Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták a világ legjobban fizetett futballedzőjét

2024. október 25., péntek 07:18

Már nem Roberto Mancini a szaúdi futballválogatott szövetségi kapitánya. A világhírű edző, aki 2021-ben Európa-bajnoki címre vezette Olaszországot, tavaly augusztusban négyéves szerződést írt alá nem kevesebb mint 77 millió fontért Szaúd-Arábia válogatottjának szövetségi kapitányi posztjára, csütörtökön azonban a gyenge eredmények miatt szerződést bontottak az 59 éves szakemberrel.

Tavaly nyáron komoly visszhangja volt, amikor Roberto Mancini lemondott az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, majd két héttel később, augusztusban 77 millió fontért (37 milliárd 188 millió forint) négy évre aláírt a szaúdi válogatotthoz. Ezzel Marco Rossi egykori játékostársa lett minden idők legjobban fizetett futballedzője évi 21 millió fontos gázsijával. (Azért nem jön ki a matek, mert az első idény csak töredékév volt.)  

Ez volt 14 hónapja, és az eltelt idő alatt nem volt valami fényes a szaúdi válogatott mérlege: 7 győzelem, 6 döntetlen és 5 vereség.

Bár Mancini hangoztatta, hogy ő nem varázsló, azért mindenkit meglepett, hogy a válogatott négy hónappal később kiesett a legjobb 16 között az Ázsia Kupán, Katarban. Legutóbb pedig, a Japántól elszenvedett vereség és a Bahrein elleni sovány hazai 0–0-t követően csak a harmadik helyen állt a válogatott a világbajnoki selejtezők ázsiai C csoportjában Japán és Ausztrália mögött egy győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, miközben csak két csapat jut tovább.  

A Bahrein elleni 0–0 után Mancini a játékosokat hibáztatta a gyenge teljesítményért,

de ekkor már a szaúdi média is beleállt a neves szakemberbe, sőt, a szurkolókkal is szópárbajba keveredett a tréner. 

Sikeres edzői pályafutása során Mancini többek között a Manchester City, a Fiorentina, a Lazio, az Internazionale, a Galatasaray és a Zenit Szentpétervár csapatát irányította, az Interrel három scudetto, a Cityvel 2012-ben a Premier League bajnoki címe volt a termés. 

A mostani szakítás a szaúdi szövetség közleménye szerint közös megegyezéssel született. A lehetséges utódok között emlegetik a korábbi szövetségi kapitányt, a francia Hervé Renard-t, aki kivezette Szaúd-Arábiát a 2022-es katari vb-re. Hallani arról is, hogy Renard honfitársát, Zinedine Zidane-t akarják megnyerni a válogatott élére. Zidane három Bajnokok Ligáját nyert korábban a Real Madrid vezetőedzőjeként, de 2021 óta nem edzősködik. Úgy hírlik, a Manchester United is megszerezné a franciát a kirúgás előtt álló Erik ten Hag helyére. 

(Borítókép: Roberto Mancini szaúd-arábiai szövetségi kapitány a Khalifa Nemzetközi Stadionban 2024. január 16-án Dohában, Katarban. Fotó: Masashi Hara / Getty Images)

Rovatok