotta – aztán horrorisztikus módon rá is zuhant a rosszul talajt fogó liverpoolira. Ám ez – ha nem is a kilencvenes évek, de még mindig – a Premier League, úgyhogy három perccel később már mindenki a pályán volt a kezdőcsapatokból, és ugyanúgy zakatoltak a csapatok tovább... 

Bő 20 perc elteltével a Chelsea előtt adódott az első komoly lehetőség, Cole Palmer próbálkozását azonban sikerült blokkolni. Néhány pillanattal később Mohamed Szalah esett nagyot a tizenhatos jobb csücskénél, Levi Colwill szerelési kísérletét azonban nem minősítették szabálytalannak, így hiába reklamáltak tizenegyesért a hazaiak. Nem úgy a 27. percben! Szalah lőtt passza után Curtis Jones lábát rúgta el Colwill, amiért John Brooks már befújta a tizenegyest. Rob Sánchez jobbra vetődött, a Liverpool egyiptomi ásza középmagasan balra lőtt, így az első, kaput eltaláló lövésből előnybe is került a házigazda (1–0)

A gólöröm Jotának kevésbé volt örömteli, meglehet, a meccs elején kapott ütésnek valami más volt az oka, de fájdalmas arccal bicegett le a kispadhoz alig két perccel a hazai vezetés megszerzése után. A portugál center helyére a Slot-érában a kezdőből kiszorult Darwin Núnez szállt be. 

Az argentin válogatottól kisebb sérüléssel visszatérő, a mérkőzésen csak a kispadra nevezett Alexis Mac Allister hiányában Szoboszlai valamivel több védekező feladatot kapott holland mesterétől, mint az idény eddigi részében jellemző volt. Többnyire egyébként a Chelsea ászával, a 2023 nyara óta a legtöbb PL-gólban közreműködő (gól + gólpassz) Cole Palmerrel küzdve a középső harmadban. A 38. percben így is a magyar válogatott csapatkapitányára jött ki a lövés egy liverpooli kontra végén, 13 méterről viszont a jól helyezkedő Sánchez kezei közé lőtt. 

A vörösök mezőnyfölényéhez nem férhetett kétség, de összességében a küzdelem dominált, több bosszantó technikai hiba tördelte a játékot. Kidolgozott helyzet alig-alig akadt, amit a 35 perc alatt a két csapat által összehozott két, kaput eltaláló gólszerzési kísérlet (abból az egyik Szalah büntetője) remekül jellemzett. 

A hajrában rendre jól jött ki a Chelsea a játékvezetői döntésekből, előbb Cody Gakpo találatát nem adták meg les miatt, majd a hosszabbítás perceiben egy elsőre megítélt tizenegyest vont vissza hosszas videózás után Brooks. Tény, Sánchez előbb a labdát érte el, mielőtt Jonest szabályosan átreptette volna a feje felett. 

Amit a vörösök az első félidőben felépítettek, három perc alatt vesztegették el a második játékrész elején. Caicedo remek ütempassza után Nicolas Jackson vette be a hazai kaput. Noha a találatot elsőre les miatt nem adták meg, a VAR-ellenőrzés ezt is felülbírálta. A nagyot nyújtózó Ibrahima Konaté lábfeje lógott be (1–1)

A döntetlen állás azonban nem maradt soká: újabb három perccel Jackson találata után a mélységből érkező Curtis Jones mattolta Sánchezt. Az angol középpályás Szalah jobbról érkező beadására érkezett mélységből, és bár a labdaátvétele nem sikerült tökéletesre, jobbal még épp el tudta bökni azt a kivetődő spanyol kapus mellett (2–1)

Hiába indult kifejezetten szórakoztatóan a második játékrész, a meccs hamar visszaült az első félidei medrébe. A 70. percben Palmer célozhatta meg ígéretes helyzetben a jobb alsót, a visszazáró Szoboszlai óriási mentése mellett nem született gól az akcióból – a társak már-már úgy ünnepelték a magyart, mintha gólt lőtt volna. 

A mérkőzés utolsó fél órájában a Chelsea egyértelműen többet birtokolta a labdát, a Liverpool passzpontossága pedig 80 százalék alá zuhant, így sziporkázó hazai játékról egyáltalán nem volt szó. A Slot-csapat győzelme azonban, az említett Palmer-helyzetet leszámítva, így sem került komoly veszélybe – még a hétperces ráadás pillanataiban sem. Pedro Netónak ugyan akadt egy ígéretes beadása a jobb szélről, a hosszún érkező Christopher Nkunku bevetődése veszélyesebb volt a reklámtáblákra (és önmagára), mint Caoimhín Kelleher kapujára. 

A nap korábbi mérkőzésén a Manchester City a 95. percben született, vitatható góllal húzta be a három pontot a Wolverhampton otthonában (1–2)

Győzelmével a Liverpool visszaállt a tabella élére, nyolc forduló után 21 pontot gyűjtve és eggyel megelőzve a Cityt. A harmadik helyezett Arsenal a szombati vereségének is köszönhetően kissé leszakadt, 17 ponttal áll a dobogó harmadik fokán, míg a Chelsea a forduló előtti helyzethez képest egy pozíciót rontott, és a hatodik helyről várhatja majd a jövő hétvégi folytatást. 

LABDARÚGÁS
PREMIER LEAGUE, 8. FORDULÓ

Liverpool FC–Chelsea FC 2–1 (Szalah 29. – 11-esből, Jones 52., ill. Jackson 48.)

Korábban
Wolverhampton–Manchester City 1–2
 (1–1)

Szombaton játszották

Hétfő

(Borítókép: Curtis Jones gólöröme 2–1-es liverpooli vezetésnél. Fotó: Getty Images Hungary)

Rovatok