Index Vakbarát Hírportál

A német Eb-arany a magyar átlagkereset 345-szörösét érné Neueréknek

2024. június 3., hétfő 10:28

Igen komolyan veszi a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) a hazai rendezésű júniusi közepén startoló Európa-bajnokságot, ugyanis annak megnyerése minden játékosnak 400 ezer eurós prémiumot, átszámítva mintegy 150 millió forintos bónuszt jelentene.

A Spiegel Sport beszámolója szerint a német szövetség vezetősége Ilkay Gündogánnal, a nemzeti alakulat csapatkapitányával folytatott tárgyalásokat a prémiumok összegének meghatározásáról. A beszélgetés során megegyeztek abban, hogy ha Julian Nagelsmann szövetségi kapitány a kontinensviadalra kvalifikált 26 játékosa megnyeri a trófeát, akkor a szövetségnek 10,4 millió eurót kellene kifizetnie a csapatnak – a cél is természetesen a győzelem. 

Ami levezetve körről körre egyre nőne. Ha megnyerik a magyarokat is érintő csoportot, 50 ezer eurót kapnak Toni Kroosék, ha a negyeddöntőig jutnak, akkor további 100 ezer euró ütné a markukat, ha sikerül a legjobb négy közé jutni, akkor további 150 ezer euróval fejelik meg az összeget, amennyiben döntőt is játszanak, minden játékosnak további 250 ezer eurót garantálnak.  

A DFB a játékosok tanácsával kötött megállapodásaiban vállalta, hogy a korábbi nagy tornák összegeihez igazodik. A 2022-es katari világbajnoki diadalért 400 ezer forintot is megítélt volna a csapatnak, akkor azonban már a csoportkörből sem jutottak tovább, arra pedig nem ajánlott pénzt a szövetség.

„A 2021-es Európa-bajnoksághoz és a 2022-es világbajnoksághoz képest nem lesz változás a teljesítményhez kötött tornabónuszokban, az összegről már tavaly megállapodtunk a játékosok megegyezésével” – mondta Andreas Rettig, a DFB ügyvezető igazgatója a dpa megkeresésére.

Az európai szövetség (UEFA) 28,25 millió eurót fizet a kontinenstorna győztesének, de az induló országokról sem felejtkezik meg, a 24 részt vevő nemzet 9,25 millió eurós bónuszt kap. 

A DFB által korábban kifizetett legmagasabb tornabónusz játékosonként 300 ezer eurót jelentett a 2014-es brazíliai világbajnoki diadalért. A mostani keretben közülük a két bayernes, Manuel Neuer és Thomas Müller, valamint az Eb után visszavonuló madridi, Toni Kroos maradt hírmondónak. 

Jelentősen alacsonyabb bónuszokat kaptak a női futballválogatott játékosai, a tavalyi világbajnoki címért mintegy 250 ezer eurót kaptak volna a nemzetközi szövetségtől, a FIFA-tól. A DFB akkor nem akart további díjakat kifizetni a csapatnak. A szövetség – érthető módon – a női labdarúgásból származó alacsonyabb bevételekkel indokolja a bónuszok összegének különbségét. Egyelőre csak az Egyesült Államok, Norvégia és Wales szövetségeiben van egyenlő fizetés.

A KSH beszámolója szerint 2024 májusában a kedvezményekkel számolt magyar átlagfizetés nettóban 450 ezer forint volt, tehát az összeg, amit a német válogatott egy esetleges Eb-győzelemmel bónuszként megkapna, 345-szöröse a honi középértéknek.

 

Rovatok