Index Vakbarát Hírportál

Rossi: Azért jutottunk ki az Eb-re, mert kiérdemeltük, szeretnénk örömet szerezni a magyar szurkolóknak

2024. június 14., péntek 19:28

A Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzést megelőzően a magyar labdarúgó-válogatott megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol Marco Rossi szövetségi kapitány mellett a jobbszélső posztjáért viaskodó Loic Nego és Bolla Bendegúz válaszolt az újságírók kérdéseire.

Szokás szerint először a futballisták kapták meg a szót. Nego Loic az elmúlt héten a társaitól külön edzett, így adódott a kérdés, hogy sikerült-e teljesen meggyógyulnia a nyitómérkőzést megelőzően.

„Ez a hét a felépülésről szólt, jól haladok, meglátjuk, pályára léphetek-e, ez ma és holnap dől el” – felelte a Le Havre futballistája.

Bolla Bendegúzt az Izrael elleni teljesítményéről faggatták, és hogy mennyivel volt nehezebb a társakhoz képest késve megérkezni a kerethez.

„Valóban, kicsit később csatlakoztam a társakhoz a kupa miatt, szerencsére nem jelentett gondot. Fontos volt, hogy az írek elleni meccsen jó teljesítményt nyújtsunk otthon. Úgy érzem, hogy a sajátommal is elégedett lehetek, sikerült önbizalmat építenünk, ez fontos volt az Eb előtt” – mondta a Servette-tel Svájci Kupa-győztes szélső.

Az elmúlt hét felkészülése laza, vidám és magabiztos volt az edzőtáborban, de szombaton már fontos mérkőzés vár a csapatra. Milyen ennek a hatása a válogatottra?

„Egyre jobban összpontosít mindenki, és egyre jobban koncentrál a meccsre. Ahogyan Nego is mondta, tökéletesen felkészültünk a meccsre, nincs okunk aggodalomra” – vélekedett Bolla, aki gyerekkorában Csoboth Kevinnel és Szoboszlai Dominikkel együtt nyert tornát, most pedig mindhárman itt vannak a magyar válogatott Eb-keretében.

Elképesztő érzés, hogy honnan indultunk még 2007-ben, és büszkeséggel tölt el, hogy újra itt vagyunk, és egy Európa-bajnokságra készülünk közösen, ez azt is mutatja, milyen munkát végeztünk el abban a kis klubban, a Főnix FC-ben

– felelte a Rapid Wienhez igazoló játékos.

A szombati nap programját illetően hozzátette, a reggelit követően közös sétára megy a csapat, majd ebéd után elkezdenek hangolódni az összecsapásra. Mindenkinek lesz egyéni videózás, ahol majd az elemzésen elhangzottakat is felfrissítik.

Marco Rossi válogatottja szombaton Svájc ellen kezdi meg Eb-csoportkörös szereplését. Milyen eredményt vár?

  • 2106
    Szűk magyar sikert.
  • 1239
    Döntetlent.
  • 708
    Magabiztos magyar győzelmet.
  • 465
    Nehezen, de nyernek a svájciak.
  • 437
    Svájc simán nyer.

Marco Rossit először a rivális legnagyobb erősségéről kérdezték az újságírók:

„A svájci egy rendkívül kemény, szilárd csapat, amelynek nagyszerű a védekezése, de a középpályán is jó erőkből áll. Elöl gyors, képzett futballisták alkotják, így csapatként rendkívül erősek összességében.”

Az ellenfél méltatása után azért a magyar válogatottnak is jutott a szép szavakból:

Ugyanakkor nem véletlenül jutottunk ki az Európa-bajnokságra, hanem azért, mert a pályán nyújtott játékunk alapján megérdemeltük. Szeretnénk örömet szerezni a szurkolóinknak.

Egy újságíró franciául Loic Nego és a csapat kapcsolatáról érdeklődött, és arról, hogy ő mit tud hozzáadni a magyar válogatotthoz.

„Loic ugyanolyan magyar, mint én vagyok – kezdte Rossi. – Ahhoz, hogy a válogatottban játsszon, állampolgárnak kell lennie, én is az vagyok. Loic nagyszerű srác, szavakkal nem is lehet őt leírni. Sokáig játszott Magyarországon, a legutóbbi évadra visszatért a francia élvonalba, ahol nagyszerű idénye volt, elkerülték a kiesést, rendszeresen játszott, de sajnos az elmúlt héten a társaitól külön kellett edzenie.”

A magyar válogatottal szemben egyre nagyobbak a hazai elvárások (lásd, olvasóinknál is vezetik a szavazást, illetve az erősorrendünkben is bekerültek a mieink a legjobb tízbe). Le kell-e venni a terhet a játékosokról, vagy jó az, hogy érzik ennek a súlyát? 

„Ez már nem egy felkészülési mérkőzés, természetesen van már rajtunk nyomás, amit nem lehet elkerülni, de fontos a koncentrációt megőrizni. Összeszedettnek kell lenni, és mindent beleadni a pályán.”

Elmondása szerint a kezdőcsapat összeállításánál  sok mindent figyelembe kell venni: hogyan érzi magát a játékos, hogyan teljesített az edzésen, és az sem mindegy, hogy kivel néz farkasszemet a pályán.

„Mindig figyelembe kell venni, hogy ki lesz az ellenfél, mindenkinek a saját csapatán túl az ellenfélre is figyelnie kell. Megpróbálunk olyan játékosokat a pályára tenni, akik képesek tökéletesen védekezni, előkészíteni, helyzeteket kiharcolni, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ellenfelek játékosait sem” – hangsúlyozta az olasz szakember.

A rivális egyik legnagyobb sztárjáról, a Bayer Leverkusent erősítő Granit Xhakáról is kérdezték.

A pályafutása önmagáért beszél, a legutóbbi idénye pazar volt, Bundesliga-aranyat szerzett, Európa-liga-döntőzött. Nemzetközi sztár, az elmúlt évek teljesítménye alapján a világ egyik legjobb játékosa, és a svájci válogatott alappillére, de Akanjiról, Freulerről és Vargasról is remek dolgokat lehet elmondani, nem lesz könnyű a svájci csapat ellen

– zárta mondandóját a kapitány.

Melyik csapat nyeri meg a 2024-es Európa-bajnokságot?

  • 8095
    Spanyolország
  • 7262
    Németország
  • 5051
    Franciaország
  • 2775
    Anglia
  • 2443
    Portugália
  • 1927
    Olaszország
  • 1073
    más
  • 669
    Hollandia
  • 393
    Belgium

Európa-bajnokság

A csoport, 1. forduló

Magyarország–Svájc – élőben az Indexen!

Köln, RheinEnergieStadion. szombat 15.00 (Tv: M4 Sport). V: Vincic (szlovén)

A várható kezdőcsapat

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla, Schäfer, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

(Borítókép: Marco Rossi szövetségi kapitány a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott nyilvános edzése után Weiler-Simmerbergben 2024. június 12-én. MTI / Illyés Tibor)

Rovatok